Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών, Ρ. Σούνακ, και Υγείας, Σ. Τζάβιντ, πυροδοτώντας νέες διεργασίες στην κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπ. Τζόνσον. Στην επιστολή παραίτησής του ο Ρ. Σούνακ αναφέρει μεταξύ άλλων «θεμελιωδώς διαφορετικές» προσεγγίσεις για την οικονομία με τον Μπ. Τζόνσον. Ο δε Σ. Τζάβιντ δήλωσε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά με βάση το «εθνικό συμφέρον».

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.-- Καθημερινές είναι οι επιθέσεις ενόπλων στις ΗΠΑ. Προχτές δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε κεντρική λεωφόρο της Φιλαδέλφειας κατά τις εκδηλώσεις για τη μέρα ανεξαρτησίας από πυρά αγνώστου που αναζητούν οι αρχές.

Στο μεταξύ, στο Σικάγο οι αστυνομικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση έναν 22χρονο λευκό ως δράστη της προχτεσινής επίθεσης με απολογισμό 6 νεκρούς και 26 τραυματίες. Ο δράστης, ένας αποστεωμένος νεαρός, φέρεται να είναι υποστηριχτής του πρώην Προέδρου Ντ. Τραμπ.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Για 4η συνεχή μέρα καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις πλήττουν την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. Ηδη πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ολόκληρες περιοχές έχουν πλημμυρίσει, ενώ περίπου 19.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση φυσικής καταστροφής σε 23 περιοχές της πολιτείας.

ΡΩΜΗ.-- Η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε περιφέρειες του βορρά (Εμίλια - Ρομάνια, Φριούλι - Βενέτσια Τζούλια, Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βενετία) και ανακοίνωσε την αποδέσμευση 36,5 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί η ξηρασία που πλήττει την κοιλάδα του Πάδου. Η χειρότερη ξηρασία στην κοιλάδα εδώ και 70 χρόνια, απειλεί το 30% της αγροτικής παραγωγής και τις μισές κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, ενώ εξαιτίας της μειώθηκε απότομα και η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 20% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Στις 5 και 12 Φλεβάρη 2023 θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο (α' και β' γύρος, αν χρειαστεί), όπως ανακοινώθηκε χτες, με φόντο την αναζωπύρωση των διεργασιών και στο Κυπριακό.

ΑΚΡΑ.-- Οι ηγέτες της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ECOWAS) αποφάσισαν την άμεση άρση των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβάλει τον περασμένο Γενάρη στο Μάλι, μετά την παρουσίαση πρότασης από τη μαλινέζικη στρατιωτική κυβέρνηση για «24μηνη περίοδο μετάβασης στη δημοκρατία» και θέσπιση νέου εκλογικού νόμου. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μπουρκίνα Φάσο, ενώ απορρίφθηκε το σχέδιο 3χρονης «μετάβασης» που παρουσιάστηκε από τη χούντα της Γουινέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ