Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συλλήψεις Ιρανών σκηνοθετών

Τρεις επιφανείς Ιρανοί σκηνοθέτες συνελήφθησαν πρόσφατα από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, με τις κατηγορίες «της διατάραξης δημόσιας τάξης, της παρακώλυσης δημόσιας ασφάλειας και της διάδοσης ψευδών ειδήσεων».

Ο 62χρονος Τζαφάρ Παναχί, βραβευμένος με Χρυσή Αρκτο το 2015, συνελήφθη τη Δευτέρα επειδή είχε συνυπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας για την πολύνεκρη κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου στην πόλη Αμπαντάρ στις 23 Μάη. Για παρόμοιους λόγους συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή οι Μοχαμάντ Ρασούλοφ (επίσης βραβευμένος με Χρυσή Αρκτο, το 2020) και Μοσταφά Αλεαμάντ, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή.

Την ίδια περίοδο δεν πέρασε απαρατήρητη η σύλληψη και του Μοστάφα Τατζαντέχ, πρώην υφυπουργού Εσωτερικών επί προεδρίας Μ. Χαταμί, επίσης την περασμένη Παρασκευή, για «παρακώλυση εθνικής ασφάλειας και διάδοση ψευδών ειδήσεων».

Τις ειδήσεις των συλλήψεων μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Fars».

Την απελευθέρωση των τριών σκηνοθετών ζήτησε χτες εκπρόσωπος του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών, ενώ διαμαρτυρήθηκαν επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ