Παρασκευή 20 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Στρατηγικό συμφέρον» για την ΕΕ η «ηγεσία» στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Την ίδια μέρα που η Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιο ύψους 300 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ενεργειακών μπίζνες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και την απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, η ΕΕ έθεσε ακόμα πιο επιτακτικά στο προσκήνιο τον στόχο της να διασφαλίσει για τα μονοπώλιά της κεντρικό ρόλο στην «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας, πάνω στα αποκαΐδια του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

«Φυσικά πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα και τις ευρύτερες προσπάθειες ανοικοδόμησης», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ έχει «στρατηγικό συμφέρον να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι αναγγελίες για νέα «χρηματοδοτική στήριξη» της Ουκρανίας με τη μορφή δανείων ύψους 9 δισ. ευρώ που θα δοθούν εντός του 2022 και θα συμπληρωθούν με κεφάλαια που θα δώσουν και άλλοι «εταίροι» όπως το G7.

Αυτά τα 9 δισ. θα δοθούν με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, στον οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν οι 27 χώρες - μέλη, προκειμένου να καταστούν διαθέσιμες πρόσθετες εγγυήσεις.

Στο ζήτημα της «στήριξης και αλληλεγγύης» της ΕΕ στην Ουκρανία - την ίδια ώρα που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος εξολοθρεύει τον λαό της - αναφέρθηκε χτες και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς. Απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο συμμερίστηκε την πρόσφατη θέση του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, πως η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα πάρει χρόνια, προτείνοντας «να επικεντρωθούμε στη ρεαλιστική, άμεση υποστήριξη».

«Η ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και η ανασυγκρότηση της ουκρανικής οικονομίας θα κοστίσουν δισεκατομμύρια», είπε, προσθέτοντας: «Εμείς ως ΕΕ πρέπει να αρχίσουμε να στρώνουμε το έδαφος για ένα ταμείο αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτείται από συνεισφορές από την ΕΕ και τους εταίρους της».

Η σύνοδος του G7

Αυτά τα ζητήματα, σε συνδυασμό με τις διαταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τον κίνδυνο «επισιτιστικής κρίσης», εξετάζουν το τρέχον 48ωρο οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών του G7 στη Βόννη.

Ο προεδρεύων της συνάντησης, Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρ. Λίντνερ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για αποφάσεις σε σχέση με την «άντληση χρηματοδότησης που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της τους επόμενους μήνες».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία (...) ενέχει επιπρόσθετους κινδύνους για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας (...) Αρα, θα έχουμε να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί στους αντίστοιχους τομείς ευθύνης μας για να αποφύγουμε σενάρια στασιμοπληθωρισμού», πρόσθεσε.

Χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, συζήτησαν τηλεφωνικά προτάσεις για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας και τρόπους για την εξαγωγή σιτηρών από τη χώρα. «Οι ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και συμφώνησαν να επιταχύνουν τις εργασίες με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, για τον καθορισμό μιας μακροπρόθεσμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας για την Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού. Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως επίσης εξέτασαν «τις επιλογές για το άνοιγμα κρίσιμων θαλάσσιων και χερσαίων οδών για τα ουκρανικά αποθέματα σιτηρών και δεσμεύτηκαν να κατευθύνουν τις ομάδες τους να εργαστούν επειγόντως πάνω στα επόμενα βήματα».

Κίνα: Διαπραγματεύσεις για ενίσχυση στρατηγικών αποθεμάτων με ρωσικό πετρέλαιο

Το ίδιο διάστημα η Κίνα κοιτάζει να επωφεληθεί όσο μπορεί από τις «ευκαιρίες» που της προσφέρουν οι ευρωατλαντικές κυρώσεις στη Ρωσία. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg», η κινεζική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τη Μόσχα για να αγοράσει πρόσθετες ποσότητες αργού πετρελαίου οι οποίες θα αξιοποιηθούν για τη συμπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας. Οπως υποστηρίζουν, μάλιστα, οι ίδιες πηγές, οι συνομιλίες διεξάγονται «σε κυβερνητικό επίπεδο με μικρή άμεση ανάμειξη πετρελαϊκών εταιρειών».

Αυτό επιβεβαίωσε, χτες, για μία ακόμη φορά, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλ. Νόβακ, επαναλαμβάνοντας πως το ρωσικό πετρέλαιο που απορρίπτει η ΕΕ ανακατευθύνεται προς την Ασία και άλλες περιοχές. Ο Νόβακ πρόσθεσε πως η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ήταν περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα χαμηλότερη τον Απρίλη, αλλά αυξήθηκε κατά 200.000 - 300.000 βαρέλια τον τρέχοντα μήνα, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τον Ιούνη.

Στο μεταξύ, οι τιμές αρκετών εταιρικών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης εξακολουθούν να πέφτουν, για ένα ακόμη 24ωρο. Χτες, ο Dow Jones άνοιξε με νέα μεγάλη πτώση 238 μονάδων και στις 17.00 ώρα Ελλάδας έχανε 383 μονάδες, δηλαδή 1,22%, λίγο πάνω από τα επίπεδα των 31.000 μονάδων. Πιο «μελανή» η εικόνα για τον δείκτη Nasdaq 100 που κινήθηκε χτες με απώλειες 29,1% σε επίπεδο εξαμήνου.

Ρωσικά παζάρια για τα ουκρανικά λιμάνια

Στο μεταξύ, η κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία εντείνει ανησυχίες και προβληματισμούς για τις επιπτώσεις μιας πιθανής επισιτιστικής κρίσης, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες - με δεδομένο τον σημαντικότατο ρόλο των Ρωσίας και Ουκρανίας στην εξαγωγή σιτηρών, λιπασμάτων κ.ά.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Ρωσία εντείνει τον ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας, απαιτώντας την επανεξέταση των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της ώστε να ικανοποιήσει εκκλήσεις για άρση του προκειμένου να εξαχθούν σιτηρά κ.λπ.

«Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει τη σίγουρη και με ασφάλεια εξαγωγή των σιτηρών που είναι αποθηκευμένα στα ουκρανικά λιμάνια», είχε πει την Τετάρτη ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, για να του απαντήσει χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Ρουντένκο, ως εξής: «Δεν πρέπει να απευθύνετε έκκληση μόνο στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και να εξετάσετε βαθιά το σύνολο των αιτιών που προκάλεσαν την τρέχουσα επισιτιστική κρίση και, πρωτίστως, αυτές είναι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ που παρεμβαίνουν στο ομαλό ελεύθερο εμπόριο, που περιλαμβάνει τρόφιμα, όπως σιτάρι, λιπάσματα και άλλα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ρωσία επιδιώκει να αποκλείσει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα (2023-07-28 00:00:00.0)
Δυτικά κράτη και επιχειρηματικοί όμιλοι μοιράζουν την «πίτα» της ανοικοδόμησης (2023-06-22 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν στρατιωτική «στήριξη» και μετά το τέλος του πολέμου (2022-09-08 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις για περισσότερα όπλα και παζάρια για συμβιβασμό με «ανταλλάγματα» (2022-06-17 00:00:00.0)
Πολλοί «παίκτες» προσπαθούν να επωφεληθούν (2022-06-04 00:00:00.0)
Οξύνεται η αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα, με μοχλό και τα παζάρια γύρω από την επισιτιστική κρίση (2022-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ