Τρίτη 3 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αλχημείες» και τεράστιες επιδοτήσεις στους ομίλους

Τεράστιο πακέτο επιδότησης των εταιριών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής Ενέργειας ύψους αρκετών δισ. ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης».

Οπως προκύπτει από δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και ανεπίσημες διαρροές, η κυβέρνηση φέρεται «αποφασισμένη» να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω της επιβολής πλαφόν στις ανώτατες τιμές ρεύματος που θα πληρώνει ο καταναλωτής, ενώ η διαφορά που θα προκύπτει για τις εταιρίες θα καλύπτεται με ρευστό από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος του πλαφόν θα τεθεί στα 100 ευρώ Mwh (η μέση τιμή τον Απρίλη ήτα περίπου στα 250 ευρώ/Mwh) στη χονδρική τιμή ενώ το επιπλέον κόστος στην παραγωγή και προμήθεια που θα προκύπτει από το ύψος της τιμής του φυσικού αερίου θα πληρώνεται από τον προϋπολογισμό απευθείας στις εταιρίες.

Στην πραγματικότητα, το κυβερνητικό σχέδιο διατηρεί ανέγγιχτες τις αιτίες που προκαλούν την τεράστια αύξηση των τιμών ηλεκτρισμού, δηλαδή την μεγάλη συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, την συμμετοχή στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και την προμήθεια του πολύ ακριβότερου αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, τις μεγάλες επιδοτήσεις στους επιχειρηματίες των ΑΠΕ και φυσικά στην τεράστια μείωση της χρήσης του εγχώριου λιγνίτη αλλά και την επιβολή του τεχνητού κόστους ρύπων. Οπως επίσης και τον καθορισμό των τιμών μέσω του χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Ετσι, οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής Ενέργειας θα συνεχίσουν να παραμένουν στα ύψη μόνο που σύμφωνα με το παραπάνω σχέδιο δεν θα επιβαρύνουν από την «τσέπη» του «καταναλωτή» τα λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, αλλά από αυτή του «φορολογούμενου», που θα καταβάλλουν.

Με αυτήν την αλχημεία η κυβέρνηση προφανώς και επιδιώκει να περιορίσει την λαϊκή κατακραυγή που έχει ξεσηκωθεί εξαιτίας της ληστείας που διαπράττουν τα μονοπώλια του χώρου της Ενέργειας σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, συνεχίζοντας ωστόσο να απομυζά με άλλον τρόπο των εργαζόμενο λαό και να τροφοδοτεί με ζεστό ρευστό της ενεργειακές επιχειρήσεις.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της ΡΑΕ η επιβολή της «ρήτρας αναπροσαρμογής» στους λογαριασμούς ρεύματος δεν προέκυψε έπειτα από δική της απόφαση, αλλά μετά από απόφαση των εταιριών προμήθειας.

Στο μεταξύ, ακριβώς προς υλοποίηση των σχεδιασμών τους για μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο», «απεξάρτηση» από το ρωσικό καύσιμο και εξάρτηση από το αμερικανικό LNG, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη, το μεσημέρι, στην Αλεξανδρούπολη για να εγκαινιάσει μαζί με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα (και προαλειφόμενο για νέο υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας), Τζ. Πάιατ, τον Πρόεδρο της Σερβίας, τους πρωθυπουργούς Βουλγαρίας και Β. Μακεδονίας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, τα έργα για την κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου LNG στην πόλη.

Την ίδια ώρα πανομοιότυπες προτάσεις για τις συνέπειες από την κοινή τους στρατηγική καταθέτει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Παριστάνοντας τον ανήξερο για το «έγκλημα», ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε την περασμένη βδομάδα με το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει, με τη μορφή τροπολογίας, στη Βουλή, πρόταση του Συλλόγου για αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής έως ότου αποφανθούν τα δικαστήρια για τη νομιμότητά της.

Πρόκειται για προτάσεις-κοροϊδία, «καρμπόν» με όσα παρουσιάζει ως «ανακούφιση» η κυβέρνηση της ΝΔ, ενταγμένες στα πλαίσια των «δημοσιονομικών αντοχών» της ΕΕ. Πόσο μάλλον όταν αυτά τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπέρμαχος της στρατηγικής της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης μετάβασης», ζητώντας μάλιστα αυτή να επιταχυνθεί υπό το φως των σημερινών εξελίξεων, καλλιεργώντας κάλπικες προσδοκίες πως μια άλλη κυβέρνηση που θα υλοποιεί αυτή τη στρατηγική, χωρίς τις βαριές συνέπειες της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ