Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΜΕΓΑΛΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Συναντά την αλληλεγγύη των λαών του κόσμου

Συνεχίζεται η μάχη από τους Κουβανούς πυροσβέστες για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στις αποθήκες καυσίμων στην επαρχία Ματάνσας
Συνεχίζεται η μάχη από τους Κουβανούς πυροσβέστες για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στις αποθήκες καυσίμων στην επαρχία Ματάνσας
Οι πυροσβέστες της Κούβας, με τη συνδρομή Μεξικανών και Βενεζουελάνων συναδέλφων τους, συνέχιζαν και χτες την τιτάνια μάχη για να αντιμετωπιστεί η τεράστια πυρκαγιά στην επαρχία Ματάνσας, μετά το πολύ σοβαρό δυστύχημα της 5ης Αυγούστου όταν κεραυνός χτύπησε μία από τις δεξαμενές σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου. Η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη, ωστόσο η προσπάθεια συνεχίζεται.

Χτες ανακοινώθηκε ότι εξακολουθούν να αγνοούνται 14 πυροσβέστες, έχει βρεθεί ένας νεκρός και εξακολουθούν να νοσηλεύονται 19 άνθρωποι με εγκαύματα.

Η ηγεσία της χώρας με επικεφαλής τον Πρόεδρο και Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή, οι κρατικές υπηρεσίες παρέχουν σε πληγέντες και συγγενείς των αγνοούμενων την απαραίτητη βοήθεια σε ψυχολογικό και υλικό επίπεδο, με ειδική φροντίδα στα παιδιά, ενώ έχουν φροντίσει για την προστασία του πληθυσμού της περιοχής.

Ταυτόχρονα συνεχίζουν να καταφτάνουν στο Νησί της Επανάστασης μηνύματα αλληλεγγύης και βοήθειας από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Νέα μηνύματα από την Ελλάδα

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης σε επιστολή της προς το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών (ICAP) αναφέρει:

«Σας παρακαλούμε να διαβιβάσετε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού πυροσβέστη, τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των αγνοούμενων και τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

Επίσης, εκφράζουμε τον βαθύ σεβασμό μας στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις (FAR) και στο υπουργείο Εσωτερικών (MININT) για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν από την πρώτη στιγμή για την αποφυγή της εξάπλωσης και την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ξέρουμε ότι το δυστύχημα αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην παραγωγή Ενέργειας στη χώρα και στον κουβανικό λαό, και επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει από την ενίσχυση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού τον οποίο ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ έχει επιβάλει εδώ και πάνω από 60 χρόνια στο Νησί, και απαιτούμε για μια ακόμα φορά την άμεση και χωρίς όρους άρση του.

Ο κουβανικός λαός έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές δύσκολες καταστάσεις και έχει σταθεί όρθιος. Είμαστε σίγουροι ότι και αυτήν τη φορά θα ξεπεράσει με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα τη δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε».

Σε δική του ανακοίνωση ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον κουβανικό λαό και στην ηγεσία του και σημειώνει: «Η καταστροφή στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είναι πλήγμα στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας και καθιστά το αίτημα για άρση του πολυετούς εγκληματικού εμπάργκο από τις ΗΠΑ ακόμα πιο κρίσιμο και επιτακτικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ