Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτρα προστασίας από βιομηχανικό ατύχημα

Από τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο
Από τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο
Τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων στη Δυτική Αττική από την πρόσφατη πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών, καθώς και μέτρα συνολικής πρόληψης και προστασίας για το ενδεχόμενο βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, ζητά με Ερώτησή του το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, αναφέρονται τα εξής:

«Η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου σε εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο και μετέτρεψε για άλλη μια φορά τη Δυτική Αττική σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων, αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα παρόμοιων περιστατικών στην ευρύτερη περιοχή, που επισημαίνουν τον κίνδυνο για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης.

Το ΚΚΕ έχει επισημάνει πολλές φορές την εγκληματική ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και προστασίας σε χώρους εργασίας με κίνδυνο πυρκαγιάς, διαρροής επικίνδυνων χημικών κ.ά., διότι αυτά αποτελούν κόστος για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ από το κράτος δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος τήρησης στοιχειωδών κανόνων. Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής.

Πολύ περισσότερο, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, απουσιάζουν παντελώς ουσιαστικές διαδικασίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, χώροι που θα εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις προστασίας ή ακόμα και αναγκαίες οι οδοί μαζικής διαφυγής, αν απαιτηθεί εκκένωση πληθυσμού σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας.

Αντί για τα παραπάνω αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας, συνεχίζεται η επίκληση στην ατομική ευθύνη, με τα μηνύματα του 112 που πότε καλούν τον κόσμο να εκκενώσει την περιοχή και άλλοτε τον καλούν να παραμείνει σε κλειστούς χώρους για να μην εισπνέει επικίνδυνους ρύπους.

Είναι απορίας άξιον, πώς γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πολιτική προστασία να στέλνει μήνυμα να παραμείνουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους, και επιχειρήσεις που βρίσκονται λίγα μέτρα από το σημείο να λειτουργούν κανονικά, αφήνοντας εκτεθειμένους σε κίνδυνο τους εργαζόμενους.

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ θεωρεί αναγκαίο να ληφθούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα όπως:

α) Να διασφαλιστούν πλήρως τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.

β) Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την απορρύπανση της περιοχής και για την προστασία της υγείας των χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων, ακόμη και με έκτακτες εξετάσεις σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού της περιοχής.

γ) Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η τήρησή τους να ελέγχεται συστηματικά από τους αρμόδιους φορείς του κράτους που πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό.

δ) Να συγκροτηθεί τώρα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην ευρύτερη περιοχή.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων από τους επικίνδυνους καπνούς που ακόμα εκπέμπονται από το σημείο της πυρκαγιάς, όπως και για τη λήψη συνολικών μέτρων πρόληψης και προστασίας από το ενδεχόμενο βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης στη Δυτική Αττική;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ