Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Αμερικανοί στη Γεωργία;

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--

Η Μόσχα αντιτίθεται στην ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στη Γεωργία με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στο φαράγγι Πανκίσι. Αρχικά εκπρόσωποι του υπουργείου Αμυνας της Γεωργίας διέψευσαν την πληροφορία για την παρουσία κάποιων ξένων στρατιωτικών, αλλά αργότερα ανέφεραν ότι μερικοί Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στην Τιφλίδα για «να βοηθήσουν τους Γεωργιανούς στρατιωτικούς να μεταρρυθμίσουν τις ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ, σχολιάζοντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο OPT την ανακοίνωση της άφιξης Αμερικανών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στην Τιφλίδα, δήλωσε: «Μια ενδεχόμενη ανάπτυξη αμερικανών στρατιωτικών στη Γεωργία θα περιέπλεκε περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση στην περιοχή». Αυτή είναι η θέση μας και η Ουάσιγκτον τη γνωρίζει καλά». Η Ρωσία έχει προτείνει επανειλημμένα στην Τιφλίδα να καταπολεμήσουν μαζί την τρομοκρατία. Είναι σημαντικό για τη Ρωσία, για τη Γεωργία και για τον Καύκασο», υπογράμμισε ο Ιβανόφ. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρτνάντζε μέχρι τώρα αρνιόταν κατηγορηματικά ότι στο έδαφος της Γεωργίας και συγκεκριμένα στο φαράγγι Πανκίσι, που συνορεύει με την Τσετσενία, υπάρχει βάση των Τσετσένων ανταρτών και ξένων μισθοφόρων που τους βοηθούν. Τα γεγονότα όμως τον ανάγκασαν να αναγνωρίσει αυτό το γεγονός. Απέρριψε όμως την πρόταση της Ρωσίας να οργανώσουν από κοινού ειδική αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο φαράγγι Πανκίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έφτασαν την Τετάρτη, 27 Φλεβάρη, στην Τιφλίδα για να «συμβουλεύουν» τις γεωργιανές δυνάμεις στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τις γεωργιανές αρχές, οι οποίες αρνούνται πως υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο να διεξαχθούν κοινές επιχειρήσεις. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Γεωργίας Τζόνι Πιρτσκαλαϊσβίλι δήλωσε σχετικά: «Είναι αλήθεια ότι έχουμε σήμερα επισκέπτες - πέντε άτομα ειδικοί και εκπαιδευτές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι, εξάλλου, έχουν έρθει από το Αζερμπαϊτζάν και αύριο θα πάνε στην Αρμενία. Πρόκειται για ομάδα που εργάζεται με βάση το πρόγραμμα "Εκγύμναση και εφοδιασμός". Θα έχουμε σήμερα συνάντηση με τους Αμερικανούς ειδικούς για την εξακρίβωση ορισμένων ζητημάτων».

Από τη μεριά τους, οι ηγέτες της Δημοκρατίας της Αμπχαζίας φοβούνται πως η Τιφλίδα μπορεί να χρησιμοποιήσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για να ματαιώσει την ανεξαρτησία που η Αμπχαζία έχει αποκτήσει ντε φάκτο από το 1992, δήλωσε χτες, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Αμπχάζιος αντιπρόεδρος Βαλέρι Αρσμπα. «Η Γεωργία προτίθεται να χρησιμοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για να δώσει μια βίαιη λύση στο υποτιθέμενο ζήτημα της Αμπχαζίας», πρόσθεσε ο Αρσμπα από το Σουχούμι, πρωτεύουσα της Αμπχαζίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ