Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
«Στο πόδι» ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις

Διευρύνεται το πλαίσιο αιτημάτων και απαιτείται η παραίτηση του Προέδρου, Α. Παλάσιο

Στιγμιότυπο από τα μπλόκα στους δρόμους στην επαρχία του Εκουαδόρ

Associated Press

Στιγμιότυπο από τα μπλόκα στους δρόμους στην επαρχία του Εκουαδόρ
ΚΙΤΟ.--

Για τέταρτη μέρα συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι ιθαγενείς του Εκουαδόρ ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου, Αλφρέντο Παλάσιο, απαιτώντας τον οριστικό τερματισμό οιουδήποτε είδους διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για τη διμερή Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (TLC), την ακύρωση του συμβολαίου με την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία «Οξιντένταλ», αλλά και Συνταγματική Συνέλευση, και αντιδρώντας στο Σχέδιο Κολομβία και στη συμφωνία χρήσης της βάσης Μάντα από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη δεύτερη βδομάδα των κινητοποιήσεων. Η προηγούμενη βδομάδα σημαδεύτηκε από τη γενική απεργία, προειδοποίηση και πρεμιέρα των κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες, αλλά και την απεργία στον πετρελαϊκό τομέα. Μέρα με τη μέρα ο αγώνας διευρύνεται και πλέον η σύγκρουση είναι ανοιχτή με την κυβέρνηση. Και θα συνεχιστεί και ενταθεί όσο πλησιάζει η 23η του Μάρτη, μέρα έναρξης του τελικού γύρου των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την TLC.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πολίτες του Αμαζονίου -περιοχή που έχει κηρυχτεί από την προηγούμενη βδομάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο στρατός έχει βγει στους δρόμους και έχουν ανασταλεί όλα τα συνταγματικά δικαιώματα - αλλά και οι εργαζόμενοι στις περιοχές Ορεγιάνα, Σουκούμπιος και Νάπο δηλώνουν ότι παρά την καταστολή ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους εξεγερμένους και ετοιμάζονται να κατευθυνθούν προς την πρωτεύουσα Κίτο. Οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές, ενώ χτες οι γυναίκες βρέθηκαν στην κεφαλή των διαδηλώσεων στο Κίτο αλλά και στις πόλεις Λατατσούνγκα, Αμπάτο και Εσμεράλδας.

Την ίδια στιγμή οι αποκλεισμοί των δρόμων και των κεντρικών οδικών αρτηριών πολλαπλασιάζονται. Η συνήθης αντιμετώπιση κυρίως από το στρατό είναι η κατάχρηση των χημικών αλλά και η χρήση πλαστικών σφαιρών, ακόμη και πραγματικών πυρών. Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει 6 συλλήψεις και 14 τραυματίες από τις οξύτατες πολλές φορές συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος Πατσακουτίκ, οι 3 τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Πάντως, η καταστολή εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων και των αστυνομικών αρχών δεν κρίθηκε «ικανοποιητική» και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλφρέντο Καστίγιο, παραιτήθηκε. Σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, o Καστίγιο, που είναι ο τρίτος κατά σειρά υπουργός Εσωτερικών που έχει οδηγηθεί σε παραίτηση μέσα σε 11 μήνες, δήλωσε ότι προειδοποίησε την κυβέρνηση «για πιθανό πραξικόπημα».

Σε αυτό το μοτίβο κινήθηκε και ο Αλφρέντο Παλάσιο, που με τηλεοπτικό του διάγγελμα έκανε έκκληση για την «προστασία της δημοκρατίας και της ενότητας» και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στους διαδηλωτές. Τους προσέδωσε δε δόλο δηλώνοντας ότι «οι κινήσεις τους είναι σχεδιασμένες ώστε να προκαλέσουν χάος και να οδηγήσουν στην ανατροπή της κυβέρνησης»...

Ουδείς δόλος... Τόσο ο ηγέτης της Συνομοσπονδίας Ιθαγένικων Εθνοτήτων (CONAIE), Λουίς Μάκας, που μάλιστα είχε καλέσει σε λαϊκή εξέγερση, όσο και οι ηγέτες του Πατσακουτίκ και ο Μεσίας Ταταμούες, επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου των Ταξικών Ενωτικών Οργανώσεων των Εργαζομένων του Εκουαδόρ (Cedoc-Cut), είχαν προειδοποιήσει ότι εάν επιμείνει σε αυτή την πολιτική ο Παλάσιο θα έχει την τύχη του προκατόχου του, Λούσιο Γκουτιέρες. Ο Γκουτιέρες πρόδωσε τις λαϊκές δυνάμεις, οι οποίες τον είχαν εκλέξει και ανατράπηκε από λαϊκή εξέγερση τον περασμένο Απρίλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπό κρατικό έλεγχο οι πετρελαιοπηγές της Οξιντένταλ (2006-05-19 00:00:00.0)
Συνέχεια λαϊκών κινητοποιήσεων (2006-04-07 00:00:00.0)
Λαϊκός ξεσηκωμός (2006-03-24 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο της έντασης (2006-03-18 00:00:00.0)
Παρά την άγρια καταστολή συνεχίζονται (2006-03-16 00:00:00.0)
Σε κρίσιμη καμπή (2005-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ