Τρίτη 28 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Αγωνιστικός βηματισμός με απεργίες, στάσεις εργασίας και συνελεύσεις

Την Πέμπτη η απεργία σε Τρόφιμα - Ποτά, νέες στάσεις εργασίας και απεργία στα ξενοδοχεία της Αττικής

Από τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Αττικής
Από τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Αττικής
Την πάλη τους για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, τις πρωτοβουλίες τους ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης στα δικαιώματά τους δυναμώνουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς. Ομοσπονδίες και σωματεία σχεδιάζουν και υλοποιούν τις κινητοποιήσεις τους, με επίκεντρο το επείγον αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει το εισόδημα.

Στάσεις εργασίας και νέα απεργία από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Με στάσεις εργασίας και νέα απεργία συνεχίζουν τον αγώνα τους για υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής. Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας τους και της συγκέντρωσης που έκαναν έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προχώρησε σε ανοιχτή συνεδρίαση και αποφάσισε τις εξής κινητοποιήσεις:

Αύριο, Τετάρτη, θα γίνουν 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) και κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στα ξενοδοχεία «Crowne Plaza» και «Stratos Vasilikos». Την Τετάρτη 6 Ιούλη, θα ακολουθήσουν νέα 4ωρη στάση (12 μ. - 4 μ.μ.) και κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στα ξενοδοχεία «Polis Grand» και «Parnon».

Την Τετάρτη 13 Ιούλη, ο αγώνας θα κλιμακωθεί με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. έξω από το «Electra Metropolis».

Το Συνδικάτο έχει καταθέσει στην εργοδοτική ένωση πρόταση για την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Στο δίκαιο αίτημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων οι εργοδότες αρνούνται τη διαπραγμάτευση Σύμβασης και ισχυρίζονται πως ...δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση αφού υπάρχει η κλαδική Σύμβαση. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους καταγγέλλουν ότι παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοί στα ξενοδοχεία παραμένουν καθηλωμένοι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, στις συνθήκες της εκρηκτικής ακρίβειας εξανεμίζονται πριν καλά καλά μπουν στην τσέπη τους. Επιπλέον, ένας εργαζόμενος καλείται να βγάλει δουλειά που αντιστοιχεί σε πολύ περισσότερα χέρια, καθώς οι ξενοδόχοι, που κατά τ' άλλα «γκρινιάζουν» για την έλλειψη προσωπικού, επιβάλλουν συνθήκες εντατικοποίησης.

Απεργιακή προετοιμασία και στα Τρόφιμα - Ποτά

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μαζί με κλαδικά συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία, έχει προκηρύξει απεργία για την Πέμπτη 30 Ιούνη. Στον συγκεκριμένο κλάδο, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται, οι εργοδότες προσπαθούν να προκαλέσουν νέο αδιέξοδο, επικαλούμενοι τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, την αύξηση στο κόστος της παραγωγής, των μεταφορών, της Ενέργειας. «Οι βιομήχανοι από χρόνο σε χρόνο αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη την κερδοφορία τους, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, που αγωνιούμε καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί, μη μας κόψουν το ρεύμα, μη μας ξεσπιτώσουν», τονίζει η Ομοσπονδία.

Σε Γενική Συνέλευση, με θέμα την οργάνωση της συμμετοχής του στην απεργία, προχώρησε την Κυριακή το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ μεταφέρθηκε η πείρα από επιχειρησιακά σωματεία και εργαζόμενους από διάφορους εργασιακούς χώρους. Ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση για συμμετοχή του Συνδικάτου στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης, ενώ από τις τοποθετήσεις αναδείχθηκε η ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Στην 24ωρη κλαδική απεργία θα συμμετάσχει το Σωματείο Εργαζομένων HQF Εύβοιας. «Παλεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία στον "Ομιλο Φιλίππου", τα σωματεία του κλάδου και την Ομοσπονδία μας για την υπογραφή κλαδικής και επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με τα μισθολόγια που έχουμε προτείνει. Δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε με τα ψίχουλα που μας δίνουν και να πλουτίζουν οι λίγοι εις βάρος μας, βάζουμε φρένο στα σχέδιά τους και διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων HQF Εύβοιας μπροστά στην απεργία.

Μέρα δράσης από την Ομοσπονδία Λογιστών

Μέρα πανελλαδικής δράσης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών την Τετάρτη 6 Ιούλη. Στο πλαίσιό της, στην Αττική θα πραγματοποιηθούν στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 3.30 μ.μ., στα γραφεία του ΣΕΒ. Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα οργανωθούν και σε άλλες πόλεις.

Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής προχωρά σε διευρυμένη συνεδρίαση - σύσκεψη της κεντρικής της διοίκησης, σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27), για την οργάνωση της δράσης της μπροστά στην κινητοποίηση.

Συνέλευση για την επιχειρησιακή Σύμβαση

Σε στάση εργασίας (6 μ.μ. - 10 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση, στις 6.30 μ.μ., στο αίθριο του Συνδικάτου Οικοδόμων, καλεί την Πέμπτη 30 Ιούνη το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για ενιαία Συλλογική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση.

Για τη Σύμβαση των ναυτιλιακών - τουριστικών υπαλλήλων

Να γίνει Γενική Συνέλευση του Σωματείου ΠΑΣΕΝΤ (εργαζόμενοι σε Ναυτιλία και Τουρισμό) απαιτεί η ΔΑΣ, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν για τη ΣΣΕ, να βγει από το προσχέδιο της ΣΣΕ οποιαδήποτε συζήτηση για τηλεργασία και η Σύμβαση να αφορά όλους τους εργαζόμενους, με αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, με επαναφορά όλων των επιδομάτων, των 3ετιών και των ωριμάνσεων, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και υποχρεωτική πρόβλεψη βαρδιών στις κλαδικές ΣΣΕ. Η ΔΑΣ σημειώνει ότι το προσχέδιο που έφερε η πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου είναι κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων «αφού δεν αναπληρώνει ούτε στο ελάχιστο τις απώλειές μας όλα αυτά τα χρόνια ούτε το ροκάνισμα του εισοδήματός μας από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει όλα τα βασικά είδη ανάγκης». Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει «αύξηση που δεν ξεπερνά το 4% σε βάθος τριετίας, την ώρα που ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 10%». Ακόμα δεν μπορεί να καλύψει την απώλεια εισοδήματος ούτε η «υπόσχεση» για επαναφορά των τριετιών από το 2024. Περαιτέρω το προσχέδιο αφήνει εκτός ΣΣΕ την πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου, διατηρεί το καθεστώς του υποκατώτατου μισθού για τους νεοπροσληφθέντες στα δύο πρώτα κλιμάκια (!) και την εξαίρεση από το πενθήμερο Δευτέρα - Παρασκευή για τους εργαζόμενους στις λιμενικές εγκαταστάσεις. Δεν κάνει καμιά αναφορά «στις υπερωρίες που κυριαρχούν στον κλάδο. Επίσης δεν καταργεί την τηλεργασία και δεν αντικαθιστά τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που αποτελούν τον κανόνα στις εταιρείες του κλάδου ειδικότερα για νέους εργαζόμενους ούτε κάνει λόγο για έμμισθη πρακτική προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, θεσμός που επίσης αξιοποιείται από τις εταιρείες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ