Κυριακή 10 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Το ξεπούλημα και οι ύποπτες μεθοδεύσεις

Οι εξελίξεις γύρω από την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επιβεβαιώνουν με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι η απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, δεν υπαγορεύτηκε από την αγωνία για τη διασφάλιση του μέλλοντος των ναυπηγείων και των θέσεων εργασίας, αλλά, προωθήθηκε αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση κύκλων που έχουν άμεσα και τεράστια συμφέροντα από την ιδιωτικοποίηση μιας μονάδας τέτοιου μεγέθους. Κύκλους, που κατοικοεδρεύουν ακόμα και εντός των ναυπηγείων.

Ακριβώς, ένα χρόνο από την πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος των εννέα μνηστήρων για την «εξαγορά» του Σκαραμαγκά, η κυβέρνηση, σήμερα εξετάζει και πάλι το ενδεχόμενο να μεταφέρει το Σκαραμαγκά σε φορέα του δημοσίου, όχι γιατί διαπίστωσε τα λάθη, αλλά για να απεμπλέξει και να διευκολύνει την παραχώρηση της ΕΤΒΑ, στον Ομιλο Πειραιώς. Την ίδια ώρα οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης στα ζητήματα που θέτουν οι Γερμανοί της HDW/FS, επίδοξοι αγοραστές των ναυπηγείων, τούς ανοίγουν την όρεξη για νέες «διεκδικήσεις».

Δε θα ασχοληθούμε με τα όσα έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα οι Γερμανοί από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και προέρχονται από τη σύμβαση για την κατασκευή «τριών συν ένα» υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Οπως επίσης και την κατακόρυφη υπερτιμολόγηση των υποβρυχίων αυτών, ώστε να μοιραστούν οι επιτήδειοι τις διάφορες μίζες. Τα σοβαρά ζητήματα που ανακύπτουν, είναι η αποδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης, της πρόθεσης των Γερμανών να «σπάσουν» το ναυπηγείο σε τρία τμήματα (ναυπηγικό, βιομηχανικό και επισκευαστικό), ώστε αυτοί (οι Γερμανοί) να κρατήσουν το πρώτο τμήμα που συνδέεται με την απ' ευθείας ανάθεση παραγγελιών από το Πολεμικό Ναυτικό. Παράλληλα, αποδεικνύεται ότι στους όρους του προσυμφώνου, δεν υπάρχει καν η πρόβλεψη για τη διατήρηση των 1.400 θέσεων εργασίας, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Επίσης, πριν καν υπογραφεί η τελική συμφωνία, οι Γερμανοί απαίτησαν να τους παραχωρηθούν και άλλες αναθέσεις του ΠΝ, αξιώνοντας ουσιαστικά - και σε πρώτη φάση - το ύψος των παραγγελιών να ξεπεράσει το 1,5 τρισεκατομμύρια δραχμές!

Η στάση της κυβέρνησης, η υποταγή της δηλαδή σε ό,τι κατά καιρούς αξίωσαν οι επίδοξοι μνηστήρες, άνοιξαν και άλλο την όρεξη των Γερμανών, που τώρα ζητούν το εκ των προτέρων ξεκαθάρισμα των ναυπηγείων (τριχοτόμηση), την ανάληψη των όποιων οικονομικών υποχρεώσεων υπάρχουν από το δημόσιο, την εδώ και τώρα ανάθεση νέων παραγγελιών. Οταν θα γίνουν όλα αυτά, ή κάποια από αυτά, τότε οι Γερμανοί θα προσέλθουν για την υπογραφή. Οχι βέβαια πως δεν τους ενδιαφέρει το ναυπηγείο, αλλά αφού βρήκαν κάποιους που τους κάνουν όλα τα θελήματα, γιατί να μην πιέσουν; Η κυβέρνηση, είναι έτοιμη να τα πράξει όλα αυτά. Ο μόνος ενδοιασμός της είναι, τα διάφορα μέτωπα που έχει ανοίξει αυτή την περίοδο με την πολιτική της, με αποτέλεσμα να διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις. Προτιμά σ' αυτή τη φάση να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ, και όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να παραδώσει και τα ναυπηγεία.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, ότι τα ναυπηγεία θα περάσουν προσωρινά μέχρι να αποκατασταθεί το κλίμα, υπό τον έλεγχο του δημοσίου και μετά θα ξεπουληθούν, ως αυτή τη στιγμή, δεν έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Οι μόνες αντιδράσεις προέρχονται από στελέχη της ΠΑΣΚΕ στο ναυπηγείο, που εξαγγέλλουν ότι δε θα δεχτούν μια τέτοιου είδους ρύθμιση, αλλά θα συνεχίσουν να εργάζονται για την παραχώρησή τους στους Γερμανούς. Γιατί; Δεν υπάρχει σαφής εξήγηση, αλλά αυτή θα πρέπει να αναζητηθεί στις «κολιγιές» της κυβέρνησης με κομματικά κυβερνητικά στελέχη του ναυπηγείου, και σε πιθανά -άγνωστα δημοσίως - αντισταθμίσματα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης που προσελήφθη και χρυσοπληρώνεται για την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων, εδώ και καιρό, με επιλογή κυβερνητικών στελεχών, είχε απομακρυνθεί από τις διαδικασίες και τις διαπραγματεύσεις, διότι οι πολύ λεπτές πτυχές του ξεπουλήματος, εξετάζονται σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο. Πάντως, η κυβέρνηση δεν το βάζει κάτω, αφού το θέμα το χειρίζεται ως επί το πλείστον ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος αυτή την περίοδο, πιέζεται να δώσει εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.


Σ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ