Πέμπτη 21 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΙΚΥ
Ζητούν παράταση για τις διατριβές τους λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας

Εργαστήριο στο ΕΜΠ (φωτογραφία αρχείου)
Εργαστήριο στο ΕΜΠ (φωτογραφία αρχείου)
Επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεών τους και παράταση της τελικής ημερομηνίας παράδοσης της διατριβής τους ζητούν με επιστολή τους 181 υποψήφιοι διδάκτορες, υπότροφοι του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία τα τελευταία χρόνια.

Οι υποψήφιοι διδάκτορες σημειώνουν ότι από τις αρχές του 2020 έκαναν προσπάθειες επικοινωνίας με το ΙΚΥ για να δοθεί ενιαία οριζόντια παράταση για όλους τους υπότροφους και εξηγούν: «Η εμφάνιση και η εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 άλλαξε ριζικά τις ζωές μας και δημιούργησε δυσεπίλυτα και χρονοβόρα κωλύματα στην πορεία ολοκλήρωσης των διατριβών μας». Κλειστές βιβλιοθήκες, κλείσιμο και περιορισμός της χρήσης εργαστηρίων και ερευνητικών μονάδων (λόγω ασθενείας του προσωπικού, ή λόγω επιβολής ορίου ατόμων), καθυστέρηση παράδοσης/έλλειψη αναλωσίμων, πρώτων υλών και ανταλλακτικών επιστημονικών μηχανημάτων, αναβολές επιτόπιων ερευνών ή ερευνών σε χώρες του εξωτερικού, αναβολές συνεδρίων κ.ά. ήταν μερικά μόνο από τα εμπόδια που συνάντησαν λόγω της έκτακτης κατάστασης των μέτρων της πανδημίας. Επιπρόσθετα, όσοι ασκούν κλινικό έργο χρειάστηκε να καλύψουν ανάγκες που προέκυψαν κατά την πανδημία, με άσκηση καθηκόντων εκτός του άμεσου αντικειμένου της διατριβής τους, πολλοί ασθένησαν κι όλοι αναγκάστηκαν να εργαστούν σε συνθήκες που το «σπίτι - καραντίνα» μετατράπηκε σε «γραφείο/βιβλιοθήκη/χώρο εργασίας», με άλλα πρόσωπα, εξαρτημένα μέλη, ευάλωτα άτομα κ.λπ.

«Ο χαμένος χρόνος, το υλικό κόστος και οι ψυχικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης δεν δύνανται να αντισταθμιστούν με την υφιστάμενη παράταση (Δεκέμβριος του 2022), η οποία μάλιστα δόθηκε έπειτα από τις δικές μας επίμονες και επίπονες προσπάθειες», τονίζουν οι υποψήφιοι διδάκτορες, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες της πανδημίας έχουν επιφέρει αλλαγές και σε διοικητικό επίπεδο στα Πανεπιστήμια, ο ορισμός Επταμελών Επιτροπών έχει μετατραπεί σε μια χρονοβόρα διαδικασία και γενικότερα τα χρονοδιαγράμματα των διατριβών σε εξέλιξη (που εκπονούνται με ή χωρίς υποτροφίες) έχουν αναπροσαρμοστεί εκ νέου.

Οι υποψήφιοι διδάκτορες ζητούν: «Παράταση καταβολής των Τελικών Παραδοτέων που να αντιστοιχεί, κατά το ελάχιστο, στη συνολική διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Σημειώνουμε ότι βρισκόμασταν σε καραντίνα έως τον Ιούνιο του 2021. Συνεπώς, αιτούμαστε χρονική παράταση τουλάχιστον 6 μήνες επιπλέον της παράτασης που δόθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή. Αυτό σημαίνει έως τις 31/12/2023», λένε οι υποψήφιοι διδάκτορες επισημαίνοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα διήρκεσαν πολύ περισσότερο από το διάστημα της καραντίνας και δεν αποκλείεται να επανέλθουν το προσεχές ακαδημαϊκό έτος.

«Προτεραιότητά μας είναι η παραγωγή αξιόλογου και ολοκληρωμένου επιστημονικού έργου και όχι η παράδοση ημιτελών διδακτορικών διατριβών. Είμαστε βέβαιες/οι ότι αυτή είναι και η προτεραιότητα του ΙΚΥ. Συνεπώς, θα πρέπει το πλαίσιο να τροποποιηθεί ώστε, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών, να καταστεί εφικτό οι διδακτορικές διατριβές μας να παραδοθούν σε ημερομηνίες που θα τεθούν από τις Τριμελείς Συμβουλευτικές Επιτροπές, οι οποίες έχουν την επιστημονική ευθύνη, καθώς συνυπογράφουν τις διδακτορικές διατριβές μας», εξηγούν οι υποψήφιοι διδάκτορες.

Ζητούν επίσης κατάργηση της απειλής επιστροφής τροφείων από όλες τις συμβάσεις που εμπίπτουν στο σχετικό ΕΣΠΑ, αφού όπως εξηγούν «τα τροφεία που ενδέχεται να μας ζητηθεί να επιστρέψουμε αποτελούν δεδουλευμένα με βάση τα ενδιάμεσα παραδοτέα», ενώ κατά τη διάρκεια αυτών των ετών αρκετοί συμμετείχαν σε επιστημονικά συνέδρια και προχώρησαν σε δημοσιεύσεις της έρευνάς τους αναφέροντας το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, έτσι θεωρούν άδικο «το ΙΚΥ να χαίρει δημοσιότητας μέσω των επιστημονικών μας ερευνών και ταυτόχρονα να διατηρεί δικαίωμα διεκδίκησης κι επιστροφής των καταβληθέντων τροφείων». Να σημειωθεί ότι αν τελικά κληθούν να επιστρέψουν τα τροφεία, μιλάμε για ποσά από 17.200 έως 27.060 ευρώ ανάλογα με το χρονικό διάστημα χρηματοδότησης.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι πρέπει να επανοριστεί το τι αποτελεί Παραδοτέο Εργο, ενώ ζητούν να υπάρξει μέριμνα όλων των αρμόδιων φορέων για μια οικονομική ενίσχυσή τους, καθώς έχουν περάσει τουλάχιστον 15 - 30 μήνες από τότε που έλαβαν τα τελευταία τροφεία από το ΙΚΥ και βρίσκονται σε συνθήκη ακραίας επισφάλειας, έτσι οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να ζητήσουν και άλλη εργασία για την επιβίωσή τους.

Τη στήριξή του στα αιτήματα των υπότροφων υποψηφίων διδακτόρων του ΙΚΥ εξέφρασε το ΚΚΕ, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας και ζητάει από την κυβέρνηση μέτρα για την ικανοποίησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ