Σάββατο 11 Ιούνη 2022 - Κυριακή 12 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μια μικρογραφία της κοινωνίας για την οποία παλεύουμε και θέλουμε να χτίσουμε!

Μιλά στον «Ριζοσπάστη» η Γεωργία Πελετίδου, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και επικεφαλής της Μαθητικής Επιτροπής Κ. Μακεδονίας

Από παλιότερες εκδηλώσεις
Από παλιότερες εκδηλώσεις
Το ταξίδι των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ ανά την Ελλάδα συνεχίζεται και τη σκυτάλη παίρνει δυναμικά τις επόμενες βδομάδες η Οργάνωση της Κεντρικής Μακεδονίας, που προετοιμάζει δεκάδες τέτοιες μαθητικές γιορτές στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων.

Με αφορμή την προετοιμασία και το περιεχόμενο των Μαθητικών Φεστιβάλ, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» η Γεωργία Πελετίδου, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και επικεφαλής της Μαθητικής Επιτροπής Κ. Μακεδονίας.

-- «Στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται, είμαι κάθε φορά το μέλλον». Γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σύνθημα;

-- Τη φετινή χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες είδαν και άκουσαν πολλά... Είδαν τα σάπια ιδανικά και τις αξίες του σημερινού κόσμου, του καπιταλισμού, να «γκρεμίζονται»: Τα μεγάλα λόγια για την «ειρήνη» σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή που διεξάγεται πόλεμος στην Ουκρανία. Την «αλληλεγγύη» και την «ισότητα» των ανθρώπων, τη στιγμή που η πανδημία έχει αφήσει χιλιάδες νεκρούς σε όλο τον κόσμο.

Με το σύνθημα των Μαθητικών Φεστιβάλ δίνεται η ελπίδα απέναντι στα «ιδανικά» αυτού του κόσμου. Μέσα από τα Μαθητικά Φεστιβάλ οι μαθητές και οι μαθήτριες παλεύουν και ξέρουν ότι θα φέρουν τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται! Υπάρχουν σήμερα ανεξάντλητες δυνατότητες σε όλο τον κόσμο, στην επιστήμη, στην τεχνολογία, για να ζήσει η νέα γενιά διαφορετικά. Να μην είναι η ζωή γεμάτη αδικία και ανασφάλεια. Γίνεται αλλιώς! Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ με αυτό το σύνθημα τονίζουν ότι χρειάζεται να αγωνιστούμε για να το κάνουμε πράξη! Εμείς, όπως αναφέρει το σύνθημα, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φέρουμε και να είμαστε κάθε φορά το μέλλον. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανοίξει ο δρόμος για τον σοσιαλισμό, όπου οι λέξεις πόλεμος, φτώχεια, προσφυγιά, φασισμός, αδικία δεν θα γραφτούν ποτέ ξανά!


-- Πώς προετοιμάζεται το Μαθητικό Φεστιβάλ;

-- Με βάση το σύνθημα και το ερωτηματολόγιο που συμπληρώνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες, ανοίγει η συζήτηση για το Μαθητικό Φεστιβάλ και οι απαντήσεις των μαθητών καθορίζουν και όλες τις πολύμορφες προφεστιβαλικές δραστηριότητες, που έχουν αναπτυχθεί όλο τον Μάη και συνεχίζουν να γίνονται μέχρι να πραγματοποιηθούν τα Μαθητικά Φεστιβάλ. Σημαντικό όπλο στα χέρια κάθε μαθητικής Οργάνωσης είναι ο «Οδηγητής», που δίνει το βήμα για να ανοίξει η συζήτηση πλατιά με βάση το σύνθημα των Μαθητικών Φεστιβάλ και να αντληθεί πείρα από όσα έχουν πραγματοποιηθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα, μέσα από το άρθρο που φιλοξενεί αυτόν τον μήνα ο «Οδηγητής» με τίτλο «Ματιές στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ».

Σε κάθε γειτονιά και στέκι μαθητών η δραστηριότητα ακουμπάει στις ανάγκες των μαθητών για άθληση και ελεύθερους χώρους, όπως για παράδειγμα στη Χαριλάου, όπου έγινε τουρνουά μπάσκετ με σύνθημα «Σήμερα ο Αλκης, αύριο εμείς; Ας γίνει αφορμή να αλλάξουμε τον κόσμο!». Στον Εύοσμο, μαθητές από τα σχολεία της περιοχής έφεραν τα ποδήλατά τους και δοκίμασαν τις ικανότητές τους στο BMX, στις ράμπες που ετοίμασαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ!

Ακουμπάει στους προβληματισμούς των μαθητών, που θέλουν να συζητήσουν «γιατί γίνονται οι πόλεμοι;», «πώς και πότε μπορούν να σταματήσουν;», και έτσι συμμετέχουν στο escape room με τίτλο «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά... είμαστε με τους λαούς!».

Παράλληλα μεγαλώνει η συμμετοχή μαθητικών συγκροτημάτων και συνεχίζεται η γνωριμία με νέους μουσικούς. Σε αυτό βοήθησε και η διοργάνωση του πρώτου meet up μουσικών στην περιοχή!

-- Τι θα δει ένας μαθητής που θα έρθει στο Μαθητικό Φεστιβάλ;

-- Στα Μαθητικά Φεστιβάλ ένας μαθητής θα δει μια μικρογραφία της κοινωνίας για την οποία παλεύουμε και θέλουμε να χτίσουμε! Θα δει τον εαυτό του, γιατί θα δει μαθητές που προβληματίζονται και αγανακτούν με όσα ζουν και θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν γι' αυτά, καθώς θα υπάρχουν εκθέσεις, βίντεο και ζωγραφιές ενάντια στον πόλεμο και στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν, με τίτλο «Μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία. Την πάλη των λαών κόντρα στην αδικία». Θα δει ή θα είναι μέσα στις ομάδες που θα βραβευτούν από τα αθλητικά τουρνουά που προηγήθηκαν. Θα μάθει και θα γνωρίσει ηρωικές μορφές γυναικών αγωνιστριών, που πάλεψαν ενάντια σε κάθε αδικία και εκμετάλλευση, μέσα από εκθέσεις που ετοιμάζουν οι μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ. Θα στείλει μήνυμα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό, μέσα από συζητήσεις με άλλους μαθητές. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα συζητήσουν για το πώς θα μπορούσε να είναι το ΕΠΑΛ αλλιώς... Θα φωνάξει και αυτός «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά» και μέσα από τη συλλογική δράση και διεκδίκηση θα δώσει λύση στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Θα ενώσει τη φωνή του με τα μαθητικά συγκροτήματα που θα συμμετάσχουν και θα περάσουν το μήνυμα ότι η Τέχνη είναι για όλους!

Από το Φεστιβάλ βέβαια δεν θα λείπουν και οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», οι οποίοι ετοιμάζουν θεατρικό για τον πόλεμο και με ζωντάνια θα εναντιωθούν στη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο.

-- Τι λένε οι μαθητές της περιοχής;

-- Οι μαθητές έχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και πολλά «γιατί», όπως «Μπορεί να αλλάξει το σχολείο μας και να γίνει καλύτερο;», «Μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος;», «Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτά;». Τα Μαθητικά Φεστιβάλ μπορούν και δίνουν απάντηση σε όλα αυτά τα «γιατί» των μαθητών, γι' αυτό και οι μαθητές της περιοχής ανυπομονούν γι' αυτά τα Φεστιβάλ, που πλέον έχουν γίνει θεσμός σε πολλές περιοχές, και ειδικά με όσα έχουν ζήσει και δει τον τελευταίο χρόνο περιμένουν να έρθουν, να ξεσκάσουν, να συζητήσουν και να περάσουν καλά, με πολύ κέφι και τραγούδι! Γίνεται πράξη ότι η ΚΝΕ δίνει διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιουργεί η σημερινή καπιταλιστική κοινωνία, και αυτό αποτυπώνεται σε πολλές φράσεις μαθητών: «Ευχαριστούμε που κάνετε τουρνουά και παιχνίδια και μπορούμε να ψυχαγωγηθούμε και να συμμετέχουμε», «Είναι πολύ ωραίο που μέσα από το Φεστιβάλ μπορούμε να εκφραστούμε και να έχουμε την δυνατότητα περισσότεροι να ακούσουν την τέχνη που δημιουργούμε»... Δίνει διέξοδο γιατί απαντά ολοκληρωμένα στην αυθόρμητη σκέψη των μαθητών απέναντι στην οπαδική βία: «Τι σημασία έχει αν είμαστε διαφορετικές ομάδες; Δεν έχουμε κάτι να μας χωρίζει».

-- Τι ξεχωρίζει στα φετινά Μαθητικά Φεστιβάλ;

-- Τα φετινά Μαθητικά Φεστιβάλ έχουν άλλο χαρακτήρα, γιατί οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν πλέον συσσωρευμένη πείρα από όσα έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια, τόσο σε κοινωνικά ζητήματα όσο και σε οικονομικά, και πλέον έχουν την ανάγκη να πάρουν μια «ανάσα», έχουν την ανάγκη για συλλογική δράση ώστε να βρουν διέξοδο. Αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι έχουν αναπτυχθεί και συνεχίζουν να γίνονται πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις γι' αυτά που σήμερα προβληματίζουν τους μαθητές, και μέσα από τα μεγάλα μαθητικά ραντεβού το αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών θα έχουν την ευκαιρία να το απολαύσουν οι παρευρισκόμενοι!

Καλούμε τη νέα γενιά, που είναι οργισμένη με τα «ιδανικά» αυτού του κόσμου που γκρεμίζεται, να αναζητήσει την αιτία και να βρει τη διέξοδο με το να φέρει τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται, και να είναι κάθε φορά το μέλλον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για άλλη μια φορά οι μαθητές «έδωσαν "τρόπο" στην οργή» (2021-06-16 00:00:00.0)
Νεανικά ραντεβού τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα (2018-04-27 00:00:00.0)
Προετοιμασίες Μαθητικών Φεστιβάλ στην Ηπειρο (2018-04-13 00:00:00.0)
Μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ (2013-04-18 00:00:00.0)
«Αλλαξε τον κόσμο: το 'χει ανάγκη» (2013-03-31 00:00:00.0)
Πετυχημένες εκδηλώσεις στην Πάτρα (2010-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ