Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Γκανγκστερικοί «εκκαθαριστικοί βομβαρδισμοί»

Από τη νέα βάρβαρη επίθεση από αέρος και εδάφους των Αμερικάνων, σε χωριά γύρω από τη Βασόρα, άγνωστος είναι μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών

Απόλυτα ελεγχόμενες και οι εικόνες που δίνουν οι εισβολείς του Ιράκ, προκειμένου να κρύψουν τα νέα εγκλήματα

Associated Press

Απόλυτα ελεγχόμενες και οι εικόνες που δίνουν οι εισβολείς του Ιράκ, προκειμένου να κρύψουν τα νέα εγκλήματα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση από αέρος και εδάφους εξαπέλυσαν χτες οι κατοχικές δυνάμεις μαζί με τους συμμάχους τους κατά περιοχών βορείως της Βαγδάτης. Η ευρύτατη επίθεση συνέπεσε χρονικά με την ορκωμοσία του νέου Κοινοβουλίου, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Βαγδάτη, καθώς και τη συμπλήρωση, σχεδόν, τριών χρόνων από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, ότι τυπικώς τελείωσε ένα μήνα αργότερα και θεωρητικά, με βάση και αποφάσεις του ΟΗΕ, το Ιράκ «είναι κυρίαρχο»!

Με μια λιτή ανακοίνωση, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις γνωστοποίησαν, χτες το πρωί, ότι άρχισε, μεγάλης εμβέλειας, επιχείρηση με τη συμμετοχή αεροπορικών και επίγειων δυνάμεων στην επαρχία Σαλαχουντίν, με επίκεντρο την πόλη της Σαμάρα. Με βάση αυτή την ενημέρωση, στην επιχείρηση συμμετέχουν 50 αεροσκάφη, 1.500 Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες από διάφορες μονάδες, συμπεριλαμβανομένων πεζοναυτών και ειδικών δυνάμεων, καθώς και 200 θωρακισμένα οχήματα.

Στόχος της επιχείρησης, που θα διαρκέσει «όσο χρειαστεί, πιθανώς και αρκετές ημέρες», είναι να εξολοθρευτούν οι «τρομοκράτες που έχουν βρει εκεί καταφύγιο, όπως και τα καταφύγια και το οπλοστάσιό τους». Τα χωριά Τζιγιάμ, Μαμλάχα, Μπανάτ Χασάν και Μπουκαντού, κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, που συνδέει τη Σαμάρα με την Αντουάρ, ήταν τα πρώτα που δέχτηκαν τα αμερικανικά πυρά και βέβαια χτυπιούνται στο ψαχνό άμαχοι.

Η ροή πληροφοριών από την περιοχή, μέχρι χτες το βράδυ, ήταν απολύτως ελεγχόμενη και ελάχιστη. Κάτοικοι της περιοχής, διά τηλεφώνου, υποστήριζαν ότι ισχυρότατες εκρήξεις ακούγονταν από την πέριξ περιοχή αδιάκοπα. Η πρόσβαση έχει αποκλειστεί, επί της ουσίας, σε δημοσιογράφους.

Ο Ιρακινός υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι, χαρακτήριζε «αναγκαία» την επιχείρηση που εξαπολύθηκε, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να ξεριζωθούν όλα τα τρομοκρατικά στοιχεία, τα οποία βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή της Σαμάρα, μετά τις ανάλογες επιχειρήσεις στη Φαλούτζα». Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Φαλούτζα σχεδόν σβήστηκε από το χάρτη, με τα κατοχικά στρατεύματα να χρησιμοποιούν απαγορευμένα όπλα αδιακρίτως, ενώ χιλιάδες άμαχοι εγκλωβίστηκαν στην πόλη, τότε, χωρίς τροφή ή νερό. Αγνωστο παραμένει ακόμη και μέχρι σήμερα πόσοι άμαχοι σκοτώθηκαν στην πολιορκία της πόλης.

Ο Σκοτ Μακ Λίλαν, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, διέψευσε κατηγορηματικά ότι η επιχείρηση αποφασίστηκε για να «τονωθεί» η εικόνα του Προέδρου και της πολιτικής του στο Ιράκ, που επικρίνεται ολοένα και περισσότερο εντός ΗΠΑ. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι αποφασίστηκε αποκλειστικά και μόνο από την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία και την ιρακινή πολιτική ηγεσία.

Κατά τα άλλα... νέο Κοινοβούλιο

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που προέβλεπαν ακόμη και ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα, έγινε χτες, εντός της φρουρούμενης Πράσινης Ζώνης, η ορκωμοσία του νέου 275μελούς ιρακινού Κοινοβουλίου και η πρώτη 40λεπτη συνεδρίασή του. Παρά τις προσπάθειες και τις πιέσεις του υπερπρέσβη Κχαλιζάντ να δοθεί η αίσθηση ομαλότητας, διαφωνίες υπήρξαν για τα λόγια του όρκου αλλά και για το κατά πόσο θα εκλεγεί πρόεδρος του σώματος, κάτι που δεν έγινε τελικά. Μέσα στους επόμενους 2 μήνες θα πρέπει το Κοινοβούλιο να έχει ψηφίσει Πρόεδρο, πρωθυπουργό και κυβέρνηση, κάτι που δε φαίνεται τόσο εύκολο καθώς οι διαφωνίες μεταξύ σουνιτών, σιιτών και κούρδων παραμένουν μεγάλες.

Τέλος, χτες, στη Βαγδάτη εντοπίστηκαν άλλα 29 πτώματα με σημάδια βασανισμού, ενώ στην κουρδική πόλη Χαλάμπζα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία, όπου σκοτώθηκε 1 διαδηλωτής και τραυματίστηκαν 6. Κούρδοι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά των κουρδικών τοπικών αρχόντων και κατέστρεψαν μνημείο που είχε ανεγερθεί για τους 5.000 νεκρούς της επίθεσης του ιρακινού στρατού με χημικά στην πόλη, το 1988. Κατηγορούν τις τοπικές αρχές ότι δεν έχουν κάνει τίποτε για την ανοικοδόμηση της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ