Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΟΗΕ
Υπερψηφίστηκε το σχέδιο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Η συντριπτική πλειοψηφία των 191 μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενέκρινε χτες το σχέδιο απόφασης για τη συγκρότηση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) που θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι. Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, που ελήφθη με 170 ψήφους υπέρ, 4 κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ, Νησιά Μάρσαλ και Παλάου) και τρεις αποχές (Λευκορωσία, Ιράν, Βενεζουέλα), το σώμα της Γενικής Συνέλευσης ξέσπασε σε χειροκροτήματα...

Προ της απόφασης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναφέρθηκε στις επανειλημμένες δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον λέγοντας πως παρά τις αντιδράσεις τελικά η Ουάσιγκτον «θα πρέπει να συνεργαστεί» με το νέο συμβουλευτικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών.

Η ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης για τη συγκρότηση του 47μελούς Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενική Συνέλευση είχε καθυστερήσει επί τουλάχιστον δυόμισι βδομάδες κυρίως λόγω των αντιδράσεων της Ουάσιγκτον που επιχειρούσε την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ώστε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εξυπηρετεί απόλυτα τις δικές της γεωπολιτικές επιδιώξεις εις βάρος χωρών όπως η Κούβα, η Ζιμπάμπουε, η ΛΔ Κορέας... Επιζητούσε, π.χ., η εκλογή των μελών του ΣΑΔ να γίνεται απ' τη Γενική Συνέλευση με πλειοψηφία 2/3 και όχι με απόλυτη πλειοψηφία όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης που ψηφίστηκε χτες...

Αντιδράσεις πάνω στην απόφαση για το ΣΑΔ είχαν εκφράσει και άλλες χώρες με πρώτη την Κούβα που επιχειρούσε να αποτρέψει τη χειραγώγηση του υπό συγκρότηση συμβουλευτικού οργάνου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ απ' τις ΗΠΑ, ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Συγκεκριμένες τροποποιήσεις που έγιναν, αλλά και διατυπώσεις σε συζητήσεις με φιλικές χώρες, την οδήγησαν να ψηφίσει υπέρ, τονίζοντας όμως την ανάγκη της διεθνούς συνεργασίας, για να μην περάσουν τα σχέδια των ΗΠΑ και άλλων, που έτσι και αλλιώς δε θα σταματήσουν να προωθούν.

Υπενθυμίζεται πως στο σχέδιο απόφασης για το ΣΑΔ αναφέρεται ότι οποιαδήποτε απ' τα 47 μέλη του θα μπορούσαν να παυτούν εάν κριθεί πως παραβιάζουν «συστηματικά και κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ