Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Επικίνδυνη η «χρυσή» επένδυση

Χτες δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου

Eurokinissi

Στα σκουπίδια πάει, τελικά, η πολυθρύλητη «χρυσή επένδυση» των Καναδών στη Χαλκιδική, που, για χάρη τους, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε πολλές περιπτώσεις μετέτρεψε τη Χαλκιδική σε αστυνομοκρατούμενη περιοχή και έσυρε στα δικαστήρια μαζικά τους κατοίκους της, που αντιδρούν στην ίδρυση του εργοστασίου χρυσού της πολυεθνικής TVX.

Χτες δημοσιεύτηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που βάζει φραγμό στα σχέδια των Καναδών και της κυβέρνησης για ίδρυση και λειτουργία εργοστασίου χρυσού στη γενέτειρα του Αριστοτέλη. Για το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο πρυτάνευσε το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, καθώς και η υγεία των κατοίκων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με ισχυρότατη πλειοψηφία 20 προς 7 ακύρωσε όλες σχεδόν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την επένδυση της TVX και έτσι σταματάει η λειτουργία και η αποπεράτωση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου χρυσού, επειδή η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη την επικινδυνότητα και τις επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία του εργοστασίου.

Να σημειωθεί ότι και η ΓΣΕΕ, η οποία οφείλει να αγωνίζεται για τους εργαζόμενους και τις υγιεινές συνθήκες εργασίας, είχε ταχθεί υπέρ της πολυεθνικής καναδικής εταιρίας, ασκώντας παρέμβαση στο δικαστήριο υπέρ της TVX!

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη, όπως θα έπρεπε, την επικινδυνότητα των μεθόδων επεξεργασίας των κοιτασμάτων χρυσού (με κυάνιο και αρσενικό) και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και αυτό γιατί τα λύματα από την εκμετάλλευση, δεν είναι εκμεταλλεύσιμα εμπορικά και θα παρέμεναν στην περιοχή μέσα σε ειδικά τύμπανα (τεχνικές λίμνες).

Παράλληλα, η Ολομέλεια ακύρωσε τις αποφάσεις της Πολιτείας, όπως την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, τη χωροθέτηση των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, την άδεια διάνοιξης δρόμων διέλευσης οχημάτων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ