Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Κατάληψη της Βουλής από υποστηρικτές του «Κινήματος Σαντρ»

Copyright 2022 The Associated

Τέντες και σκηνές έξω από το κοινοβούλιο στη Βαγδάτη έστησαν την Κυριακή πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές του Ιρακινού Σιίτη ιερωμένου και αρχηγού του «Κινήματος Σαντρ», Μοκντάντα Σαντρ, πιέζοντας για τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Το αίτημα διατυπώνεται στο φόντο εντεινόμενων ενδοαστικών αντιπαραθέσεων κυρίως μεταξύ των δύο μεγαλύτερων σιιτικών κομμάτων (το Κίνημα Σαντρ και το κόμμα του Σιίτη πρώην πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι) να καταλήξουν σε συμφωνία πάνω στο πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού μίας κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι σκηνές έξω από το ιρακινό κοινοβούλιο στήθηκαν ένα 24ωρο αφότου το Σάββατο πλήθος εκατοντάδων του Μοκντάντα αλ Σαντρ κατέλαβαν (για δεύτερη φορά από την περασμένη Τετάρτη) το κοινοβούλιο απαιτώντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών, αποδοκιμάζοντας την πρόταση του κόμματος του Μάλικι («Συνασπισμός Κράτος του Νόμου») να γίνει πρωθυπουργός ο Μοχάμεντ αλ Σουδάνι. Λίγη ώρα μετά την είσοδο των υποστηρικτών του Κινήματος Σαντρ στη Βουλή, επενέβη η αστυνομία, δίχως να καταφέρει να βγάλει τους διαδηλωτές από το κοινοβούλιο. Στις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών τραυματίστηκαν πάνω από 100 διαδηλωτές και 25 αστυνομικοί. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή «την αναστολή όλων των συνεδριάσεων του κοινοβουλίου μέχρι νεοτέρας», αξιώνοντας ταυτόχρονα από τους διαδηλωτές να «προστατεύσουν τη δημόσια περιουσία».

Την Κυριακή, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες επίσης κάλεσε όλα τα μέρη να «αποκλιμακώσουν την κατάσταση» και να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.

Παράλληλα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Κάντιμι, ο οποίος χειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, κάλεσε τις πολιτικές παρατάξεις «να καθίσουν για να διαπραγματευτούν και να συνεννοηθούν».

Η νέα κρίση διαδραματίζεται σε μία χώρα που έχει διαλυθεί από την επέμβαση του 2003 από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, δίχως σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες παρά τον τεράστιο ορυκτό πλούτο που εκμεταλλεύονται ξένα μονοπώλια και μέρος της ντόπιας αστικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ