Σάββατο 4 Ιούνη 2022 - Κυριακή 5 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν ενάντια στο κλείσιμο του «Καραμανδάνειου»

Κ. Πελετίδης: «Αύριο το πρωί να λυθεί το θέμα, αλλιώς η Πάτρα θα φτάσει στην Αθήνα»

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια Υγεία και στην πόλη της Πάτρας, όπως και τους κινδύνους που προκαλούνται απ' τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική, με ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων, αναδείχθηκαν κατά τη μεγάλη κινητοποίηση που οργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας, ενάντια στο κλείσιμο του «Καραμανδάνειου», του μοναδικού παιδιατρικού νοσοκομείου στη Δυτική Ελλάδα.

Ηταν μια συγκέντρωση - πρώτη απάντηση απέναντι στους κινδύνους που δημιουργούνται για την υγεία των παιδιών, μετά το σταμάτημα των εφημεριών του νοσοκομείου και την επιχειρούμενη μεταφορά του χειρουργικού του τομέα στο ΠΓΝ του Ρίου.

Ιδια συνταγή...

Μπροστά στην κατακραυγή που συναντούν τα επιχειρούμενα σχέδια της κυβέρνησης, που βαδίζοντας στα χνάρια των προηγούμενων ετοιμάζει άλλο ένα λουκέτο σε νοσοκομείο (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έπραξε με το Θώρακος στην Πάτρα), το υπουργείο Υγείας, επιμένοντας στη γνωστή «συνταγή» των «μπαλωμάτων», απαιτεί μετακινήσεις παιδοαναισθησιολόγων, αυτήν τη φορά από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας! Ετσι, ζητήθηκαν εκτάκτως δύο αναισθησιολόγοι από το Παίδων Πεντέλης, να μετακινηθούν από τις 6 Ιούνη στο «Καραμανδάνειο», δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην ήδη άσχημη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Δεν θα επιτρέψουμε να μας γυρίσουν δεκαετίες πίσω

Μιλώντας στη συγκέντρωση, όπου συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστικοί, λαϊκοί και άλλοι φορείς της πόλης, και αφού σημείωσε ότι εδώ και έναν χρόνο είναι γνωστό το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζε το νοσοκομείο (όπως εντέλει έγινε), ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν από όλους αυτούς, που ευθύνονται για το ότι φτάσουμε ως εδώ, να συκοφαντεί τους εργαζόμενους, να προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στους γιατρούς».

Υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής, στάθηκε στην απόφαση του πατραϊκού λαού να υπερασπιστεί τη λειτουργία του «Καραμανδάνειου». Εξήγησε ότι τα τελευταία προβλήματα είναι «η κορυφή του παγόβουνου», αφού εδώ και χρόνια απαιτούνται ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός των χειρουργείων, μαγνητικός τομογράφος, κάλυψη των κενών σε παιδίατρους, λοιμωξιολόγους, ακτινοφυσικούς, παιδοχειρουργούς, παιδοκαρδιολόγους και άλλες ειδικότητες. Επίσης, στελέχωση του Τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας και χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκών.

«Ολα αυτά, όμως, δεν γίνονται γιατί το σύστημα που ζούμε δεν είναι προσανατολισμένο στις λαϊκές ανάγκες, δεν έχει προτεραιότητα τη ζωή και την υγεία του λαού και των παιδιών του, ίσα ίσα, θέλει να κλείσει, να απαξιώσει τις δημόσιες δομές και να προσανατολίσει όσους μπορούν να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα! Οι υπόλοιποι; Στον Καιάδα!», είπε ο δήμαρχος και ανάμεσα σε άλλα συμπλήρωσε:

«Ως εδώ! Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω 100 και 200 χρόνια. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να ακυρώσει, να θυσιάσει για τα κέρδη των επιχειρηματιών της Υγείας όσα η ανθρωπότητα, οι εργαζόμενοι, οι γιατροί, οι λαοί όλου του κόσμου και ο ελληνικός λαός έχουν κατακτήσει με αίμα και ιδρώτα, με τους αγώνες τους και την εργασία τους.

Η ρόδα της κοινωνικής εξέλιξης δεν γυρνάει προς τα πίσω! Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζούμε καλύτερα, να έχουμε σύστημα Υγείας υψηλού επιπέδου, που να παρέχει υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας, δωρεάν για όλο τον λαό και εξειδικευμένες για τα παιδιά του».

Απαίτησε, τέλος, άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων και αναβάθμιση του «Καραμανδάνειου» σημειώνοντας πως η Πάτρα θα φτάσει μέχρι την Αθήνα.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, ο Φώτης Δημακόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής «Καραμανδανείου», η Ράνια Κελεσίδου, μέλος της τριμελούς της ΕΙΝΑ στο «Καραμανδάνειο», η Χριστίνα Πουλοπούλου, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων «Καραμανδανείου», ο Δημήτρης Ζιαζιάς, πρόεδρος της ΕΙΝΑ, η Βίβιαν Σαμούρη, αντιδήμαρχος Υγείας - Πρόνοιας, ο Τίμος Πατρινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Δυτικής Ελλάδας.

Στο «πόδι» οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Παίδων, στάση εργασίας στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Στο μεταξύ, τα «εντέλλεσθε» της κυβέρνησης για μετακινήσεις παιδοαναισθησιολόγων από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, μπας και λειτουργήσει το «Καραμανδάνειο», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, απαιτώντας την ανάκληση αυτής της απόφασης αλλά και τη στελέχωση του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» προκηρύσσει μάλιστα στάση εργασίας τη Δευτέρα 6 Ιούνη και προχωρά σε κινητοποίηση στη διοίκηση του νοσοκομείου στις 12.30 μ.μ. διαμηνύοντας: «Κάτω τα χέρια από το "Καραμανδάνειο". Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας». Απαιτεί καμία μετακίνηση προσωπικού, μόνιμες και μαζικές προσλήψεις.

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει την απόφαση για τις μετακινήσεις και το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, ζητώντας άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για κάθε κενή θέση γιατρού στα νοσοκομεία της χώρας.

Τη στήριξή της στον λαό της Πάτρας εκφράζει και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ