Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Διεργασίες και ζυμώσεις για «κεντρώο» πόλο

Η Μελόνι υποψήφια πρωθυπουργός αν τα «Αδέλφια της Ιταλίας» βγουν πρώτο κόμμα

Με τις δημοσκοπήσεις στην Ιταλία να εμφανίζουν ως πρώτη δύναμη τον συνασπισμό των εθνικιστικών κομμάτων «Αδέλφια της Ιταλίας», «Λέγκα» και «Φόρτσα Ιτάλια», ο πρώην πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι, επικεφαλής της «Φόρτσα Ιτάλια», ανακοίνωσε χτες ότι θα είναι υποψήφιος γερουσιαστής στις πρόωρες εκλογές της 25ης Σεπτέμβρη.

Επανέλαβε ότι το κόμμα της συμμαχίας το οποίο θα λάβει περισσότερες ψήφους θα υποδείξει και το όνομα του υποψήφιου πρωθυπουργού. «Αν το πρόσωπο αυτό είναι η Τζόρτζια Μελόνι (σ.σ. από τα "Αδέλφια της Ιταλίας"), είμαι βέβαιος ότι θα αποδειχθεί κατάλληλη γι' αυτόν τον ρόλο», τόνισε ο Μπερλουσκόνι.

«Δεν με ενδιαφέρει η μάχη για την ηγεσία της κεντροδεξιάς, ενθουσιάζομαι περισσότερο σκεπτόμενος όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε, όπως η καταπολέμηση της φορολογικής και της δικαστικής καταπίεσης», πρόσθεσε.

Την προηγούμενη μέρα η Μελόνι επανήλθε στο θέμα της σύνθεσης της νέας ιταλικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές, σημειώνοντας ότι εφόσον το κόμμα της λάβει τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των κομμάτων της κεντροδεξιάς, η ίδια θα είναι υποψήφια πρωθυπουργός.

«Στην προεκλογική εκστρατεία μου δεν θα κάνω συνεχείς αναφορές στα ονόματα των υπουργών και στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Αλλά ο κανόνας είναι ότι το κόμμα που σε μια συμμαχία λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους προτείνει το όνομα του νέου πρωθυπουργού και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παίρνει την τελική απόφαση», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη «ζυμώσεις» και διεργασίες για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία.

Εκτός από τον «κεντροαριστερό» συνασπισμό, που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), τους «Πράσινους», την «Ιταλική Αριστερά» και το νέο κόμμα του ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο, γίνονται ζυμώσεις για τη δημιουργία ενός τρίτου, «κεντρώου» πόλου.

Σχολιάζοντας σχετικά, ο πρόεδρος του κόμματος «Αzione» (Δράση) και πρώην υπουργός Οικονομίας, Κ. Καλέντα, είπε ότι στα βασικά θέματα υπάρχει η σχετική συμφωνία με τον αρχηγό του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία», Μ. Ρέντσι.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στη βδομάδα ο Καλέντα ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την εκλογική συμφωνία με το PD, επειδή το τελευταίο αποφάσισε να συμμαχήσει με δυνάμεις όπως η «Ιταλική Αριστερά», οι οποίες τάσσονται κατά της ατζέντας της κυβέρνησης Ντράγκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ