Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν στα κυβερνητικά σχέδια

Οι οργισμένες αντιδράσεις από εργαζόμενους και συνταξιούχους, μετά τις προκλητικές εξαγγελίες του Ν. Χριστοδουλάκη, σηματοδοτούν ένα νέο γύρο δυναμικής αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια

Την οργανωμένη αντίσταση των εργαζομένων, στην οποία πρωτοστατεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ανατρέψει τις ασφαλιστικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Οι αποκαλυπτικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, προχτές, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση εργαζομένων και συνταξιούχων, αλλά και ένα ακόμη κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για αγώνες αποτρεπτικούς και ανατρεπτικούς, για τη διαφύλαξη και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Τα βασικά και καθοριστικά σημεία της προκλητικής τοποθέτησης του Ν. Χριστοδουλάκη, τα οποία συμπληρώθηκαν επί της ουσίας από τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, προανήγγειλαν: Την ενίσχυση της ιδιωτικής Ασφάλισης στο πλαίσιο της αντιδραστικής αντιασφαλιστικής «μεταρρύθμισης», που επιδιώκει η κυβέρνηση. Την εισβολή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στην Επικουρική Ασφάλιση. Τη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιριών, μέσω του χρηματιστηρίου, στην «αξιοποίηση» των διαθεσίμων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Την παροχή νέων φορολογικών κινήτρων για την προώθηση των συστημάτων «ατομικής ασφάλισης»!!!

Καταλυτική ήταν και η τοποθέτηση του Α. Τσοχατζόπουλου ότι ιδιωτική και κοινωνική Ασφάλιση «θα εγγυηθούν απέναντι στους Ελληνες πολίτες ίδιες δυνατότητες ασφάλισης»!!!

Να μην περάσει αυτό το σχέδιο

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και καλούμε τους οικοδόμους να οργανώσουν την πάλη τους, να αναπτύξουν πολύμορφα τον αγώνα τους, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, να πλαισιώσουν τα σωματεία, το ΠΑΜΕ, για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου, για να σταματήσουμε τον ασφαλιστικό μεσαίωνα, που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, στην ανακοίνωσή της.

Σχετικά με τις διακηρύξεις Χριστοδουλάκη, τονίζει ότι «δίνοντας εξετάσεις στα αφεντικά του», τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, τους καθησύχασε, ότι οι τρεις πυλώνες στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι πραγματικότητα και ότι θα φάνε τη μερίδα του λέοντος, αφού είναι προαποφασισμένη η ανατροπή των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι σε αυτές τις συνθήκες είναι ακόμη πιο επιτακτική η ενίσχυση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και η πλαισίωσή του με ακόμη περισσότερες οργανώσεις και εργαζόμενους, καθώς «είναι ο ταξικός πόλος που μπορεί να εμπνεύσει, να οργανώσει, να ασκήσει πίεση, να εκφράσει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Σ' αυτό μπορούν οι εργαζόμενοι να ελπίζουν, αφού οι ξεπουλημένες πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ το παιχνίδι το έχουν πουλήσει».

«Θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά»

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε πιο δυναμικά τον αγώνα και μαζί με τους εργαζόμενους να ματαιώσουμε τα αντιασφαλιστικά και απάνθρωπα σχέδια κυβέρνησης - βιομηχάνων και αυτών που στηρίζουν αυτή την πολιτική», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - Δημοσίου.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν: «Διαμαρτυρόμαστε έντονα, γιατί χτες ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε δώρο τα 5,5, τρισ. αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων στους ιδιώτες Κοντομηνά και λοιπούς, σαν να πρόκειται για δική του περιουσία. Είναι λεφτά γενεών εργαζομένων, ιδρώτας και αίμα μιας ζωής και δεν έχει κανένα δικαίωμα να τα διαχειρίζεται όπως θέλει η κυβέρνηση».

Ανησυχούν για το ...διάλογο

Δεν μπορεί να υιοθετούνται συστηματικά θέσεις που προσφέρουν ζωτικό χώρο στην ιδιωτική ασφάλιση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Επικουρικής Ασφάλισης, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος, εκφράζοντας, ωστόσο, μια έντονη ανησυχία για το ...μέλλον του διαλόγου, σημειώνοντας πως «οι συγκεκριμένες εξαγγελίες λειτουργούν υπονομευτικά σε ένα διαφανή και ανοιχτό διάλογο για τη μεταρρύθμιση της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, αγνόησε, ωστόσο, το μέγεθος της πρόκλησης και όσα συνεπάγεται αυτή για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, αναφέροντας σε δήλωσή του στον «ΣΚΑΪ 100,4», ότι «ο δρόμος είναι ανοιχτός, εφόσον κριθεί ότι μπορεί να υπάρχει μια συνεργασία», μεταξύ της δημόσιας και της ιδιωτικής ασφάλισης! Κι αυτό, παρ' όλο που στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «είναι δυο διαφορετικοί κύκλοι. Δεν μπορεί να συμπέσουν αυτοί οι δυο κύκλοι».

Δεδομένο έχει παρ' όλα αυτά τον «κοινωνικό διάλογο» και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης, που, κατά τα άλλα, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στα Επικουρικά Ταμεία.

Το μέγεθος, πάντως, της απροκάλυπτης πρόκλησης, ανάγκασε τον μέχρι χτες υπερασπιστή του «διαλόγου», εκπρόσωπο της Αυτόνομης Παρέμβασης στη ΓΣΕΕ και αν. πρόεδρο Αλ. Καλύβη, να δηλώσει ότι «η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πρέπει να σταματήσει να έχει αυταπάτες περί ειλικρινούς διαλόγου, να εγκαταλείψει την πρακτική ανοιχτών θυρών και να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ