Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ηχηρό «όχι» από φοιτητές - μαθητές

Εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν σε περισσότερες από 200 γαλλικές πόλεις κατά του νομοσχεδίου που τους θέλει αναλώσιμο υλικό για τους εργοδότες

Το Παρίσι πλημμύρισε χτες από οργισμένους νέους

Associated Press

Το Παρίσι πλημμύρισε χτες από οργισμένους νέους
ΠΑΡΙΣΙ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές κατέκλυσαν χτες τους δρόμους δεκάδων γαλλικών πόλεων κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους στο νομοσχέδιο για την πρώτη απασχόληση, που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν, χωρίς αποζημίωση και αιτιολογία, τους νέους μέχρι 26 χρόνων κατά την πρώτη διετία εργασίας τους. Οι διαδηλώσεις ήταν ογκώδεις και μαχητικές, με αποτέλεσμα να τεθούν στο περιθώριο τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε κάποιες από αυτές, από ολιγομελείς ομάδες που αποσπάστηκαν από τον κορμό των διαδηλωτών. Νέο ραντεβού, πλέον, φοιτητές και μαθητές δίνουν το Σάββατο, μαζί με όλα τα εργατικά συνδικάτα.

Σε περίπου μισό εκατομμύριο τοποθετεί τον αριθμό των διαδηλωτών σε ολόκληρη τη Γαλλία, η Φοιτητική Ενωση Γαλλίας, ενώ, ως συνήθως, η εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών μειώνει τον αριθμό των συμμετεχόντων, σε εθνικό επίπεδο, στις 300.000. Η μεγαλύτερη διαδήλωση, όπως αναμενόταν, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με τη συμμετοχή, κατά τους φοιτητές, τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων. Κυρίαρχο το αίτημα απόσυρσης του νομοσχεδίου και βασικό σύνθημα το «Βιλπέν κάηκες, οι φοιτητές είναι στους δρόμους», αλλά και το «Αρνούμαστε να ζήσουμε με το μαχαίρι στο λαιμό».

Μετά το τέλος της πορείας, μια ομάδα φοιτητών προσπάθησε να προσεγγίσει, εκ νέου, τη Σορβόνη, που παραμένει υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό. Εκεί σημειώθηκαν ορισμένα μικροεπεισόδια. Τα μεγαλύτερα όμως, σημειώθηκαν μεταξύ ολιγομελών ομάδων και ειδικών δυνάμεων κοντά στην «Πλας ντ' Ιταλί», στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα και στην ευρύτερη περιοχή του Καρτιέ Λατέν, όπου πυρπολήθηκαν και ορισμένα υποστηρίγματα εφημερίδων. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα αλλά και λαστιχένια σφαιρίδια απέναντι στους νεαρούς.

Διαδηλώσεις έγιναν σε άλλες 200 μικρότερες και μεγαλύτερες πόλεις. Οι μαζικότερες πραγματοποιήθηκαν σε Γκρενόμπλ, Μπορντό, Μασσαλία, Νανσί, Ναντ, Λιόν, Ρεν και Τουλούζη. Στις δύο τελευταίες σημειώθηκαν, επίσης, επεισόδια μεταξύ ομάδων νεαρών και αστυνομικών, τα οποία στην Τουλούζη ξεκίνησαν όταν φοιτητές προσπάθησαν να καταλάβουν το Πανεπιστήμιο, όπου είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις. Συνολικά, αναφέρθηκαν 8 τραυματισμοί αστυνομικών στο Παρίσι καθώς και ενός μαθητή λυκείου, ενώ άλλοι 10 τραυματίες αστυνομικοί αναφέρθηκαν στις άλλες πόλεις.

Αυξάνονται οι καταλήψεις σε Πανεπιστήμια και σχολεία

Η Φοιτητική Ενωση Γαλλίας ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των Πανεπιστημίων που βρίσκονται υπό κατάληψη και πλέον έχει φτάσει στα 69 από τα 84 πανεπιστήμια της χώρας. Η Ενωση επιμένει ότι πρόκειται για καταλήψεις και όχι απλώς για κινητοποιήσεις, όπως διατείνεται το υπουργείο Παιδείας. Στο χώρο των καταλήψεων εισέρχονται, πλέον, και τα λύκεια. Στην περιοχή της πρωτεύουσας, 80 λύκεια τελούν υπό κατάληψη και οι συνελεύσεις συνεχίζονται.

Ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν, πάντως, επανέλαβε και χτες ότι οι νέοι «είναι παραπληροφορημένοι και δε συνειδητοποιούν την ανάγκη εφαρμογής του νομοσχεδίου», αρνούμενος να το αποσύρει, κάτι που ζητούν φοιτητές, μαθητές, συνδικάτα και οψίμως ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σήμερα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί το βράδυ με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων, η πλειοψηφία των οποίων ζητά απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ