Τρίτη 5 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Συναγερμός για την επιχειρούμενη απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο των καθηγητικών σχολών

Νέα αντιδραστική ρύθμιση ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας

Προς την πλήρη απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών φαίνεται ότι οδεύει η κυβέρνηση, καθώς δημοσιεύματα εμφανίζουν σχέδιο διατάξεων για το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, που θα συμπεριληφθεί στον νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ.

Σύμφωνα με αυτά, το υπουργείο ορίζει ότι σε κάθε ΑΕΙ θα λειτουργεί ένα ειδικό πρόγραμμα σπουδών παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, διάρκειας δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων, που θα χορηγεί πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας. Στο πρόγραμμα θα γίνονται δεκτοί φοιτητές Τμημάτων «που παρέχουν το δικαίωμα άσκησης επαγγελματικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε ειδικότητας εκπαιδευτικού δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή επαγγελματικής εκπαίδευσης» και απόφοιτοι τέτοιων Τμημάτων.

Η επάρκεια πλέον θα είναι για λίγους, αφού το νέο 1ετές πρόγραμμα θα έχει όριο εισακτέων, που θα το αποφασίζει η κάθε Σύγκλητος, ενώ δεν διευκρινίζεται αν η φοίτηση στο πρόγραμμα θα είναι δωρεάν. Επίσης προβλέπεται ότι η επιτροπή που θα είναι υπεύθυνη του προγράμματος «δύναται να αναγνωρίσει μαθήματα και τις αντίστοιχες πιστωτικές μονάδες που έχει παρακολουθήσει επιτυχώς φοιτητής του προγράμματος κατά τη διάρκεια προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου, εφόσον αντιστοιχούν στο περιεχόμενο και τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθημάτων του προγράμματος».

Με αφορμή τα παραπάνω, σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις έχουν στρώσει το δρόμο για την απόσπαση της παιδαγωγικής - διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θεσμοθέτησαν για πρώτη φορά το 1997 την πιστοποίηση της παιδαγωγικής επάρκειας, με νόμο το 2010 την έκαναν υποχρεωτική και βάλανε κριτήρια για την απόκτησή της (π.χ. υποχρεωτική πρακτική άσκηση σε σχολείο). Το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για απόσπαση της επάρκειας, με το επιχείρημα ότι το πτυχίο ενός αποφοίτου είναι ανεπαρκές προκειμένου αυτός να εργαστεί στην Εκπαίδευση, και έθετε ως αναγκαίο το πιστοποιητικό να παρέχεται εκτός πτυχίου. Η εξέλιξη αυτή συνάντησε μαζική αντίδραση φοιτητών σε όλη τη χώρα και τελικά έμεινε στα χαρτιά!

Αυτό δεν είναι εκσυγχρονισμός, είναι υποβάθμιση!

Για χιλιάδες φοιτητές αυτό σημαίνει ότι το πτυχίο μας δεν θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα να διδάσκουμε! Η παιδαγωγική επάρκεια θα είναι πλέον ένα πανάκριβο εμπόρευμα, για όποιον μπορεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ηδη πολλά Ιδρύματα πωλούν πιστοποιητικά παιδαγωγικής επάρκειας με τη μορφή επί πληρωμή σεμιναρίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΚΠΑ, με δίδακτρα 700 ευρώ! Η απόσπαση της επάρκειας έρχεται να προστεθεί στο ατέλειωτο κυνήγι συλλογής πιστοποιήσεων και μεταπτυχιακών που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να "ανέβουμε" στους πίνακες του προσοντολόγιου και τελικά να διοριστούμε στην Εκπαίδευση».

«Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα!», ξεκαθαρίζει το ΜΑΣ και καλεί τους φοιτητές και τους συλλόγους των καθηγητικών σχολών σε κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των Τμημάτων και των Ιδρυμάτων, πανελλαδικό συντονισμό της δράσης, μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας αν η κυβέρνηση τολμήσει να καταθέσει τον νέο νόμο - πλαίσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ