Κυριακή 10 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Τα γιγάντωσε ο λαός για να τα δώσουν στο Λάτση

Το παρασκήνιο από τις σκανδαλώδεις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και η επικείμενη παράδοση των ΕΛΠΕ στο μεγαλοεπιχειρηματία

Με την αποστολή των τευχών δημοπράτησης στους δύο υποψήφιους αγοραστές των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), την περασμένη Παρασκευή, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις ιδιωτικοποιήσεις των στρατηγικής σημασίας ενεργειακών επιχειρήσεων. Το νέο αυτό κεφάλαιο, αποκαλύπτει τη μεθοδολογία της κυβέρνησης, όπου, σε μια περίοδο που είναι αποφασισμένη να παραδώσει τα πάντα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, πρώτα τις οδηγεί στο χρηματιστήριο, και έπειτα, στον κατάλληλο χρόνο, τις ξεπουλάει. Το ίδιο ακριβώς εξετάζει να κάνει και με τη ΔΕΗ για την οποία είναι πιθανό να μην υπάρξει δεύτερο πακέτο μετοχοποίησης, αλλά απευθείας πώληση σε «στρατηγικό εταίρο». Οσο για τη ΔΕΠΑ, ήδη αναζητείται ο ιδιώτης.

Η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, είναι αρκετά διδακτική. Οχι γι' αυτούς που από την αρχή, ξεκάθαρα κατήγγειλαν και αποκάλυψαν στους εργαζόμενους τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά γι' αυτούς που έπιναν νερό στο όνομα της «μετοχοποίησης», και που σήμερα, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, επειδή ο όμιλος που γιγαντώθηκε με τα λεφτά του ελληνικού λαού και την προσωπική θυσία των εργαζομένων του, παραδίδεται στον... ανταγωνιστή Λάτση.

Για να φτάσουμε στη σημερινή απόφαση να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως τα ΕΛΠΕ, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή επιχείρηση της Ελλάδας και των Βαλκανίων, χρειάστηκαν μια σειρά από σκανδαλώδεις αποφάσεις της κυβέρνησης. Αποφάσεις που, δυστυχώς, βρήκαν και στήριξη στην πλειοψηφία του σωματείου των εργαζομένων του Ομίλου. Αρχικά, με πρόσχημα την ανάπτυξη του Ομίλου, και με τη «διαβεβαίωση» ότι το ελληνικό δημόσιο θα κατέχει πάντα το 51%, παραδόθηκε στους ιδιώτες, το πρώτο πακέτο μετοχών. Με τον ίδιο τρόπο παραδόθηκε και το δεύτερο πακέτο, με αποτέλεσμα γύρω στις μισές μετοχές της εταιρίας να βρεθούν σε χέρια ιδιωτών. Από εκεί και πέρα, δεν αξιοποιήθηκαν καν τα προσχήματα κι έτσι αποφασίστηκε να πουληθεί ακόμα ένα 23% σε «στρατηγικό εταίρο», ενώ οι σχετικές περί της ιδιοκτησίας του δημοσίου... διαβεβαιώσεις, έπεσαν στο 35% του Ομίλου. Ενα ποσοστό που, όποτε κριθεί κατάλληλο το κλίμα, είναι σίγουρο ότι θα συρρικνωθεί παραπέρα

Ποιος είναι ο «στρατηγικός εταίρος»


Status

Τον περασμένο Ιούνη, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης και νυν Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, «αιφνιδίως», ανακοίνωσε ότι τα ΕΛΠΕ δεν αναζητούν πλέον «συμμαχία» με ομοειδή και περίπου ισομεγέθη εταιρία, αλλά πωλούνται σε «στρατηγικό εταίρο»! Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης, ήταν αντίθετη από την πολιτική της διοίκησης των ΕΛΠΕ, που την περίοδο εκείνη συζητούσε με ισομεγέθεις εταιρίες - την αυστριακή OMW, την ουγγρική MOL και την πολωνική PKL - για την ανταλλαγή πακέτου μετοχών. Το απόγευμα της μέρας που έγιναν οι ανακοινώσεις Χριστοδουλάκη, ο πρόεδρος της «Motor Oil», Β. Βαρδινογιάννης, συναντήθηκε με τον Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, και σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αφορούσε την πώληση των ΕΛΠΕ. Να σημειώσουμε ότι Ομιλος Λάτση, είχε ήδη εκδηλώσει από καιρό το ενδιαφέρον για αγορά πακέτου μετοχών των ΕΛΠΕ.

Ο «διαγωνισμός» προκηρύχτηκε άμεσα, και ως ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά του 23% των ΕΛΠΕ, προέκυψε το κοινοπρακτικό σχήμα του Ομίλου Λάτση με τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία «LukOil», η επίσης ρωσική «Yukos Oil» και η αυστριακή OMV. Οι τρεις ενδιαφερόμενοι, ξεκίνησαν τον ενδελεχή έλεγχο των ΕΛΠΕ, προκειμένου να διεκδικήσουν την εξαγορά της εταιρίας. Τον περασμένο όμως Δεκέμβρη, που ως «ντίλερ» ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, επισκέφτηκε την Ελλάδα, φαίνεται να άλλαξαν τα πράγματα, και, στο πλαίσιο της... ρωσικής μοιρασιάς, προκρίθηκε το σχήμα Ομιλος Λάτση - «LukOil» να διεκδικήσουν τα ΕΛΠΕ, ενώ η «Yukos» να επεκταθεί στην Κεντρική Ευρώπη. Η επιβεβαίωση όλων αυτών, ήρθε τον περασμένο μήνα, που η «Yukos», εντελώς αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσε ότι αποσύρει το ενδιαφέρον της για τα ΕΛΠΕ. Σε ό,τι αφορά την αυστριακή OMV, οι αρμόδιοι παράγοντες παρατηρούν πως δε φαίνεται να έχει καμία τύχη. Οπως μάλιστα συμπληρώνουν με νόημα, «απλά συμμετέχει» κατά πάσα πιθανότητα, κατόπιν συμφωνίας, αφού στην περίπτωση που αποχωρήσει και αυτή, δεν τίθεται θέμα, διαγωνισμού, αλλά απευθείας ανάθεση... Σε ό,τι αφορά τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μπορεί να μην εμφανίστηκε πουθενά, αλλά οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι ανεπισήμως, υπήρξε συμφωνία συνεργασίας του με τη «Yukos Oil».

Δυσοίωνο το μέλλον

Σε όποιον και να περάσουν τα ΕΛΠΕ, αποτελεί κοινό τόπο, ότι θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για να τονώσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των ιδιωτών. Ηδη, η διοίκηση του Ομίλου, έχει εκπονήσει 5ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την επέκταση του Ομίλου στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, παντού, εκτός της Ελλάδας. Στελέχη της προηγούμενη διοίκησης του Ομίλου, σημείωναν μέχρι πρόσφατα, ότι η παράδοση των ΕΛΠΕ στο Λάτση και τη «LukOil», θα σημάνει και την καταστροφή του Ομίλου, αφού αυτοί θα αξιοποιήσουν συγκεκριμένα τμήματα των ΕΛΠΕ, δηλαδή αυτά που θα τους αποφέρουν τα μεγαλύτερα κέρδη, ενώ τα υπόλοιπα θα τα απαξιώσουν. Εξαιρετικά δυσοίωνο είναι το μέλλον και για τους εργαζόμενους, αφού το πιθανότερο είναι να γίνουν απολύσεις, προκειμένου άμεσα να τονωθεί η περσινή «χαμηλή» κερδοφορία του Ομίλου. Οι μόνοι... τυχεροί από το κυβερνητικό σκάνδαλο, θα είναι οι κάτοικοι της Ελευσίνας οι οποίοι προσωρινά θα απαλλαγούν από τον εφιάλτη της γιγάντωσης της ΠΕΤΡΟΛΑ, αφού ο Λάτσης, θα πάρει έτοιμο, και μάλιστα, τζάμπα ένα από τα πλέον σύγχρονα διυλιστήρια της Ευρώπης, τα ΕΛΔΑ!

Η πώληση των ΕΛΠΕ θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα, για το σύνολο του ελληνικού λαού, αλλά και την ασφάλεια της χώρας, αφού πλέον το ελληνικό δημόσιο δε θα έχει κανένα περιθώριο ελέγχου στα υγρά καύσιμα. Υπ' αυτά, είναι δεδομένο ότι θα στηθούν παιχνίδια και σπέκουλες με τα αποθέματα και την επάρκεια των καυσίμων, αφού και το δημόσιο δε θα έχει τον έλεγχο, αλλά η αγορά θα μονοπωληθεί ακόμα περισσότερο. Γίνεται δε, εύκολα αντιληπτό ότι η αγορά θα εξαρτάται από τις «κονταρομαχίες» των Λάτση - Βαρδινογιάννη, ο πρώτος με τις πλάτες της ρωσικής «LukOil» και ο δεύτερος με τις πλάτες της αραβικής «Aramco»!

Πολλοί βέβαια, αναφέρουν ότι η ελληνική αγορά είναι μικρή και πως δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ούτε ψέμα είναι, άλλα ούτε και αλήθεια. Και στην εσωτερική αγορά θα παιχτούν σκληρά παιχνίδια, αλλά ακόμα περισσότερο, ο Λάτσης με «εμπροσθοφυλακή» ένα μεγάλο Ομιλο για τα δεδομένα της περιοχής, θα «επιτεθεί» στις βαλκανικές χώρες, μια και ήδη τα ΕΛΠΕ διεκδικούν την αγορά της σερβικής «Beopetrol», αλλά και τη σύσταση εταιριών στις υπόλοιπες χώρες.


Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λιγότερο κράτος και περισσότερος... Λάτσης(2006-03-17 00:00:00.0)
«Ξήλωσαν» τον Καραχάλιο(2004-01-20 00:00:00.0)
Εξαγορά - μαμούθ(2003-04-24 00:00:00.0)
Νέα «πακέτα» σε ιδιώτες(2002-08-21 00:00:00.0)
Ολος ο ενεργειακός τομέας στο ιδιωτικό κεφάλαιο(2002-07-19 00:00:00.0)
Παραδίδονται στον Λάτση(2002-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ