Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Το νήμα» στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο Ηρώδειο

Το «THE THREAD» - ΤΟ ΝΗΜΑ, η τελευταία σκηνική δημιουργία του Βαγγέλη Παπαθανασίου, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 31 Αυγούστου στο Ηρώδειο, ως φόρος τιμής στον μεγάλο Ελληνα συνθέτη, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.

Πρόκειται για μια μουσικοχορευτική παράσταση που βασίζεται στον διάλογο του παρελθόντος με το παρόν: Από τη μία οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί και από την άλλη ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι. Ο κόσμος της παράδοσης που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης που αντιπροσωπεύει την αναζήτηση και τον εσώτερο κόσμο των ανθρώπων. Οι δύο «αταίριαστοι» δρόμοι εμφανίζονται επί σκηνής και πότε αντιδικούν, πότε συμπλέουν, πότε εκθέτουν τη διαφορετικότητά τους και πότε επιδιώκουν τη συνεννόηση.

Η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου πλαισιώνεται από διακεκριμένους σολίστ παραδοσιακών μουσικών οργάνων (γκάιντες, λύρες, νταούλια κ.λπ.), ενώ ο διάσημος χορογράφος Ράσελ Μάλιφαντ που μελέτησε βαθιά τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς κατάφερε να δημιουργήσει ένα μαγευτικό έργο, η δε Μαίρη Κατράντζου σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης εμπνεόμενη από αρχαία μινωικά αγγεία.

Η παράσταση ονομάστηκε «THE THREAD» - ΤΟ ΝΗΜΑ από τον μίτο της Αριάδνης. Είναι το νήμα που ενώνει, που οδηγεί, το νήμα που μπορεί να κατανοήσει ό,τι με πρώτη ματιά φαίνεται ασύνδετο. Κι όπως είχε πει ο ίδιος ο Βαγγέλης Παπαθανασίου για το έργο, «γνωρίζοντας όσο τίποτα άλλο τη δύναμη της μουσικής ως Θείας Δύναμης που προϋπήρχε του ανθρώπου και συνδυάζοντάς τη με μια αρχέγονη ανθρώπινη έκφραση που είναι ο χορός, ήταν το βασικό ερέθισμα που με έκανε να ασχοληθώ με αυτό το εγχείρημα. Τη συνύπαρξη αυτών των δύο στοιχείων του πολιτιστικού θησαυρού του τόπου μου, σήμερα. Μια ολιστική προσέγγιση της εξέλιξης του ανθρώπου. Αυτό το έργο είναι σαν μια ανασκαφή στο παρελθόν και συγχρόνως στο μέλλον».

Χορεύουν οι: Δελής Δημήτρης, Δημητριάδη Μαργαρίτα, Καραχανίδης Αναστάσης, Καρούτης Χρήστος, Κολοβού Ευφροσύνη, Λέτσου Μήνα, Μανουκιάν Μαρία, Μπαγεώργος Ηλίας, Παγανός Δημήτρης, Παντελάκη Ειρήνη, Παπακωνσταντίνου Μαρία, Παυλής Θεμιστοκλής, Σπηλιωτοπούλου Ηώ, Σταυρόπουλος Αλέξανδρος, Σχοινοπλοκάκη Μυρτώ, Τσιγγίστρα Μαρία, Χατζηβασιλειάδης Νικόλαος, Χατζηγιαννάκης Θωμάς.

Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Σπάθα τον Σεπτέμβρη στο Ηρώδειο (2022-08-03 00:00:00.0)
Προφεστιβαλική εκδήλωση στον Βαρνάβα (2017-09-07 00:00:00.0)
Στην Αθήνα (2015-08-15 00:00:00.0)
Διαδρομές χορού (2008-01-11 00:00:00.0)
Με γέλιο και... χωρίς λόγια (1998-10-07 00:00:00.0)
Παραδοσιακή φορεσιά και χορός (1997-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ