Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Παραδίδονται στον «σωτήρα» επενδυτή «καθαρά» από εργαζόμενους και χρέη

Διαμορφώνεται ένα «Εργατικό Δίκαιο κατά περίπτωση», για λογαριασμό του επιχειρηματικού ομίλου

Την απόλυση όλων των εργαζομένων, δραστικό «κούρεμα» δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, προνόμια, διαγραφή χρεών και ό,τι άλλο θέλει ο νέος ....«σωτήρας» επενδυτής, είναι ορισμένα από όσα προβλέπει το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ για την ...«εξυγίανση» των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το οποίο από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, φέρει τον τίτλο «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα» και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί στην Ολομέλεια κατά πάσα πιθανότητα στις 31 Αυγούστου.

Μάλιστα, εκτός από το «κούρεμα», δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των δεδουλευμένων πέρα από αόριστες υποσχέσεις, όπως «το συντομότερο δυνατόν». Βέβαια, χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, κατέθεσε «νομοθετική βελτίωση», διαγράφοντας τον όρο που υπήρχε για την καταβολή των δεδουλευμένων, ότι ο επενδυτής θα πρέπει να εξασφαλίσει πρώτα «ικανό αριθμό έργων».

Επιπλέον, δεν υπάρχει η παραμικρή διασφάλιση επαναπρόσληψης των απολυμένων και βέβαια δεν γίνεται καν λόγος για τη διατήρηση των συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων που ισχύουν σήμερα.

Από πάνω οι απαιτήσεις των εργαζομένων αποχαρακτηρίζονται και δεν θεωρούνται πλέον «εργατικές», δηλαδή εξομοιώνονται με αυτές οποιουδήποτε πιστωτή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ικανοποίησή τους.

Οσο για τον επενδυτή προβλέπονται σωρός από ευνοϊκές ρυθμίσεις, αφού άλλωστε το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Για παράδειγμα, την ώρα που η κυβέρνηση κυνηγάει ανελέητα έναν αυτοαπασχολούμενο, ένα λαϊκό νοικοκυριό, στον «επενδυτή» κάνει του κόσμου τις ευκολίες πληρωμής που φτάνουν μέχρι και τη διαγραφή τόκων κ.λπ. κατά 100% προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

Μιλώντας στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης έκανε καθαρό ότι το Κόμμα «δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό το κυβερνητικό έκτρωμα που μεθοδεύεται με την ανοχή ή στήριξη και των άλλων κομμάτων. Αλλωστε ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που αποτέλεσε τον πρώτο ντίλερ της ΟΝΕΧ», δηλαδή την εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων που αφού ο ΣΥΡΙΖΑ της παρέδωσε τα Ναυπηγεία Σύρου με οδυνηρές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ της παραδίδει και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Οπως ανέδειξε ο Χρ. Κατσώτης, ουσιαστικά το νομοσχέδιο διαμορφώνει ένα Εργατικό Δίκαιο κατά περίπτωση, όπως συνέβη και με άλλες επιχειρήσεις, για παράδειγμα στη ΛΑΡΚΟ, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κατά παράβαση ακόμη και της σημερινής πετσοκομμένης εργατικής νομοθεσίας. Διαμορφώνονται νόμοι κατά παραγγελία των επενδυτών, στους οποίους παραδίδονται επιχειρήσεις απαλλαγμένες από εργαζόμενους, εργασιακά δικαιώματα, δεδουλευμένα, χρέη στο Δημόσιο.

Τόνισε ότι «η κατάσταση στα ναυπηγεία θα χειροτερεύει όσο ο κλάδος της Ναυπηγικής Βιομηχανίας θα συνεχίσει να υπηρετεί τα συμφέροντα των κάθε φορά επενδυτών και όσο είναι στο κέντρο της οξυμένης αντιπαράθεσης και των ισχυρών ανταγωνισμών. Μην ξεχνάμε πως το τελευταίο διάστημα έχουν οξυνθεί οι γενικότεροι ανταγωνισμοί που αφορούν και τα επικίνδυνα γεωστρατηγικά παιχνίδια. Ολοι αυτοί θέλουν και τη Ναυπηγική Βιομηχανία πλήρως προσαρμοσμένη στα δικά τους συμφέροντα», ανέφερε, προσθέτοντας πως «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι προχτές, μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο εισηγητής της ΝΔ, κ. Λιάκος, αντί να πάει να ενημερώσει τους εργαζόμενους, πήγε να συζητήσει το νομοσχέδιο με τα στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας. Να ποιο είναι το σχέδιό σας για τα ναυπηγεία, υπεργολάβοι των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της χώρας».

Την «επίσκεψη», βέβαια, επιβεβαίωσαν τόσο ο εισηγητής της ΝΔ όσο και ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης λέγοντας μάλιστα πως ο βασικός χρηματοδότης της ΟΝΕΧ για την παραλαβή του ναυπηγείου είναι η DFC, Επιχείρηση Οικονομικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ...

Συνέχεια του «μνημονίου» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την ONEX

Στη διάρκεια της συζήτησης ήταν πολύ χαρακτηριστικά τα στιγμιότυπα για το πώς η μία κυβέρνηση παραδίδει τη σκυτάλη στην άλλη, πώς «το κράτος έχει συνέχεια», αλλά και το μέγεθος της κοροϊδίας και τα κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε αρχικά να βγαίνει στα κεραμίδια για το νομοσχέδιο, με τον εισηγητή του, Χ. Μαμουλάκη, και τον βουλευτή του Ν. Σαντορινιό να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν διασφαλίζει θέσεις εργασίας, εργασιακά δικαιώματα, για τις διαγραφές χρεών του επενδυτή προς το Δημόσιο και άλλα διάφορα, χωρίς βέβαια να αμφισβητούν ούτε στιγμή την ...«ανάγκη εξυγίανσης» των ναυπηγείων και συνολικά τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ, που για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων καταστρέφει ακόμα και παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Παρόμοιου τύπου ήταν και οι ενστάσεις που προέβαλε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Βέβαια, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, θύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο είναι συνέχεια «του δικού σας μνημονίου» συμφωνίας με την ΟΝΕΧ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που «εμείς ολοκληρώνουμε» και προβλέπει ακριβώς τα ίδια «με τη συμφωνία που κάνατε για τα Ναυπηγεία της Σύρου, μόνο τα μεγέθη αλλάζουν». Τους είπε ακόμα ότι «αν ένας από τους δύο», ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, τότε ο ίδιος θα ακυρώσει τη συμφωνία με την ΟΝΕΧ, με αποτέλεσμα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να αρχίζουν να ...επανεξετάζουν τη στάση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ