Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Παρά την άγρια καταστολή συνεχίζονται

ΚΙΤΟ.--

Την άγρια και βίαιη καταστολή του λαϊκού κινήματος καταδίκασαν χτες οι ηγέτες του ιθαγένικου κινήματος, που ήταν και οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων της Τρίτης, για τον οριστικό τερματισμό οιουδήποτε είδους διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την TLC, την ακύρωση του συμβολαίου με την αμερικανική πετρελαϊκή «Οξιντένταλ», καθώς και ενάντια στο Σχέδιο Κολομβία, αλλά και στη συμφωνία χρήσης της βάσης Μάντα από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Παρά, όμως, την άγρια καταστολή, οι εργαζόμενοι και αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα όπως, εξάλλου, είχε δηλώσει προχτές ο Λουίς Μάκας, ηγέτης της Συνομοσπονδίας Ιθαγένικων Εθνοτήτων - (CONAIE) που μάλιστα είχε καλέσει σε λαϊκή εξέγερση. Επίσης, το ηγετικό στέλεχος του κόμματος του Πατσακουτίκ,Σαλβαδόρ Κίσπε κατήγγειλε την κυβέρνηση του Αλφρέντο Παλάσιο ότι διέταξε την καταστολή σε αρκετές περιοχές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και τρεις σοβαρά τραυματισμένοι από πυρά, στις περιοχές των Ανδεων, και συγκεκριμένα στην περιοχή των συνόρων των επαρχιών Πιτσίντσα και Ιμπαμπούρα.

Πάντως, αρκετές περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες, ενώ εργαζόμενοι και αγρότες εξακολουθούν να αποκλείουν τμήματα του οδικού δικτύου, ενώ οι απεργίες της περιοχής του Αμαζονίου έχουν εξαπλωθεί και στις επαρχίες των Ανδεων. Ηδη ο στρατός που έχει αναπτυχθεί στις επαρχίες του Αμαζονίου, καθώς έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την περασμένη βδομάδα, ήδη παίρνει θέσεις και στις επαρχίες που έχουν συνταχθεί στο πλευρό τους.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση του Προέδρου Αλφρέντο Παλάσιο εμμένει, πάντως, στη θέση της ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ θα συνεχιστούν, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο τελικός γύρος θα είναι στις 23 Μάρτη. Διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το Μάη του 2004 από τον προκάτοχό του Λούσιο Γκουτιέρες. Ο Γκουτιέρες πρόδωσε τις λαϊκές δυνάμεις, οι οποίες τον είχαν εκλέξει και γι' αυτό ανατράπηκε από λαϊκή εξέγερση τον περασμένο Απρίλη. Και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και ότι ο Παλάσιο ενδεχομένως θα έχει την ίδια τύχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ