Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Στο Ποζάρεβατς το Σάββατο η ταφή

Στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Σερβία, εν αναμονή της μεταφοράς της σορού του Σλ. Μιλόσεβιτς

Associated Press

Στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Σερβία, εν αναμονή της μεταφοράς της σορού του Σλ. Μιλόσεβιτς
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και έντονες παρασκηνιακές πολιτικές αντιπαραθέσεις, η ταφή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ορίστηκε να γίνει στη γενέτειρά του, Ποζάρεβατς, το μεσημέρι του ερχόμενου Σαββάτου.

Ηδη, από τις 10.00 σήμερα το πρωί, η σορός του πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα σε μία σκηνή μπροστά από το Κοινοβούλιο της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι.

Πλήθος χιλιάδων Σέρβων θα μπορούν να αποχαιρετήσουν για ύστατη φορά τον πρώην ηγέτη έως και το μεσημέρι (12.00 τοπική ώρα) του Σαββάτου, οπότε θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή αποχαιρετισμού, διοργανωμένη από στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας.

Αμέσως μετά, η σορός θα μεταφερθεί στη γενέτειρα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Ποζάρεβατς (50 χλμ. νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου), όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο δημαρχείο της πόλης. Η τελετή ταφής του πρώην ηγέτη έχει προγραμματιστεί στις 15.00 το μεσημέρι του Σαββάτου στην πίσω αυλή του οικογενειακού σπιτιού του, πλάι στον τάφο της μητέρας του.

Σύμφωνα με το ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Ζόραν Αντζέλκοβιτς, η απόφαση για έκθεση της σορού του Μιλόσεβιτς μπροστά από το Κοινοβούλιο της χώρας ελήφθη γιατί η κυβέρνηση Κοστούνιτσα αρνήθηκε, «δίχως να δώσει την παραμικρή εξήγηση», ένα λαϊκό προσκύνημα σε οποιοδήποτε κυβερνητικό κτίριο... «Ας τολμήσουν να απομακρύνουν τη σκηνή», προειδοποίησε, καταλήγοντας, ο Αντζέλκοβιτς...

Η σορός του Σέρβου ηγέτη έφθασε στο Βελιγράδι χτες στις 15.30 (τοπική ώρα) μεταφερόμενη με αεροσκάφος των αερογραμμών «JAT» από το αεροδρόμιο του Αμστερνταμ. Δεκάδες στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας προσκύνησαν το σφραγισμένο φέρετρο που ήταν τυλιγμένο με τη σερβική σημαία. Πάνω άφησαν ένα τεράστιο στεφάνι από κόκκινα ρόδα (σύμβολο του κόμματος).

Οσον αφορά στο εάν θα προσέλθουν όλα τα μέλη της οικογένειας Μιλόσεβιτς (συμπεριλαμβανομένης και της Μιριάνα Μάρκοβιτς) στην τελετή ταφής, αυτό παρέμενε έως αργά χτες αδιευκρίνιστο. Ρώσοι βουλευτές έλεγαν πως επειδή οι εγγυήσεις των σερβικών αρχών για άρση του εντάλματος σύλληψης της χήρας του εκλιπόντος ήταν «ανεπαρκείς», η Μιριάνα Μάρκοβιτς ενδεχομένως να αναγκαζόταν να παραμείνει εγκλωβισμένη στη Μόσχα. Αλλες πληροφορίες του πρακτορείου ΒΕΤΑ ανέφεραν πως δικαστήριο του Βελιγραδίου με εντολή του υπουργείου Εσωτερικών ήρε και την απόφαση για άμεση κατάσχεση του διαβατηρίου της Μάρκοβιτς με την άφιξή της στη Σερβία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ