Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Παραδίδονται στον Λάτση

Απεργία στη μονάδα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης

Η προειλημμένη κυβερνητική απόφαση να παραδώσει τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου και συγκεκριμένα στον Λάτση, επιβεβαιώθηκε χτες με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 23% των ΕΛΠΕ. Στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της ΕΤΕΒΑ, που διενεργεί το «διαγωνισμό» προσήλθε με δεσμευτική προσφορά το κοινοπρακτικό σχήμα της LukOil και του Λάτση. Αντιθέτως, δεν κατέθεσε προσφορά η αυστριακή OMV, αλλά κατέθεσε επιστολή, με την οποία εξηγεί τους λόγους που δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην τελική φάση του «διαγωνισμού», επιβεβαιώνοντας στελέχη της που το προηγούμενο διάστημα, είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι δε θα κατέθεταν προσφορά, εν μέσω σαφών αιχμών ότι ο διαγωνισμός για την πώληση των ΕΛ.ΠΕ γίνεται με πολιτικά κριτήρια. Εννοούσαν, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να παραδώσει τα ΕΛΠΕ στον Λάτση και στους κατά περίσταση Ρώσους συνεταίρους του.

Σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρεται ότι «σήμερα 5 Απριλίου 2002 εντός της ταχθείσης προθεσμίας, κατατέθηκε μια προσφορά από την Lukoil σε συνεργασία με τον όμιλο Λάτση. Η αποσφράγιση και αξιολόγηση της προσφοράς θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και θα γίνει σύμφωνα με τους όρους και εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται από τη διαδικασία του διαγωνισμού».

Απεργούν οι εργαζόμενοι

Με απόλυτη επιτυχία ξεκίνησε χτες η πρώτη από τις 4 συνεχόμενες 24ωρες απεργίες στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη. Η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στο τμήμα διακίνησης υγρών καυσίμων είναι καθολική. Τίποτα δεν κινήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη και η προμήθεια της αγοράς με υγρά καύσιμα θα νεκρώσει μέχρι και την Τρίτη το πρωί που θα τερματιστεί αυτή η φάση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η απεργία είναι πανελλαδική και περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του Ασπρόπυργου και Θεσσαλονίκης.

Με δήλωσή του ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, Κώστας Καλαμάς, επισημαίνει ότι «η απεργιακή αυτή κινητοποίηση διάρκειας 4 ημερών θα είναι μόνο η αρχή ενός παρατεταμένου αγώνα για τη διασφάλιση των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη ματαίωση των σχεδίων για τη δραστική μείωση των θέσεων εργασίας που συνεπάγεται το ξεπούλημα σε ιδιώτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ