Παρασκευή 27 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κινεζικό «Αναπτυξιακό Οραμα» ενάντια στα ανταγωνιστικά σχέδια των ΗΠΑ

Προοπτική συμφωνίας «ελεύθερου» εμπορίου και συνεργασίας στην «περιφερειακή ασφάλεια» με 10 χώρες του Νότιου Ειρηνικού

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ στις Νήσους Σολομώντα

Xinhua

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ στις Νήσους Σολομώντα
Με επαφές στη Χονιάρα των Νήσων Σολομώντα ξεκίνησε χτες ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, την πολυήμερη περιοδεία σε κράτη του νότιου Ειρηνικού, όπου το Πεκίνο ιεραρχεί να αναβαθμίσει επενδυτικές συνεργασίες αλλά και στρατιωτικά «πατήματα», με στόχο να διασφαλίσει πλεονεκτήματα στον κλιμακούμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Μέχρι τις 4 Ιούνη ο Γι αναμένεται να βρεθεί επίσης σε Νήσους Κιριμπάτι, Σαμόα, Φίτζι, Τόγκα, Βανουάτου, Παπούα Νέα Γουινέα και Ανατολικό Τιμόρ (το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και διαδικτυακές επαφές με τις ηγεσίες Μικρονησίας, νήσων Κουκ και νήσων Νιουε), ενώ θα προεδρεύσει στη 2η συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας - Νήσων Ειρηνικού, στα νησιά Φίτζι.

Στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθεί το λεγόμενο «Κοινό Αναπτυξιακό Οραμα», η τεράστια συμφωνία εμπορίου και ασφάλειας που το Πεκίνο θα προτείνει στις χώρες της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες δυτικών ΜΜΕ (π.χ. Γαλλικό Πρακτορείο) το «Οραμα» θα αφορά 10 νησιωτικές χώρες του νότιου Ειρηνικού και περιλαμβάνει την προοπτική συμφωνίας «ελευθέρου» εμπορίου, αλλά και τη «συμβολή» της Κίνας στην εκπαίδευση δυνάμεων ασφαλείας αυτών των χωρών, στην οργάνωση της κυβερνοασφάλειας, στη θαλάσσια χαρτογράφηση. Το Πεκίνο θα εξασφαλίζει ευρεία πρόσβαση στους τοπικούς φυσικούς πόρους.

Θυμίζουμε ότι ήδη η Κίνα έχει υπογράψει διμερή συμφωνία με τις Νήσους Σολομώντα για την ενίσχυση της συνεργασίας τους και στην Ασφάλεια, με την πλευρά της Δύσης να καταγγέλλει εδώ και καιρό κινεζικά σχέδια δημιουργίας στρατιωτικής βάσης. Ο Γι ισχυρίστηκε χτες ότι η Κίνα δεν έχει «απολύτως καμία πρόθεση» να κατασκευάσει στρατιωτική βάση στα Νησιά και χαρακτήρισε το διμερές σύμφωνο «άμεμπτο, ειλικρινές και έντιμο».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, διαμήνυσε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να «προωθήσει τη συνεργασία στην ασφάλεια» με τις Νήσους, «με βάση τις ανάγκες και απαιτήσεις» της Χονιάρα, με στόχο τη «διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας και τάξης, την προστασία της ζωής και των περιουσιών», αλλά και «παράλληλα με περιφερειακές ρυθμίσεις», τονίζοντας ότι «η Κίνα στηρίζει τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού στην ενίσχυση της συνεργασίας στην ασφάλεια και στην αντιμετώπιση προκλήσεων για την περιφερειακή ασφάλεια».

Αντιδράσεις από ΗΠΑ - Αυστραλία

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι οι συμφωνίες αυτές μπορεί να συζητηθούν σε εσπευσμένο και αδιαφανές πλαίσιο», έσπευσε να σχολιάσει από τη μεριά των ΗΠΑ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα «σχεδιάζει να προσφέρει σκιώδεις, αόριστες συμφωνίες με μικρή διαφάνεια ή διαβούλευση στην περιφέρεια», με στόχο την «πυροδότηση περιφερειακών εντάσεων». Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγες μέρες πριν, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία) στο Τόκιο, αναγγέλθηκε το σχέδιο για τη δημιουργία του «Οικονομικού Πλαισίου για τον Ινδο-Ειρηνικό», ενός νέου οικονομικού σχήματος με πυρήνα τις χώρες της Quad και τη συμμετοχή άλλων 11 χωρών της περιοχής, χωρίς την Κίνα...

Αντίστοιχα με τις αμερικανικές αντιδράσεις στο κινεζικό «Αναπτυξιακό Οραμα», και ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Αντ. Αλμπανέζι, δήλωσε ότι η Κίνα «επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή του κόσμου όπου η Αυστραλία υπήρξε προνομιακός εταίρος στον τομέα της ασφάλειας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Σημειωτέον, χτες, η Αυστραλία ανακοίνωσε τη χορήγηση 500 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη νησιών του Ειρηνικού στην εκπαίδευση στην άμυνα, στη ναυτική ασφάλεια, τη χρηματοδότηση υποδομών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κ.λπ., στο πλαίσιο επίσκεψης που έκανε η ΥΠΕΞ της, Πένι Γουόνγκ, στα νησιά Φίτζι.

Τέλος, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν, δήλωσε και αυτή ότι ο Ειρηνικός είναι «οικογένειά μας» και «όταν υπάρχουν ανάγκες (ασφαλείας), είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να ανταποκριθούμε στην έκκληση».

Επιφυλάξεις για τις συμφωνίες που προωθεί η Κίνα εξέφρασε σε επιστολή προς ομολόγους του στον νότιο Ειρηνικό ο πρόεδρος των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας, Ντ. Πανουέλο, με στόχο, όπως είπε, «την επιρροή στην κυβέρνηση, κινεζικό οικονομικό έλεγχο σε ορισμένες βιομηχανίες - κλειδιά, καθώς και μαζική παρακολούθηση» των τηλεφωνικών και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (...) «αδιάρρηκτη σύνδεση των οικονομιών και των κοινωνιών μας με την Κίνα», τα οποία - συνέχισε - συνδέονται και με τον στόχο για «κατάληψη της Ταϊβάν, ει δυνατόν ειρηνικά, εν ανάγκη με πόλεμο».

Ομιλία Μπλίνκεν για την αντιμετώπιση της Κίνας

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, μίλησε στο Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Ουάσιγκτον» για τη στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν προς αντιμετώπιση της Κίνας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει και την πρόθεση να αναμορφώσει την διεθνή τάξη και, αυξανόμενα, την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική ισχύ να το κάνει».

Ανέφερε ότι «το όραμα του Πεκίνου θα μας απομακρύνει από τις οικουμενικές αξίες που έχουν στηρίξει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προόδου την τελευταία 75ετία» (όπου ως «οικονομικές αξίες» εννοείται η διεθνής κυριαρχία των ΗΠΑ), ενώ κατέληξε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι το Πεκίνο θα αλλάξει τροχιά (...) Αρα, εμείς θα διαμορφώσουμε το στρατηγικό περιβάλλον γύρω από το Πεκίνο ώστε να αναπτύξουμε το δικό μας όραμα για ένα ανοιχτό και χωρίς αποκλεισμούς διεθνές σύστημα».

  • Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Αυστραλό πρωθυπουργό, Αντ. Αλμπανέζι, είχε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, που μίλησε για «βαθύτατη ρήξη (στη σχέση) εμπιστοσύνης (μεταξύ των δύο χωρών), που προκάλεσε η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον» (αναφερόμενος στην ακύρωση μεγάλης παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία και την αντικατάστασή τους με σχέδιο για απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με στήριξη από ΗΠΑ - Βρετανία, στο πλαίσιο της πρώτης κίνησης της συμμαχίας AUKUS). Σύμφωνα με γαλλική ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να οικοδομήσουν ξανά μια διμερή σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη και στον σεβασμό, για να ξεπεράσουν από κοινού τις παγκόσμιες προκλήσεις».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ