Παρασκευή 27 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζεται το κρατικό σχέδιο για την επιβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας
  • Νέα επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές μέσα στο Πανεπιστήμιο
  • Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων σήμερα στην πλατεία Χημείου

Αντιμέτωποι με ένα οργανωμένο σχέδιο έντασης της καταστολής και επιβολής πανεπιστημιακής αστυνομίας βρίσκονται οι φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως καταμαρτυρούν τα αλλεπάλληλα κρούσματα του τελευταίου διαστήματος.

Χτες το πρωί τα ΜΑΤ έριξαν με ευθεία βολή χειροβομβίδα κρότου - λάμψης που χτύπησε φοιτητή κοντά στο αυτί, ο οποίος υπέστη προσωρινή απώλεια ακοής, όπως καταγγέλλεται, καθώς και τραύμα στο πρόσωπο από κλοτσιά από άνδρα των ΜΑΤ. Μετά την επίθεση διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Η νέα επίθεση των δυνάμεων καταστολής έγινε κατά τη διάρκεια κινητοποίησης φοιτητών στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ που διαμαρτύρονταν για την παρουσία των ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο, με αφορμή το χτίσιμο βιβλιοθήκης. Χαρακτηριστική ήταν για άλλη μια φορά η παρουσία ασφαλιτών, φορτωμένων με γεμάτα σακίδια, να ακολουθούν κατά πόδας τους αστυνομικούς.

Σε ανακοίνωσή τους, Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ καταγγέλλουν «το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που εκτυλίσσεται μέρα με τη μέρα στο ΑΠΘ, με στόχο τη νομιμοποίηση της καταστολής και της αστυνόμευσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους», όπως και τη χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και χημικών εν ώρα διεξαγωγής μαθημάτων έξω από τον χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) και τον τραυματισμό φοιτητή.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης χτες το απόγευμα, καταγγέλλοντας την καταστολή. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ καλούν σε κινητοποίηση σήμερα στις 11 π.μ. στην πλατεία Χημείου και σε σύσκεψη κοινού συντονισμού τη Δευτέρα στις 6 μ.μ. στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, μαζί με τους καθηγητές και τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου.

Επίσης, προχτές εκλεγμένοι στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων Μαθηματικού και Χημικού του ΑΠΘ πραγματοποίησαν παρέμβαση στη Σύγκλητο του Ιδρύματος, σχετικά με την εγκατάσταση της ΟΠΠΙ, λαμβάνοντας την απάντηση των πρυτανικών αρχών ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί με «πολιτική αποφασιστικότητα».

Ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Σε σχόλιό του για τα χτεσινά γεγονότα στο ΑΠΘ, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ αναφέρει:

«Καταδικάζουμε τη νέα επιχείρηση καταστολής και επίθεση των ΜΑΤ μέσα στον χώρο του ΑΠΘ, σε συγκέντρωση φοιτητών ενάντια στην παρουσία της αστυνομίας. Η χρήση κρότου - λάμψης, χημικών και ο τραυματισμός δύο φοιτητών αποδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

Τα σημερινά γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι είναι σε εξέλιξη κρατικό σχέδιο για την επιβολή της παρουσίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Ιδρύματα, και στο ΑΠΘ συγκεκριμένα. Οι επιθέσεις των ΜΑΤ, η αξιοποίηση ενεργειών προβοκατόρικων ομάδων, ο εντοπισμός ασφαλιτών σε κινητοποιήσεις φορέων του πανεπιστημιακού κινήματος στο ΑΠΘ, αλλά και σε συναντήσεις συνδικαλιστών του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ και φοιτητικής καλλιτεχνικής ομάδας, είναι κρίκοι στην αλυσίδα του ίδιου σχεδίου.

Η κυβέρνηση με την ένταση της καταστολής θέλει να πνίξει κάθε φωνή οργανωμένης διεκδίκησης μέσα στα πανεπιστήμια. Κάθε φωνή αντίστασης στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, στη λειτουργία του επιχειρηματικού πανεπιστημίου και στον νέο νόμο - πλαίσιο που προωθεί.

Δεν θα της περάσει! Ηδη οι φοιτητές τής έχουν δώσει την απάντησή τους. Οργανωμένα, από κοινού με τους εργαζόμενους και καθηγητές, θα συντρίψουν αυτά τα σχέδια και θα ακυρώσουν στην πράξη το συντεταγμένο σχέδιο καταστολής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ