Σάββατο 4 Ιούνη 2022 - Κυριακή 5 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
5 ΙΟΥΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΛΑΜΙΑ
Οργανώνουν τον αγώνα τους οι πλημμυροπαθείς

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους κατοίκους του χωριού Κόμμα και στην ευρύτερη περιοχή νότια της πόλης της Λαμίας, που σχεδόν έξι μήνες μετά την καταστροφική πλημμύρα προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και παράλληλα να οργανώσουν τον αγώνα τους για αποζημιώσεις και μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην περιοχή που χτυπήθηκε από πλημμύρα στις 12/12/2021 όταν για μία ακόμη φορά υπερχείλήσε ο Σπερχειός ποταμός, και συνομίλησε με κατοίκους και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πλημμυροπαθών που συγκροτήθηκε. Εκτός από αποζημιώσεις που να αντιστοιχούν στο ύψος όλων των ζημιών που προκλήθηκαν, οι κάτοικοι διεκδικούν επίσης ουσιαστικές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την προστασία της περιοχής.

Ψίχουλα και κόφτες στις αποζημιώσεις

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα και κάτοικοι της περιοχής, τα χρήματα που δόθηκαν από την κυβέρνηση για αποζημιώσεις δεν έφτασαν ούτε για να απομακρυνθούν οι λάσπες, πόσο μάλλον να αντικατασταθούν έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και ο απαραίτητος ρουχισμός για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα νοικοκυριά.

Και, βέβαια δεν αποζημιώνονται οι καταστροφές από φυσικά φαινόμενα σε σπίτια που θεωρούνται δεύτερη κατοικία, αποθήκες, οχήματα, αγροτικά μηχανήματα, λεβητοστάσια.

«Οι τρεις και τέσσερις χιλιάδες ευρώ που πήρε η πλειοψηφία των πληγέντων για τις ζημιές στα σπίτια δεν φτάνουν για τίποτα», αναφέρει η κυρία Σοφία, κάτοικος στο χωριό Κόμμα, τονίζοντας ότι τόσους μήνες μετά δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει ζημιές που έγιναν. «Συνεχίζουμε να ζούμε έναν εφιάλτη, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια, δεν ξέρουμε τι θα γίνει στην επόμενη δυνατή βροχή», λέει χαρακτηριστικά.

Τα ίδια λόγια ακούμε από κάθε κάτοικο που συναντάμε στο χωριό. Για «κόπους μιας ζωής που χάθηκαν σε μία νύχτα» κάνει λόγο ο Ιωσήφ, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ο οποίος εγκατέλειψε το σπίτι του και πλέον ζει στο ενοίκιο. Μας ξεναγεί στο εσωτερικό του σπιτιού που έχτισε δουλεύοντας μια ζωή, αλλά και στην επαγγελματική αποθήκη ακριβώς δίπλα, που παρά τα μέτρα που είχε πάρει μόνος του πλημμύρισε, καταστρέφοντας αντικείμενα μεγάλης αξίας. Την ίδια τύχη είχε και το αυτοκίνητό του.

Μέτρα πρόληψης και προστασίας

Μαζί με αποζημιώσεις που να ανταποκρίνονται στις ζημιές, οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ καταγγέλλουν ότι παρεμβάσεις που έγιναν για την κατασκευή του Ε65 δημιούργησαν επιπλέον προβλήματα.

«Το ζήσαμε, το είδαμε με τα μάτια μας. Ο ανισόπεδος κόμβος που κατασκευάζεται στο 6ο χλμ. του αυτοκινητοδρόμου, ανατολικά της πληγείσας περιοχής, ο οποίος λειτουργεί σαν φράγμα στα νερά του Σπερχειού και των άλλων ρεμάτων, καθώς και στα όμβρια ολόκληρης της κοιλάδας, και παρά τις αιτήσεις και τις παρεμβάσεις μας, ώστε να διορθωθούν τα "κακώς κείμενα", δεν έχει γίνει ακόμη καμία παρέμβαση», σημειώνει ο Ιωσήφ, ξεναγώντας μας στην περιοχή του επίμαχου έργου.

Αναφέρει επίσης ότι από αρχές Μάη κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή Αγώνα μια απάντηση από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων / Κατασκευή Συγκοινωνιακών Εργων με Σύμβαση Παραχώρησης (ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ) του υπουργείου Υποδομών, όπου ουσιαστικά το υπουργείο «νίπτει τας χείρας του» και αποδέχεται την έκθεση του «ανεξάρτητου μηχανικού» που θεωρεί ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν εγκριθεί θα είναι αρκετά.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών, που αποτελείται από πληγέντες από το χωριό Κόμμα και την ευρύτερη περιοχή νότια της Λαμίας, προσέφυγε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας, καταθέτοντας καταγγελία την οποία υπογράφουν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ