Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» από τη ζωή ο σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών στο Παρίσι, όπου νοσηλευόταν με κορονοϊό, ο σπουδαίος σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης.

Γεννήθηκε στην Κομοτηνή και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στην Κατοχή συμμετείχε στο ΕΑΜ Νέων και στη συνέχεια στην ΕΠΟΝ. «Από τα τέλη του 1943 μέχρι την Απελευθέρωση, ήταν το "χωνί" των Εξαρχείων και της Νεάπολης, που έφερνε τα βράδια, από κάποια ταράτσα στο λόφο του Στρέφη, τα αντιστασιακά μηνύματα...», αναφέρεται στη βιογραφία του.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και Κινηματογράφο και Θέατρο στο Πανεπιστήμιο Syracuse της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Οταν επέστρεψε από την Αμερική, το 1953, συνεργάστηκε στην αρχή με το «Θέατρο της Τετάρτης» φέρνοντας μια καινούρια ραδιοφωνική τεχνική στις θεατρικές διασκευές, ενώ ανέλαβε και τη διεύθυνση σπουδών σε δυο κινηματογραφικές σχολές, στη Σχολή Σταυράκου και στη Σχολή Ιωαννίδη.

Τον απασχολούσε έντονα η ανάπτυξη και διάδοση του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα. Εγινε ένας από τους πρώτους Ελληνες σκηνοθέτες που αγάπησε αυτό το είδος και το υπηρέτησε πιστά και δημιουργικά. Το 1960 ίδρυσε την «Ομάδα των 5», με τους Ηρακλή Παπαδάκη, Φώτη Μεσθεναίο, Γιάννη Μπακογιαννόπουλο και Ρούσσο Κούνδουρο, που γύριζαν ντοκιμαντέρ.

Τη δεκαετία του '60 γύρισε και ελληνικές ταινίες με πιο χαρακτηριστική και αγαπημένη έως σήμερα το «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ!» (1963) με πρωταγωνιστές τον Θανάση Βέγγο και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, αλλά και την πολυβραβευμένη πολιτική και καυστική ταινία «Πρόσωπο με Πρόσωπο» (1966).

Στα χρόνια της χούντας εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Το έργο του απαγορεύθηκε και το διαβατήριό του ακυρώθηκε. Εκείνα τα χρόνια αφιερώθηκε στο ντοκιμαντέρ. Από την πληθώρα των ντοκιμαντέρ του, κυρίως για τη γαλλική τηλεόραση, ξεχωριστή θέση κατέχει το «Στην Αφίσα του Κόσμου», όπου «σύστησε» στο κοινό πολλούς και διάσημους καλλιτέχνες, όπως τον Ζακ Μπρελ, την Τζόαν Μπαέζ, τους Ρόλινγκ Στόουνς, τον Ζορζ Μουστακί, τον Μίκη Θεοδωράκη και την Μαρία Φαραντούρη, καθώς και το «Μια χώρα, μια μουσική», που έφερε τον Μανθούλη σε πολλές χώρες του κόσμου.

Μετά την πτώση της χούντας επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ασχολήθηκε με τη δημόσια τηλεόραση από θέσεις ευθύνης αφήνοντας το αποτύπωμά του. Πέρα από την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο εξέδωσε και βιβλία.

  • Το Φεστιβάλ Ολυμπίας αποχαιρετώντας τον Ρ. Μανθούλη, ο οποίος στήριξε ολόψυχα το Φεστιβάλ σε όλες τις μεγάλες μάχες που έδωσε για την επιβίωσή του, ανοίγει και πάλι με ελεύθερη πρόσβαση το διαδικτυακό αφιέρωμα «Μια Τρίτη Ματιά» (https://online.olympiafestival.gr) με ταινίες του σκηνοθέτη και ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ