Τρίτη 24 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΣΕ ΙΑΠΩΝΙΑ - Ν. ΚΟΡΕΑ
Απειλές στρατιωτικής εμπλοκής στην Ταϊβάν και αναγγελία νέου οικονομικού σχήματος

Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής του Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Αυστραλία, Ιαπωνία)

Από τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό

Copyright 2022 The Associated

Από τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό
Την ολομέτωπη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στην κρίσιμη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, όπως και την επιθετική προσπάθεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να ενισχύσουν τη θέση τους στην αντιπαράθεση με την Κίνα, επιβεβαιώνουν οι επίσημες επαφές και οι ανακοινώσεις κατά την περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

Σ' αυτό το πλαίσιο, οι απειλές διά στόματος Μπάιντεν για στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ σε περίπτωση εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν (την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζικό έδαφος) και η παραλληλισμοί με τις εξελίξεις στην Ουκρανία συνοδεύτηκαν από αναγγελίες για σχέδια εγκατάστασης νέων στρατηγικών όπλων στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και από την ανακοίνωση για σύσταση ενός νέου περιφερειακού οικονομικού σχήματος απέναντι στην κινεζική επιρροή στην περιοχή.

Επιχειρώντας να κρύψει τον πραγματικό χαρακτήρα όλης αυτής της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε για έναν «παγκόσμιο ανταγωνισμό ανάμεσα στις δημοκρατίες και στα απολυταρχικά καθεστώτα», υπογραμμίζοντας βέβαια την ανάγκη «συνεργασίας» που «να μην περιοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιαπωνία και στην Κορέα, αλλά να περιλαμβάνει συνολικά τον Ειρηνικό, τον Νότιο Ειρηνικό και τον Ινδο-Ειρηνικό».

Ανακοίνωση για το «Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδο-Ειρηνικό» (IPEF)

Σήμερα ο Μπάιντεν προγραμματίζεται να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος Quad (τετραμερής συμμαχία ΗΠΑ, Ινδίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας) στο Τόκιο.

Εκεί ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φ. Κισίντα ανακοίνωσαν ότι «οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, μαζί με άλλες 11 χώρες, θα εκκινήσουν το Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδο-Ειρηνικό (IPEF)», ένα νέο σχήμα οικονομικής συνεργασίας στην περιφέρεια, με προφανή στόχο τη συσπείρωση δυνάμεων, τη δημιουργία ευνοϊκότερου εδάφους για τα αμερικανικά μονοπώλια και την αποτροπή αντίστοιχων προσπαθειών της Κίνας.

Το IPEF δεν θα αφορά στενά επενδυτικά σχέδια, υποστήριξε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι «είναι μια δέσμευση για να εργαστούμε με τους στενούς μας φίλους και εταίρους στην περιοχή πάνω σε προκλήσεις που έχουν τη μέγιστη σημασία για να διασφαλιστεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα τον 21ο αιώνα», αλλά και ότι «μοιραζόμαστε μια δέσμευση για μια περιοχή Ινδο-Ειρηνικού ελεύθερη, ανοιχτή, ισότιμη, περιεκτική, διασυνδεδεμένη, ανθεκτική, ασφαλή και ευημερούσα».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην IPEF θα πάρουν μέρος οι 4 του Quad, χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (όπως Ινδονησία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες), αλλά και οι Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία κ.ά. Ο δε Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, μίλησε για «ανοιχτή πλατφόρμα» που μπορεί να υποδεχτεί κι άλλες χώρες μακροπρόθεσμα.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Κίνας, που μέσω του υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι επέκρινε την Ουάσιγκτον για προσπάθεια «να σχηματίσει μικρές κλίκες στο όνομα της ελευθερίας και του ανοίγματος», αναγνωρίζοντας ότι στόχος είναι «να περιορίσει την Κίνα». Πρόσθεσε δε ότι «η λεγόμενη στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ είναι στην ουσία στρατηγική με σκοπό να δημιουργηθεί διχασμός, να υποκινηθεί η σύγκρουση», υποστηρίζοντας ότι «ανεξαρτήτως του πώς παρουσιάζεται ή μεταμφιέζεται, είναι αναπόφευκτα καταδικασμένη να αποτύχει».

ΗΠΑ: «Δέσμευση» στρατιωτικής επέμβασης αν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική της επικίνδυνης όξυνσης του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας ήταν και η απάντηση του Μπάιντεν σε ερώτημα αν η Ουάσιγκτον θα επέμβει στρατιωτικά εναντίον μιας κινεζικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ταϊβάν.

«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «συμφωνήσαμε στην πολιτική της "μίας Κίνας", το υπογράψαμε (...) αλλά η ιδέα ότι η Ταϊβάν θα μπορούσε να καταληφθεί διά της βίας απλώς δεν είναι αρμόζουσα (...) δεν σημαίνει ότι η Κίνα έχει τη δικαιοδοσία να χρησιμοποιήσει βία για να πάρει την Ταϊβάν. Κάτι τέτοιο θα είναι άλλη μία ενέργεια παρόμοια με αυτό που συνέβη στην Ουκρανία».

Επέμεινε δε στην αξία των κυρώσεων που η Δύση επέβαλε στη Ρωσία, σπεύδοντας να τονίσει ότι «δεν πρόκειται μόνο για την Ουκρανία. Αν οι κυρώσεις δεν διατηρούνταν από πολλές απόψεις, τότε τι μήνυμα θα έστελνε αυτό στην Κίνα για το κόστος μιας απόπειρας κατάληψης της Ταϊβάν διά της βίας;».

Το κινεζικό ΥΠΕΞ αντέδρασε και πάλι έντονα, διαμηνύοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σθεναρή αποφασιστικότητα, την έντονη θέληση και την ισχυρή ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα», ενώ ζήτησε «έντονα από τις ΗΠΑ (...) να αποφύγουν να στείλουν λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν».

Από τη μεριά του, το ΥΠΕΞ της Ταϊβάν ευχαρίστησε τις ΗΠΑ «για την επαναβεβαίωση της δέσμευσής τους προς την Ταϊβάν» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να ενισχύει την «άμυνα του νησιού» και να εμβαθύνει τη συνεργασία με ΗΠΑ, Ιαπωνία κ.ά. προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλειά της.

Αμερικανικά «στρατηγικά όπλα» στην Κορεατική Χερσόνησο

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε την περιοδεία του στην περιοχή από τη Νότια Κορέα, όπου ξεκαθάρισε ότι παραμένει προτεραιότητα η δραστική αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο και γενικά στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε δηλώσεις του από τη Σεούλ ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι για καθετί που μπορεί να κάνει η Βόρεια Κορέα», ενώ ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Γιουν Σουκ Γέολ έκανε λόγο για ανάπτυξη αμερικανικών «στρατηγικών μέσων» στη χώρα του με στόχο να αντικρουστεί «μια πυρηνική επίθεση», αναφέροντας μάλιστα ότι τα μέσα αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν «μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους, αντίθετα με το παρελθόν, όταν σκεφτόμασταν μόνο μια πυρηνική ομπρέλα για την αποτροπή».

Αλλά και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φ. Κισίντα, υποδεχόμενος τον Μπάιντεν στον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του, είπε ότι Ιαπωνία και ΗΠΑ «αντιστεκόμαστε σθεναρά στις απόπειρες βίαιης αλλαγής του στάτους κβο στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στη Νότια Σινική Θάλασσα», καθώς επίσης ότι «συμφωνήσαμε να ασχοληθούμε από κοινού με διάφορα ζητήματα που συνδέονται με την Κίνα, μεταξύ των οποίων και αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως και τις κοινές ασκήσεις Κίνας - Ρωσίας.

Νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας: «Θα παραμείνουν δύσκολες οι σχέσεις με την Κίνα»

Στο μεταξύ, χτες στην Αυστραλία ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός ο 59χρονος ηγέτης των Εργατικών Αντονι Αλμπανέζι, που μετά αναχώρησε για το Τόκιο, προκειμένου να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Quad.

Το ταξίδι του «είναι ένας τρόπος να σταλεί ένα μήνυμα στον κόσμο ότι υπάρχει νέα κυβέρνηση (...) μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί μια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον κόσμο σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή», ανέφερε, υποσχόμενος ότι θα κάνει τη χώρα του «υπερδύναμη» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ανάμεσα σε άλλα ο Αλμπανέζι δήλωσε ότι οι σχέσεις με το Πεκίνο «θα παραμείνουν δύσκολες», ισχυριζόμενος πως «η Κίνα είναι αυτή που άλλαξε, όχι η Αυστραλία. Η Αυστραλία πρέπει πάντα να υπερασπίζεται τις αξίες της».

Σημειωτέον, οι Εργατικοί επέστρεψαν στην εξουσία στην Αυστραλία μετά από 9 χρόνια. Πάντως η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων - που θα χρειαστεί μέρες, εξαιτίας και του μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων - θα καθορίσει και το κατά πόσο θα χρειαστεί οι Εργατικοί να έχουν συνεργασία με ανεξάρτητους βουλευτές για να έχουν πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ