Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και η κρατική καταστολή

Συνεχίζονται στον Ισημερινό οι κινητοποιήσεις που οργανώνει η Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνοτήτων (CONAIE), με τη στήριξη συνδικάτων και φοιτητών, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Γκ. Λάσο, ενώ κλιμακώνεται και η καταστολή με 2 ιθαγενείς να έχουν σκοτωθεί από πυρά αστυνομικών και από τις 13 Ιούνη τουλάχιστον 90 είναι οι τραυματίες και 87 οι συλληφθέντες.

Οι διαδηλωτές διεκδικούν, με αποκλεισμούς δρόμων και μαχητικές πορείες, πάγωμα των τιμών των καυσίμων, οικονομική ανακούφιση για περισσότερες από 4 εκατομμύρια οικογένειες, δίκαιες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, τερματισμό της εργασιακής ανασφάλειας, σεβασμό των συλλογικών δικαιωμάτων.

Η Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνοτήτων του Αμαζονίου του Ισημερινού (Confeniae) κατήγγειλε την Τρίτη τον θάνατο του ιθαγενούς Μπάιρον Γκουατατούκα, ο οποίος πυροβολήθηκε από αστυνομικό σε κοντινή απόσταση στην πόλη Πούγιο. Είναι ο δεύτερος δολοφονηθείς ιθαγενής διαδηλωτής στις 10 μέρες που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση και καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα Κίτο κοντά στο Πανεπιστήμιο Salesian. Εφιπποι αστυνομικοί, μοτοσικλετιστές και ασφαλίτες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κανόνια νερού. Από την πλευρά της, η CONAIE ανακοίνωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν επ' αόριστον και κάλεσε την κυβέρνηση να τερματίσει την καταστολή και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Κινητοποιήσεις και στην Ουρουγουάη

Κινητοποιήσεις ενάντια στην προσπάθεια της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Ουρουγουάης, του Λούις Λακάγιε Πόι, να ιδιωτικοποιήσει κρατικές εταιρείες σε τομείς στρατηγικής σημασίας πραγματοποιούν εργαζόμενοι από τους κλάδους της πετρελαιοβιομηχανίας, του φυσικού αερίου, της χημικής βιομηχανίας, των ορυχείων, των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών.

Οι εργαζόμενοι της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, καυσίμων, αλκοόλ (Ancap) ξεκίνησαν την Τρίτη απεργία και μαζί τους κινητοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι στις κατασκευές μετά το κάλεσμα του συνδικάτου τους, της Ενιαίας Εθνικής Ενωσης Κατασκευών και Παραρτημάτων (Sunca), όπως και οι εργαζόμενοι στην Εθνική Διοίκηση Τηλεπικοινωνιών (Antel). Στις μαχητικές διαδηλώσεις καλούν όλους τους εργαζόμενους να ενώσουν τη φωνή ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση κάτω από τη λαϊκή πίεση παίρνει πίσω το διάταγμα για τα καύσιμα (2019-10-15 00:00:00.0)
Εκλογές στον Ισημερινό: Ο μύθος των «προοδευτικών» κυβερνήσεων (2017-03-25 00:00:00.0)
Εντείνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις (2009-07-05 00:00:00.0)
Συνέχεια λαϊκών κινητοποιήσεων (2006-04-07 00:00:00.0)
«Στο πόδι» ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις (2006-03-17 00:00:00.0)
Παρά την άγρια καταστολή συνεχίζονται (2006-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ