Τρίτη 3 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ
«Διαφωνίες» οι τουρκικές αξιώσεις, που θα «επιλυθούν» με ΝΑΤΟικό... συντονισμό

Ενώ ο Μπλίνκεν υπερθεματίζει για την ανάγκη εξοπλισμού της Τουρκίας

Για «διαφωνίες» που «υπάρχουν σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου» έκανε λόγο το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν εκπρόσωπός του κλήθηκε να σχολιάσει τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις που έχουν «απογειωθεί» ξανά στο Αιγαίο, κάνοντας ξανά «θρύψαλα» τα παραμύθια της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων περί αμερικάνικου «αναχώματος» στην τουρκική επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά από το γνωστό «ευχολόγιο» περί κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας που πρέπει να γίνονται σεβαστές, έσπευσε να συμπληρώσει ότι «όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα». Ουσιαστικά έριξε νέο σύνθημα για κλιμάκωση των παζαριών για διευθετήσεις βολικές για τη ΝΑΤΟική συνοχή και τον ευρύτερο σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην αναμέτρησή τους με Ρωσία και Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο η Ουάσιγκτον - αλλά και οι Βρυξέλλες, ευρύτερα η Δύση - ρίχνει «νερό στο μύλο» της τουρκικής προκλητικότητας, την ώρα που η Αγκυρα προβάλλει σταθερά τις αξιώσεις της σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας αλλά και Κύπρου.

Την ίδια ώρα την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να επιταχύνει τους εξοπλισμούς προς την Αγκυρα στο πλαίσιο διατήρησής της στο «δυτικό στρατόπεδο» επιβεβαίωσε και τοποθέτηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι «πρέπει να τα πάμε καλύτερα με τις ξένες πωλήσεις» αμερικανικών όπλων, ενώ ειδικά για τις πωλήσεις σε Τουρκία και Ινδία ουσιαστικά αναγνώρισε ότι ζητούμενο είναι η «αναθεώρηση» αποφάσεων που έως τώρα δυσαρεστούσαν Αγκυρα και Νέο Δελχί.

«Μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα στις πωλήσεις, ιδιαίτερα στην ταχύτητα με την οποία είμαστε σε θέση να κάνουμε πράγματα, να αναθεωρούμε τα πράγματα (...) Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε τρόπους, μάλιστα ήδη εξετάζουμε τρόπους», όπως είπε. Ξεκαθάρισε δε ότι χρειάζεται «δράση» για την ενίσχυση αυτών των συμμαχιών, υποστηρίζοντας ότι «εάν βρισκόμαστε στη θέση να είμαστε εταίροι τους, με τρόπους που ίσως δεν θα μπορούσαμε πριν μερικές δεκαετίες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση», καταλήγοντας: «Βεβαίως, εάν δεν το κάνουμε εμείς, ξέρουμε ποιος πιθανόν θα το κάνει στη θέση μας»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χάρτινος πύργος η ...«ευρωατλαντική ασπίδα» (2022-12-10 00:00:00.0)
Ανεβαίνει η ένταση γύρω από Ανατολική Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα (2021-05-04 00:00:00.0)
Ανοιξαν τους απόρρητους φακέλους της περιόδου 1964-1968 (2002-08-17 00:00:00.0)
Πιέζουν οι ΗΠΑ για την απόσυρσή του (1999-01-08 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικό το Αιγαίο (1997-12-14 00:00:00.0)
Ερχεται ο Χόλμπρουκ... (1997-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ