Τρίτη 24 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Οργή για τη δολοφονία συνταγματάρχη των «Φρουρών της Επανάστασης»

«Λάδι στη φωτιά» των σχέσεων Δύσης - Τεχεράνης - σε μία περίοδο που διακρίνονταν διαθέσεις για παζάρια συμβιβασμού - ρίχνει η δολοφονία του συνταγματάρχη των «Φρουρών της Επανάστασης» Σαγιάντ Χονταΐ, που δολοφονήθηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης από δύο μοτοσικλετιστές.

Ο Πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσίν κατέφυγε χτες σε υψηλούς τόνους, αναφέροντας ότι η Τεχεράνη «θα πάρει εκδίκηση» για τον θάνατο του συνταγματάρχη, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο μάρτυρα». Πρόκειται για το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος των «Φρουρών» που δολοφονείται μετά τον φόνο του πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ, που σκοτώθηκε τον Νοέμβρη του 2020 κοντά στην Τεχεράνη, σε μια επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον της αυτοκινητοπομπής του.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το χέρι της παγκόσμιας αλαζονείας (σ.σ. φρασεολογία που παραπέμπει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους) εμπλέκεται σε αυτό το έγκλημα», δήλωσε ο Ραϊσί, προσθέτοντας ότι «επιμένω οι αξιωματούχοι ασφαλείας να αναζητήσουν με σοβαρότητα (τον δολοφόνο)».

Οι ίδιοι οι «Φρουροί της Επανάστασης» χαρακτήρισαν τον Χονταΐ «υπερασπιστή του ιερού» και κατήγγειλαν «μια τρομοκρατική ενέργεια».

Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, ο Χοντάι δέχτηκε επίθεση ενώ επέστρεφε στο σπίτι του. Οι δράστες τον πυροβόλησαν πέντε φορές και «η γυναίκα του ήταν ο πρώτος άνθρωπος που βρήκε το πτώμα».

Σημειωτέον ότι την ίδια μέρα - όπως μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ - η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν μέλη ενός ισραηλινού δικτύου πληροφοριών. «Υπό τις οδηγίες των υπηρεσιών πληροφοριών του σιωνιστικού καθεστώτος, το δίκτυο επιχείρησε να κλέψει και να καταστρέψει ατομική και δημόσια περιουσία, να κάνει απαγωγές και να εξασφαλίσει κατασκευασμένες ομολογίες μέσω ενός δικτύου κακοποιών στοιχείων», ανέφερε η υπηρεσία δημοσίων σχέσεων IRGC των «Φρουρών της Επανάστασης».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Δαμασκός ανακοίνωσε νέα πλήγματα από ισραηλινά αεροσκάφη (όπως γίνεται συχνά - πυκνά), με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων. Η επίθεση έγινε κοντά στη Δαμασκό, ενώ η αντιαεροπορική άμυνα της Συρίας αναχαίτισε ισραηλινούς πυραύλους. Στόχος των πυραύλων πιθανολογείται ότι ήταν ιρανικές βάσεις κοντά στη συριακή πρωτεύουσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ