Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αποχώρηση Ντι Μάιο από το «Κίνημα Πέντε Αστέρων»

...με έντονο «άρωμα» Ουκρανίας

Νέες διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ιταλία, μετά την ανακοίνωση του Ιταλού ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο, ότι εγκαταλείπει το «Κίνημα Πέντε Αστέρων».

Σύμφωνα με τον Ντι Μάιο, το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» προκάλεσε σειρά προβλημάτων στην κυβέρνηση «κοινής αποδοχής» του Μ. Ντράγκι, που τη στηρίζουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εκτός από τα «Αδέλφια της Ιταλίας».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δέχθηκε σειρά προσωπικών επιθέσεων και ότι τα «Πέντε Αστέρια» υιοθέτησαν ασαφείς θέσεις σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αρχίζοντας από το Ουκρανικό. Η ανακοίνωση ήρθε ύστερα από πολυήμερη αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό και σημερινό ηγέτη του κόμματος, Τζ. Κόντε, που διαφωνεί με την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία, σε αντίθεση με την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι αρκετοί γερουσιαστές από τα «Πέντε Αστέρια» κατηγορούν την κυβέρνηση Ντράγκι μεταξύ άλλων ότι δεν τήρησε διαδικασίες και πως παρακάμπτονται η Βουλή και η Γερουσία, ενώ υπήρχαν και τοποθετήσεις ενάντια στην αποστολή νέων ή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, όπως άλλωστε και στη Λέγκα του Μ. Σαλβίνι.

«Σε αυτήν την ιστορική φάση πρέπει να στηρίξουμε ευρωπαϊκές και ατλαντικές αξίες. Καταλάβαμε, παράλληλα, ότι κάποιες από τις θέσεις μας στο παρελθόν ήταν λαθεμένες», είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, σε μια πιο «καθαρή» ευρωατλαντική τοποθέτηση.

«Επρεπε αναγκαστικά να διαλέξουμε με ποια μεριά της Ιστορίας θα ταχθούμε. Αν θα στηρίξουμε την Ουκρανία, χώρα που δέχεται επίθεση, ή τη Ρωσία, χώρα επιτιθέμενη. Τις προηγούμενες μέρες άναψε η συζήτηση μπροστά στη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή και στην ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας σε σχέση με τις θέσεις κάποιων στελεχών του Κινήματος», είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

Σχετικά με τον Ντράγκι είπε χαρακτηριστικά πως «ο πρωθυπουργός μας είναι αιτία υπερηφάνειας και θα τον στηρίξουμε με ιδέες, εντιμότητα και μεγάλη προσπάθεια».

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τον Ντι Μάιο θα ακολουθήσουν περίπου 50 - 60 βουλευτές και γερουσιαστές των «Πέντε Αστεριών», με προσανατολισμό αρχικά τη δημιουργία νέας ομάδας στη Βουλή.

Ο Ντι Μάιο παραιτήθηκε από τα «Πέντε Αστέρια» προχτές βράδυ, μετά τη συζήτηση στη Γερουσία, όπου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το Σώμα για τις θέσεις της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Μετά από δυο μέρες συνομιλιών, η Γερουσία υιοθέτησε ψήφισμα ζητώντας αποκλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης, το ψήφισμα δεσμεύει την κυβέρνηση «να απαιτήσει, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, από τις ρωσικές αρχές την άμεση παύση των πολεμικών επιχειρήσεων και την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων που κατέχουν παράνομα το έδαφος της Ουκρανίας» και να ενταθούν οι προσπάθειες για «ειρηνευτική λύση» με «σεβασμό» στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ