Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Ιαπωνία συνδέει την «ασφάλειά» της με αυτή της Ευρώπης

Ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας ότι θα παραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Την παρουσία του στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ισπανία επιβεβαίωσε, χτες, και επίσημα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φύμιο Κισίντα, που είπε ότι σκοπεύει να απευθύνει «μια έκκληση ότι αλλάζοντας το status quo μονομερώς διά της βίας είναι απαράδεκτο οπουδήποτε στον κόσμο και ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι αδιαίρετη από την ασφάλεια στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού».

Σημειωτέον, το Τόκιο προχτές παρουσίασε ένα σχέδιο προς μια «ρεαλιστική» διπλωματία, ανακοινώνοντας «το Οραμα Κισίντα για την Ειρήνη (The Kishida Vision for Peace)», που όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός «θα ενισχύσει τη διπλωματία και την ασφάλεια της Ιαπωνίας».

Ανάμεσα σε άλλα μίλησε για «ενεργό διπλωματία» που θα στηριχτεί και από δραστική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών την επόμενη 5ετία, όπως και «βοήθεια» σε άλλες χώρες της Ασίας (π.χ. «προσφορά» περιπολικών σκαφών για κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας και νησιά του Ειρηνικού).

Χτες, ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Νομπούο Κισί, υποδέχτηκε στο Τόκιο τον Αυστραλό ομόλογό του, Ρίτσαρντ Μαρλς, με τον οποίο συζήτησαν σχέδια για ενίσχυση των διμερών εκπαιδευτικών γυμνασίων, με στόχο την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. «Ιαπωνία και Αυστραλία τώρα έχουν τεράστια ευθύνη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», δήλωσε ο Κισί.

Να σημειωθεί πως σε κοινό βηματισμό για την «περιφερειακή ασφάλεια» είπαν ότι κατέληξαν ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Αντονι Αλμπανέζι, και η Νεοζηλανδή ομόλογός του, Τζασίντα Αρντερν, που συναντήθηκαν στο Σίδνεϊ.

  • Η κυβέρνηση Αλμπανέζι ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 555 εκατ. ευρώ για την επίμαχη ακύρωση συμφωνίας για αγορά γαλλικών υποβρυχίων (της «Naval Group»), που «τάραξε» σοβαρά τις σχέσεις Καμπέρα - Παρισιού. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σωστό και δίκαιο» διακανονισμό με τον όμιλο «Naval Group» που θα επιτρέψει στην Αυστραλία να προχωρήσει πιο πέρα τη σχέση της με τη Γαλλία. «Δεδομένης της βαρύτητας των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή και διεθνώς, είναι σημαντικό η Αυστραλία και η Γαλλία να ενωθούν και πάλι για να υπερασπιστούν τις κοινές μας αρχές και συμφέροντα (...) Σεβόμαστε βαθιά τον ρόλο της Γαλλίας και την ενεργή παρουσία της στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», ανέφερε.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ