Πέμπτη 30 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Διεκδικούν άμεσες αποζημιώσεις στο 100% για τις μεγάλες καταστροφές

Μαχητική κινητοποίηση χτες στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας, στην Εδεσσα η σκυτάλη την ερχόμενη Δευτέρα

Μαχητική κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Με αυτόν τον τρόπο οι βιοπαλαιστές αγρότες απαίτησαν να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα για το 100% των ζημιών που υπέστησαν από τις χαλαζοπτώσεις του Μάη, να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος πέρα από την αποζημίωση του ΕΛΓΑ και να υλοποιηθούν με ευθύνη και δαπάνη του κράτους όλα τα απαραίτητα έργα για την προστασία της παραγωγής.

Στην ομιλία του στους συγκεντρωμένους ο Στέλιος Καραμούλας, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου, επισήμανε μεταξύ άλλων πως οι μικροί παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σοδειά και εισόδημα, αφού και φέτος ήρθαν αντιμέτωποι με τεράστιες ζημιές, εξαιτίας της κακοκαιρίας και της έλλειψης έργων υποδομής και προστασίας της παραγωγής.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «όλες οι κυβερνήσεις αλλά και η Τοπική Διοίκηση, μας έχουν αφήσει αβοήθητους, στο έλεος του καιρού. Οταν έρχονται κάθε φορά οι καταστροφές, τις αποδίδουν στα ..."έκτακτα καιρικά φαινόμενα", για να κρύψουν τις ευθύνες τους. Ακραία δεν είναι τα επαναλαμβανόμενα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, θεωρώντας πολυτέλεια την προστασία των αγροτοκτηνοτρόφων και συνολικά των εργαζομένων και του λαού».


Τόνισε ακόμα πως με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, παραμένει η απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία.

Κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους, να συνεχίσουν να διεκδικούν από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Γεροφώτης, νέος αγρότης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Παρόλο που μπήκα με όρεξη να δουλέψω στα χωράφια, βλέπω το μέλλον μου δυσοίωνο, καθώς κανένας δεν μας προστατεύει, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί τον κόπο μας».

Τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων

Με δεδομένο ότι τα έξοδα «τρέχουν», ότι οι αγρότες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τις καλλιεργητικές δαπάνες, ενώ πολλοί από αυτούς θα μείνουν χωρίς παραγωγή ή με ένα μικρό μέρος της, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας διεκδικούν:

- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.

- Αμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς. Πληρωμές με βάση την τρέχουσα τιμή της παραγωγής.

- Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.

- Αμεση πληρωμή προκαταβολής για τις ζημιές.

- Αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.

Στην Εδεσσα τη Δευτέρα

Κινητοποίηση, τη Δευτέρα 4 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Εδεσσας οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Πέλλας απαιτώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, αφού οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις) του τελευταίου διαστήματος, το κόστος παραγωγής που διαρκώς αυξάνεται (άνοδος τιμής πετρελαίου, ηλεκτρικού ρεύματος, γεωργικών εφοδίων) και οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα τούς έχουν φέρει στα όρια της εξαθλίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ