Τετάρτη 20 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022
Ανεβάζουν ρυθμούς τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα για τον απεργιακό εορτασμό
  • Αγωνιστικός σταθμός κλιμάκωσης οι δεκάδες συγκεντρώσεις την Κυριακή 1η Μάη
  • Στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Σταθμό στην πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην ακρίβεια, για την ένταση της διεκδίκησης ουσιαστικών αυξήσεων σε μισθούς και μέτρων στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, αλλά και στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις τραγικές επιπτώσεις του στον λαό, αποτελούν οι φετινές εκδηλώσεις και απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Μετά και την επιτυχία της απεργίας στις 6 Απρίλη, την παρακαταθήκη που αυτή άφησε, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο να πάρει τη θέση του στον αγώνα, στην απεργία και τις συγκεντρώσεις την Κυριακή 1η Μάη.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε δεκάδες πόλεις από Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, στον Πειραιά στις 11 π.μ., στο Πασαλιμάνι.

«Ελπίδα η πάλη των λαών»: Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει το ΠΑΜΕ στα εργατικά συνδικάτα μπροστά στις συγκεντρώσεις, καλώντας σε ένταση της πάλης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Για να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημα, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι πολύμορφες δράσεις, οι παρεμβάσεις για την ακρίβεια, εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, συσκέψεις για την καλύτερη οργάνωση της πάλης, οι ίδιες οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρους δουλειάς, όπως στην COSCO, όπου από χτες είναι ξανά σε απεργία.

Απεργία στα πλοία

Δεμένα θα μείνουν τα καράβια όλων των κατηγοριών στην Πρωτομαγιάτικη απεργία, με ομόφωνη απόφαση της ΠΝΟ. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ οργανώνουν τη συμμετοχή στην απεργία και καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. «Η προετοιμασία, η οργάνωση του απεργιακού αγώνα την 1η Μάη να αποτελέσει σταθμό, να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια που λεηλατεί καθημερινά το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, για οργανικές συνθέσεις των πλοίων με βάση τις πραγματικές ανάγκες», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Κάλεσμα από την ΟΒΣΑ

Στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια, καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας μας! Μέτρα προστασίας των επαγγελματιών από την επέλαση της ακρίβειας!», απαιτεί η ΟΒΣΑ και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες να συνεχίσουν τον αγώνα μαζί με όλο τον λαό.

Στην Πάτρα και τη Νέα Μανωλάδα

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί σε μαζική συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη στις 10 π.μ. έξω από τα γραφεία του (οδός Κολοκοτρώνη), καλώντας τα σωματεία και τους υπόλοιπους εργατικούς - λαϊκούς φορείς να δώσουν δυναμικό «παρών». Η μεγάλη Πρωτομαγιάτικη πορεία θα κατευθυνθεί στην πλατεία των Ψηλών Αλωνίων και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με συναυλία με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων, από μουσικό συγκρότημα με ντόπιους καλλιτέχνες και μουσικούς. Θα συμμετέχουν η χορωδία «ΑΝΤΗΧΩ» και το χορευτικό τμήμα του Οργανισμού, παρουσιάζοντας χορογραφίες.

Εκδήλωση για την 1η Μάη θα οργανώσει το Σάββατο 30 Απρίλη στις 7 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Θέλοντας να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και στον νέο αγωνιστικό σταθμό, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών της πόλης ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, την Τρίτη 26 Απρίλη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ ήδη προχωρά σε «στολισμό» των γειτονιών με πανό. Επιπλέον ο Σύλλογος συλλέγει τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και παιδικά βιβλία για να μη μείνει κανένας μόνος του τις γιορτινές μέρες, που θα δοθούν στις λαϊκές οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Η συλλογή ολοκληρώνεται σήμερα (9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (Κολοκοτρώνη 20), καθώς και στο Λαϊκό Φροντιστήριο (πλ. Γεωργίου Α 17, εντός Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, 3ος όροφος). Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά, τη Δευτέρα 2 Μάη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλίες και πολιτιστικά δρώμενα στην κεντρική πλατεία της Νέας Μανωλάδας Ηλείας, στις 7.30 μ.μ., αφιερωμένη στους μετανάστες εργάτες γης, από τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας και το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας.

Στη Θεσσαλία και άλλες πόλεις

Με συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, συσκέψεις, μαζικές εξορμήσεις αλλά και με μικρές εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλίας παίρνουν στα χέρια τους τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, έχοντας ως παρακαταθήκη και την πολύμορφη δράση που αναπτύχθηκε μπροστά στην απεργία της 6ης Απρίλη.

Στη Λάρισα, στη συνεδρίαση της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν την επόμενη βδομάδα, από κοινού με πρωτοβάθμια σωματεία, εκδηλώσεις στις συνοικίες της Νεάπολης και της Γιάννουλης, όπου θα προβληθεί βίντεο για την Πρωτομαγιά, θα γίνει μαζική εξόρμηση και σύντομη ομιλία από συνδικαλιστή. Παρόμοιες εκδηλώσεις θα γίνουν μέσα σε εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς.

Παράλληλα, από σήμερα ξεκινάνε οι εξορμήσεις σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, όπως οι φαρμακαποθήκες, σούπερ μάρκετ, εργοστάσια τροφίμων και μετάλλου, υπηρεσίες του δήμου. Ακόμα, την Παρασκευή 29 Απρίλη, θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία στην κεντρική πλατεία.

Στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Κυριακή 1 Μάη θα παρουσιαστεί και μουσικό δρώμενο που ετοιμάζεται από το παράρτημα του ΠΜΣ.

Στην Καρδίτσα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων καλούν σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συλλόγους αυτοαπασχολούμενων της πόλης, αγροτικούς συλλόγους του νομού σε σύσκεψη την Τετάρτη 27 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να συντονιστεί η δράση τους.

Στον Βόλο, τις προηγούμενες μέρες, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς προχώρησαν σε συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, στο Στέκι της Λαϊκής Αλληλεγγύης των Σωματείων στο Μεταξουργείο, δείχνοντας έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους σε ανέργους, εργαζόμενους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Αυτές τις μέρες συνεδριάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, όπου θα μπει συγκεκριμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς και γειτονιές.

Στα Τρίκαλα, με αιχμή την πάλη ενάντια στην ακρίβεια, στις ανατιμήσεις στην Ενέργεια, που εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα, σωματεία της πόλης θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι μαζική εξόρμηση έξω από τράπεζες, εταιρείες παροχής Ενέργειας, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ. Παρόμοια δράση θα γίνει και την Πέμπτη 28 Απρίλη, με τη μορφή κινητοποίησης.

Στην Κέρκυρα την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου με σωματεία της δύναμής του, τη συμμετοχή του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νησιού για την οργάνωση της απεργίας την Κυριακή 1η Μάη. Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής στους Κουραμάδες προς τιμήν του δασκάλου, Κερκυραίου αγωνιστή Κώστα Χυτήρη, που εκτελέστηκε από τους ναζί κατακτητές την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή, στη μαζική εκτέλεση 200 κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Επίσης, με πρόταση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας αποφασίστηκε κινητοποίηση στις 7 Μάη στο λιμάνι της Αλύπας ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του και την εκδίωξη των ψαράδων της περιοχής. Τέλος ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στο Καζίνο Κέρκυρας ζήτησε τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου στην οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων από σήμερα Μ. Τετάρτη για την καταβολή των δεδουλευμένων δύο μηνών που χρωστάει η εργοδοσία στο σύνολο των εργαζομένων.

Εκδηλώσεις και συσκέψεις

Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλούν σε εκδήλωση για την Πρωτομαγιά την Τετάρτη 27 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή ταινίας.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, εκτός του ανοίγματος στους χώρους δουλειάς, προετοιμάζει εκδήλωση για την Ιστορία της Πρωτομαγιάς το απόγευμα της Παρασκευής 29 Απρίλη, στα γραφεία του, ενώ θα γίνει και προβολή ταινίας.

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης προετοιμάζει μουσικοαφηγηματική παράσταση για το Σάββατο 30 Απρίλη στα γραφεία του στις 7.30 μ.μ., με ομάδα καλλιτεχνών από τα σωματεία - μέλη του και συμμετοχή των μουσικών Δ. Αραγιάννη και Δ. Φραγκόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ