Παρασκευή 3 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κουρδικές αντιδράσεις στην κλιμακούμενη τουρκική επέμβαση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μάζλουμ Αμπντι, αντέδρασε χτες στα σχέδια της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για κλιμάκωση της χερσαίας επίθεσης στη βόρεια Συρία επικαλούμενος νέα ανθρωπιστική κρίση και υπονόμευση των προσπαθειών εξάλειψης του «Ισλαμικού Κράτους».

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ανησυχούμε για τις νέες τουρκικές απειλές οι οποίες εγείρουν μεγάλο κίνδυνο για τη βόρεια Συρία. Οποιαδήποτε επίθεση θα διχάσει τους Σύρους, θα προκαλέσει νέα ανθρωπιστική κρίση και θα εκτοπίσει τους κατοίκους».

Η Τουρκία εδώ και βδομάδες απειλεί να κλιμακώσει τη χερσαία επέμβαση σε βάρος της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι οποίες συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό, προκαλώντας αντιδράσεις στην κυβέρνηση Ερντογάν. Την Τετάρτη ο Τούρκος Πρόεδρος διεμήνυσε πως ο στρατός της χώρας του θα εκδιώξει τους «τρομοκράτες» από τις περιοχές Ταλ Ριφάατ και Μάνμπιτζ της Συρίας, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά τους στόχους της νέας τουρκικής επιχείρησης. Πρόσθεσε παράλληλα ότι η τουρκική επιχείρηση θα συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές.

Ο τουρκικός στρατός έχει εισβάλει τέσσερις φορές στη βόρεια Συρία από το 2016, καταλαμβάνοντας εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και φτάνοντας σε βάθος έως και 30 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της χώρας, με στόχο τις κουρδικές δυνάμεις YPG.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει «ανησυχία» για τα σχέδια της Τουρκίας στη Συρία, με το επιχείρημα πως θα θέσει σε κίνδυνο στρατεύματά τους και θα υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα. Το ίδιο έπραξε νωρίτερα χτες και η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, που εξέφρασε την ελπίδα πως η Τουρκία «θα απόσχει» από μια επίθεση στη βόρεια Συρία. Οπως τόνισε, μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μια επικίνδυνη επιδείνωση της ήδη δύσκολης κατάστασης στη Συρία».

Σε αυτό το φόντο η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ, σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό της, Βασίλι Νεμπένζια, για να εξεταστούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία από την Τουρκία. Η ίδια υποστήριξε ότι δεν θα αφήσει τον Νεμπένζια να χρησιμοποιήσει το θέμα αυτό ως «διαπραγματευτικό χαρτί» για την Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ