Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκατοντάδες οι ανάγκες σε φύλακες αρχαιοτήτων

Υποστελεχωμένοι λειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι καθώς είναι εκατοντάδες οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις και οι ακόμα μεγαλύτερες πραγματικές ανάγκες. Ως αποτέλεσμα, αρχαιολογικοί χώροι καταλήγουν κλειστοί, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό για τη φύλαξή τους και τη διευκόλυνση των επισκεπτών τους, ή σε άλλες περιπτώσεις με τον φύλακα να επιβλέπει χώρους που επεκτείνονται σε πολλά στρέμματα και να αναλαμβάνει μια σειρά ακόμα ρόλων, όπως τον καθαρισμό λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό.

Ζητήματα τα οποία οδηγούν στο παραπάνω σκηνικό, που έχουν συναντήσει οι επισκέπτες αρχαιολογικών τόπων στη χώρα μας, αναδείχτηκαν στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, αντιπροσωπεία του Κόμματος, αποτελούμενη από την Ελ. Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, και τον Γ. Κρητικό, μέλος της ΚΕ και του Εργατικού Τμήματος.

Ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ, Γ. Μαυρικόπουλος, και η ταμίας, Γ. Κονδύλη, μετέφεραν τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους με κύριο την υποστελέχωση στη φύλαξη αρχαιολογικών χώρων. Οπως εκτιμά η Ενωση, απαιτούνται τουλάχιστον 500 προσλήψεις για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, σημειώνοντας πως οι τελευταίες προσλήψεις που έγιναν τα τελευταία 12 χρόνια μόλις ξεπερνούν τα 500 άτομα. Η υποστελέχωση έχει οδηγήσει ήδη να αναλαμβάνουν εταιρείες σεκιούριτι τη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αντί για μόνιμο προσωπικό.

Μεταξύ των ζητημάτων που προτάσσουν οι εργαζόμενοι είναι η αναγνώριση και ως πραγματικού συντάξιμου χρόνου της εξαήμερης εργασίας - πέραν του πενθημέρου - στην οποία αντικειμενικά οδηγούνται λόγω της υποστελέχωσης, το επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα που τεκμηριώνεται λόγω της φύσης της εργασίας (φύλαξη, διαρκής έκθεση σε καιρικά φαινόμενα κ.ο.κ.).

Από πλευράς των εκπροσώπων του ΚΚΕ τονίστηκε η στήριξη των εργαζομένων και των αρχαιολογικών χώρων προβάλλοντας την ανάγκη για κάλυψη συνολικά όλων των πραγματικών αναγκών και άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, με πενθήμερη εργασία, αυξήσεις στις αποδοχές, αποκατάσταση των απωλειών των εργαζομένων, κόντρα στην αντεργατική πολιτική, μέτρα ουσιαστικής στήριξης όσων εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους (στέγαση, μετακίνηση κ.λπ.). Σημειώθηκε επίσης πως σε αυτήν την κατεύθυνση το Κόμμα στηρίζει και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Παράλληλα, επισήμαναν ότι θα δώσουν συνέχεια στις παρεμβάσεις του Κόμματος ενάντια στη μετατροπή των μεγάλων αρχαιολογικών μουσείων σε ΝΠΔΔ, που σημαίνει την απόσπασή τους από το υπουργείο Πολιτισμού και τη λειτουργία τους με επιχειρηματικούς όρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΥΦΕ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους ευχαριστώντας τους εκπροσώπους του ΚΚΕ, «που ανταποκρίνονται πάντα άμεσα στα αιτήματά μας για συνάντηση - ενημέρωση για τα προβλήματα των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ