Τετάρτη 20 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κομμένο και ραμμένο στην «υποβοήθηση» των κερδών των επιχειρηματικών κολοσσών

Eurokinissi

Με τη θετική ψήφο των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης έγινε νόμος χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να «υποβοηθήσει» ουσιαστικά την ήδη τεράστια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα - «φιλέτο», να τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη «πελατεία» ακόμα και από το εξωτερικό.

Το νομοσχέδιο έσπευσε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, για να παίξει με την αγωνία και τις ανάγκες των γυναικών και των υπογόνιμων ζευγαριών και να τους «πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Ετσι παρουσίασε ως τάχα «τομή» «εκσυγχρονισμού», «προοδευτισμού» και «κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης» την αύξηση του ορίου ηλικίας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από τα 52 στα 54 έτη, τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού από όλες τις γυναίκες, την κατάργηση της 20ετίας ως ανώτατου ορίου για τη διάρκεια συντήρησης των ωαρίων και άλλες εμβληματικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όμως αυτό που δεν είπε είναι πόσο θα κοστίζουν στις γυναίκες και στα υπογόνιμα ζευγάρια, όταν όλα αυτά τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι πανάκριβα εμπορεύματα. Οταν οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν ούτε απέξω να περάσουν από τις εγκαταστάσεις των επιχειρηματικών κολοσσών που τα «πουλάνε».

Εξάλλου, δείχνοντας και για ποιους ενδιαφέρεται πραγματικά η κυβέρνηση είπε πως το νομοσχέδιο «κλείνει την πόρτα του εξωτερικού» για τα ζευγάρια που αναγκάζονταν να πάνε σε άλλη χώρα, αλλά «ανοίγει και την αντίστροφη όδευση», δηλαδή φέρνει «πελατεία» από το εξωτερικό στους ομίλους.

Ως ...απόδειξη της «κοινωνικής πολιτικής» και στήριξης της γυναίκας ο Κυρ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την κοροϊδία, έφερε τις ...«νταντάδες της γειτονιάς», ενώ δεν δίστασε να διαφημίσει κυνικά ακόμα και τους Χώρους Ελεγχόμενης Χρήσης ναρκωτικών, δηλαδή του «ελεγχόμενου θανάτου», για να πει ότι «αναδεικνύουμε στην πράξη πως είμαστε μια κυβέρνηση της προόδου»!

Η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την εισηγήτριά του, Ελ. Αγαθοπούλου, αλλά και τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Ανδρ. Ξανθό, είναι η έλλειψη διαβούλευσης και υποτίθεται τα «οικονομικά εμπόδια», χωρίς όμως ούτε στιγμή να αμφισβητήσει την επιχειρηματική δράση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αλλωστε ήταν τέτοια η συναίνεση με την κυβέρνηση, που ο Κυρ. Μητσοτάκης απόρησε για το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κάλεσε να υπερψηφίσει. «Εχετε σήμερα την ευκαιρία να κάνετε ένα μικρό βήμα και να υπερβείτε αυτό το κλίμα της τοξικότητας», είπε και πρόσθεσε πως «έχουμε ανάγκη από ενότητα και σταθερότητα», δείχνοντας ότι δεν έχουν και πολλά να τους χωρίζουν...

Ο δε ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Γ. Φραγγίδης, πέρα από κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις στα σημεία, ανέφερε ότι «στο σύνολό του όμως το νομοσχέδιο κινείται σε μια σωστή κατεύθυνση και γι' αυτό είμαστε θετικοί στην ψήφισή του».

Η εισηγήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μ. Αθανασίου, έδωσε το στίγμα των θέσεων του κόμματός της αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας της για να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν επιστρέφονται όλα όσα οφείλονται με το clawback και το rebate στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, θέτοντας μάλιστα το ερώτημα «γιατί τόσο μένος κατά των διαγνωστικών κέντρων, κύριε υπουργέ;».

Το ΜέΡΑ25 καταψήφισε. Ωστόσο ο επικεφαλής του, Γ. Βαρουφάκης, δείχνοντας τις ...διαφορές του με την κυβέρνηση και τους λοιπούς αναφέρθηκε σε σχήματα «συγκαλυμμένης» εμπορευματοποίησης λέγοντας πως «μόνο το ΕΣΥ ή άλλοι μη κερδοσκοπικοί κοινωνικοί θεσμοί θα έπρεπε να έχουν άδεια παροχής υπηρεσιών εξωσωματικής γονιμοποίησης», «αλλά μακριά το κράτος και οι αγορές»...

Πανάκριβο εμπόρευμα η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

«Από την αρχή του νομοσχεδίου ξεκαθαρίζεται ότι σκοπός δεν είναι να υποβοηθήσει τις ανάγκες των γυναικών και των ζευγαριών στην τεκνοποίηση, αλλά να υποβοηθήσει τα κέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών που έχουν κυριαρχήσει και σε αυτόν τον τομέα», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης. Οπως επισήμανε, από εκεί και πέρα και στη βάση της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής που χτυπάει δικαιώματα και επεκτείνει την εργασιακή ζούγκλα, η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, προσπαθεί να διαχειριστεί «τα αδιέξοδα που διαμορφώνει η ανάγκη αύξησης της γυναικείας απασχόλησης για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των καπιταλιστών, χωρίς όμως μέτρα προστασίας της μητρότητας και στήριξης της οικογένειας».

Εφερε ως παράδειγμα ότι επιχειρηματικοί κολοσσοί (π.χ. της «Apple», της «Google», της META, του «Facebook») στο πρόσφατο παρελθόν επιδοτούσαν την κρυοσυντήρηση των ωαρίων των γυναικών υπαλλήλων τους με κριτήριο «τον υπολογισμό του οφέλους για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, εκτιμώντας με βάση έρευνες ότι οι γυναίκες είναι πιο παραγωγικές, όταν δεν τους αποσπούν οι καθημερινές ευθύνες φροντίδας των παιδιών της οικογένειας», επισήμανε.

Για τη ρύθμιση που αυξάνει τα όρια ηλικίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή επισήμανε ότι στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων έναντι αυτών των άλλων χωρών και στην αύξηση του «ιατρικού τουρισμού», ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση ούτε που έλαβε υπόψη τις ενστάσεις ιατρικών επιστημονικών φορέων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, δίνοντας απάντηση στον εμπαιγμό που επιχείρησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι η μόνη τομή που κάνει το νομοσχέδιο είναι να ενισχύει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό, τόνισε, φαίνεται και από τη διάταξη που αυξάνει τα όρια ηλικίας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αφήνει ανέγγιχτη την ιδιωτικοποίηση της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η οποία παραμένει ένα πολύ ακριβό εμπόρευμα, όπως ανέγγιχτο παραμένει και το γενικότερο πλαίσιο που δημιουργεί εμπόδια στα νέα ζευγάρια, όπως οι εργασιακές σχέσεις και τα ωράρια - λάστιχο, οι χαμηλοί μισθοί, η ακρίβεια και η εμπορευματοποίηση της λαϊκής στέγης.

«Εμείς λέμε», τόνισε, «ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται στα πλαίσια των δημόσιων νοσοκομείων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με τον αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό». «Σύγχρονα νοσοκομεία, κάλυψη του κόστους από το κράτος αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για να μην αποτελεί αυτή η διαδικασία ένα εμπόριο ελπίδας».

Αναφέρθηκε στην έλλειψη κάθε κοινωνικής προστασίας της γυναίκας, υπενθυμίζοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έχουν απορρίψει τις προτάσεις του ΚΚΕ για δωρεάν υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, συμβουλευτική γονέων, δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για όλα τα παιδιά, για επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες, για τις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις και άλλα. Ενώ χαρακτήρισε πρόκληση από την πλευρά του πρωθυπουργού που παρουσίασε ως επίτευγμα το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, όταν αποκλείονται οι γυναίκες κάτω των 50 και άνω των 69 ετών, χώρια οι ελλείψεις σε γυναικολόγους και μαστολόγους στα νοσοκομεία. Ενώ αντίστοιχους περιορισμούς προβλέπει και το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ