Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μάχες, ένταση και τέλος συνομιλιών

Από τις χτεσινές συγκρούσεις στην Τζενίν

Associated Press

Από τις χτεσινές συγκρούσεις στην Τζενίν
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Κατέρρευσαν, όπως όλα δείχνουν, οι συνομιλίες της «Χαμάς» με τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με αποτέλεσμα να αναμένεται, εντός των επόμενων εβδομάδων, η παρουσίαση ενός μονοπαραταξιακού σχήματος. Την ίδια στιγμή, τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά την ισραηλινή εισβολή στην Ιεριχώ, όπου καταστράφηκε η τοπική φυλακή και συνελήφθησαν ο ηγέτης Αχμαντ Σααντάτ και στελέχη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «υπήρξε υποστήριξη Αμερικανών και Βρετανών» για την επιχείρηση, αφού γνώριζαν αλλά δεν αντέδρασαν. Χθες, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην Τζενίν για να συλλάβει «υπόπτους» για τα πυρά που δέχτηκαν, νωρίτερα, δύο έποικοι. Σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών και σκοτώθηκε 1 Ισραηλινός στρατιώτης.

Διαμαρτυρία του ΚΚΕ στην ισραηλινή Πρεσβεία στην Αθήνα

Με αφορμή την επίθεση του ισραηλινού στρατού στις παλαιστινιακές φυλακές στην Ιεριχώ, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε στον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα την παρακάτω διαμαρτυρία: «Η απαράδεκτη τρομοκρατική εισβολή του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη και η επίθεση στη φυλακή της Ιεριχούς, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, που στοίχισε τη ζωή σε 2 ανθρώπους, ενώ άλλοι 18 τραυματίστηκαν και 120 συνελήφθησαν, προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στη χώρα μας, όπως και διεθνώς.

Το ΚΚΕ καταδικάζει το νέο αυτό ασυγχώρητο έγκλημα και την κλιμάκωση των προκλήσεων σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Τέτοιες πράξεις κουρελιάζουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, τις πιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις κάθε κράτους και αποτελούν προσβολή για τις προοδευτικές και φιλειρηνικές δυνάμεις και γενικότερα για το λαό κάθε χώρας.

Οι επιθέσεις αυτές, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, αποτελούν επίσης ένα δείγμα για το κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών, που η κυβέρνηση του Ισραήλ επιδιώκει για τη διεξαγωγή τους.

Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, την τιμωρία των υπευθύνων για την εισβολή και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για τη δημιουργία του δικού του ανεξάρτητου κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ