Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΤΑΡ - ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022
«Aξιοπρέπεια και περηφάνια» για το σύστημα ο θάνατος χιλιάδων εργατών

Στη γραμμή της προστασίας των κερδών αλλά και των διοργανωτών μέσω του «προϊόντος», ο πρόεδρος της FIFA Τζ. Ινφαντίνο προκαλεί εκ νέου

Ο Τζ. Ινφαντίνο
Ο Τζ. Ινφαντίνο
Για άλλη μια φορά ήρθε στο προσκήνιο το Μουντιάλ που διοργανώνει το Κατάρ τον προσεχή Νοέμβρη και Δεκέμβρη, κυρίως για το σοβαρό θέμα των άθλιων συνθηκών εργασίας, της εντατικοποίησης, της έλλειψης μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργατών στα έργα υποδομής και των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσής τους, που έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα σε χιλιάδες εργάτες νεκρούς και σακατεμένους.

Αφορμή στάθηκαν οι νέες εξοργιστικές δηλώσεις του προέδρου της FIFA Tζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο προσπάθησε να υποβαθμίσει τα όσα έχουν συμβεί εδώ και μια δεκαετία κατά την προετοιμασία της διοργάνωσης, και προφανώς να ξεπλύνει τις ευθύνες της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και των διοργανωτών, αλλά και αυτές της κυβέρνησης του Κατάρ. Δηλώσεις που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων σε διεθνές επίπεδο.

Ο Ινφαντίνο παρευρέθηκε σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Καλιφόρνια και ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στο Κατάρ, που έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες θανάτους μεταναστών εργατών, έκανε «το μαύρο άσπρο»: Η δουλειά στα έργα υποδομής του Μουντιάλ πρόσφερε στους μετανάστες εργάτες «αξιοπρέπεια και περηφάνια», είπε, ενώ αμέσως μετά επιχείρησε να συγκρίνει τους συγκεκριμένους εργάτες με τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα της Ευρώπης κατά το παρελθόν.


Associated Press

«Ας μην ξεχνάμε ένα πράγμα όταν μιλάμε γι' αυτό το ζήτημα, το οποίο αφορά τη δουλειά, ακόμη και τη σκληρή, τη δύσκολη δουλειά: Η Αμερική είναι χώρα μεταναστών. Οι γονείς μου, επίσης, μετανάστευσαν από την Ιταλία στην Ελβετία. Οταν δίνεις σε κάποιον δουλειά, ακόμα και σε σκληρές συνθήκες, του δίνεις αξιοπρέπεια και περηφάνια. Δεν είναι φιλανθρωπία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA! Εκεί δε που απογείωσε την πρόκληση ήταν όταν απάντησε σε ερώτηση για τις συνθήκες εργασίας στα έργα του Μουντιάλ και τον αριθμό των νεκρών εργατών: «Θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει 6.000 και σε άλλες δουλειές», είπε! Οσο για τη στάση της FIFA σε όλα αυτά, στο ίδιο εξοργιστικό κλίμα ανέφερε ότι η Παγκόσμια Συνομοσπονδία «δεν είναι αστυνομία του κόσμου, ή υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο»...

Προσπάθεια προστασίας του «προϊόντος», με βαθύτερα κίνητρα

Οι δηλώσεις του Ινφαντίνο δεν έρχονται βέβαια ως κεραυνός εν αιθρία, ούτε μπορούν να αντιμετωπιστούν απλά ως προσωπικές απόψεις - αντίθετα, εντάσσονται στη γενικότερη στάση προστασίας των κερδών. Και πρόσφατα άλλωστε ο Ινφαντίνο, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τα νέα πλάνα της FIFA για διεξαγωγή Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, έφτασε να δηλώνει ότι κάτι τέτοιο «μπορεί να σώσει τις ζωές χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών» που προσπαθούν κάθε χρόνο να περάσουν στην Ευρώπη, αφού η πιο συχνή πραγματοποίηση της διοργάνωσης (κάθε δύο χρόνια αντί για τέσσερα) θα τους δώσει ...«ευκαιρία για ελπίδα και αξιοπρέπεια»!


Ειδικά σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Κατάρ, πάντως, οι νέες του αυτές δηλώσεις έρχονται σε μια περίοδο που FIFA και Κατάρ, μετρώντας αντίστροφα για την επίσημη έναρξη του Μουντιάλ, έχουν αναλωθεί σε μια προσπάθεια «φτιασιδώματος» του «προϊόντος», προκειμένου να το αποσυνδέσουν από τα διάφορα μέχρι τώρα «κακώς κείμενά» του. Ο λόγος προφανής: Ο περιορισμός της ενδεχόμενης απώλειας κερδών, καθώς όπως ακούγεται τους τελευταίους μήνες, και ενώ η κατάσταση στο Κατάρ παραμένει ίδια κι απαράλλαχτη, μια σειρά χορηγοί της διοργάνωσης και της FIFA προβληματίζονται για την κορύφωση των αντιδράσεων και τη σύνδεση του ονόματός τους με την αιματοβαμμένη διοργάνωση.

Αντιδράσεις άλλωστε εκφράζονται και στο εσωτερικό της FIFA, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο συνέδριό της, κατά το οποίο μια σειρά από Ομοσπονδίες - μέλη της, από τη Σκανδιναβία και αλλού, για τους δικούς τους λόγους, βέβαια, και στο πλαίσιο ευρύτερων ανταγωνισμών, επιτέθηκαν στην ηγεσία της Συνομοσπονδίας για τα όσα συμβαίνουν στο Κατάρ, με ορισμένους να ζητούν μέχρι και την ακύρωση της διοργάνωσης.

Παρόμοιες ανησυχίες απ' ό,τι φαίνεται επικρατούν και στην κυβέρνηση του Κατάρ, όπου βλέπουν τη διοργάνωση ως μια ευκαιρία για επικοινωνιακή προβολή εν μέσω των πολύπλευρων ανταγωνισμών στην περιοχή (βλ. αντιπαράθεση με τη Σαουδική Αραβία, ένταση με τα γειτονικά αραβικά κράτη κ.ο.κ.). Μόνο τυχαίο έτσι δεν είναι το γεγονός ότι πριν λίγες βδομάδες η ίδια η FIFA σε επίσημη έκθεσή της για την πορεία των έργων της διοργάνωσης ...ανακάλυψε «σαφή βελτίωση των συνθηκών εργασίας», αποδίδοντας μάλιστα τα εύσημα στην κυβέρνηση του Κατάρ για τα μέτρα προστασίας που έχει πάρει τον τελευταίο χρόνο...

Παρ' όλα τα επικοινωνιακά παιχνίδια όμως και τις προσπάθειες να παρουσιαστεί μια «μαγική εικόνα» γύρω από τις συνθήκες δουλειάς και ζωής των μεταναστών εργατών στο Κατάρ, η πραγματικότητα παραμένει αμείλικτη: Ακόμα και με βάση τα τελευταία στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τον περασμένο Φλεβάρη, καταγράφονται πάνω από 6.500 θάνατοι σε εργατικά δυστυχήματα εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας (πίεση πολυεθνικών και μεγαλοεργολάβων, εντατικοποίηση της δουλειάς, έλλειψη μέτρων ασφάλειας κ.λπ.) και περίπου άλλοι 6.000 θάνατοι ως αποτέλεσμα των συνθηκών διαβίωσης - σύγχρονης δουλείας...


Μπ. Τσ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι νέες βλέψεις της FIFA οξύνουν τους ανταγωνισμούς (2022-12-23 00:00:00.0)
Πανάκριβα «παιχνίδια» κέρδους, ποτισμένα με το αίμα εργατών (2022-11-19 00:00:00.0)
Κορύφωση των πρακτικών εξωραϊσμού και «κουκουλώματος» στη σκιά των νεκρών εργατών (2022-10-15 00:00:00.0)
Προσπάθεια φτιασιδώματος της εικόνας στη σκιά του αίματος των εργατών (2022-04-02 00:00:00.0)
Οι πειραματισμοί της FIFA και τα αιματοβαμμένα έργα (2019-04-20 00:00:00.0)
Τα νέα σχέδια για κέρδη και οι επικίνδυνες συνέπειες (2016-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ