Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στους μικρομεσαίους

Στα σχέδια της κυβερνητικής «μεταρρύθμισης» περιλαμβάνεται και σενάριο ένταξης των ατομικών επιχειρήσεων (ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, κλπ.) στο φορολογικό καθεστώς των νομικών προσώπων, με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων

Σφίγγει κι άλλο η θηλιά της φορολογίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις προτάσεις της διορισμένης από την κυβέρνηση επιτροπής για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Οπως έχει ήδη γράψει ο «Ρ», η πρόταση της επιτροπής είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη νομική μορφή των ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων εταιριών, οι αστικές, κερδοσκοπικές ή μη, εταιρίες, οι συμμετοχικές, οι κοινοπραξίες κλπ., να ενταχθούν φορολογικά στο καθεστώς των νομικών προσώπων. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογικής τους επιβάρυνσης, σε σχέση με το σημερινό καθεστώς φορολόγησής τους.

Προφανώς η κυβέρνηση, μέσω της διορισμένης επιτροπής, επιδιώκει την ένταξη και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο στρατόπεδο εκείνο που θα στηρίξει, με τον οβολό του φυσικά, τη μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου. Από την άλλη, η όποια αύξηση της φορολογίας προκύψει για τους μικρομεσαίους, θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για τις συγχωνεύσεις ατομικών επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια των τελευταίων να αντισταθούν στην επέλαση των πολυεθνικών εταιριών, στην αυξανόμενη εισαγωγική διείσδυση και στην εχθρική πολιτική της κυβέρνησης. Η τελευταία, ενώ υποκριτικά διακηρύσσει διάφορα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην πράξη κάνει ό,τι μπορεί για να τις υπονομεύσει και να ανοίξει το δρόμο στις μεγάλες εταιρίες.

Το καθόλου ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησής τους και σήμερα, που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1992 και διατήρησε το ΠΑΣΟΚ, είναι το ακόλουθο:

Από τα καθαρά κέρδη μιας, π.χ., ομόρρυθμης εταιρίας, αφαιρούνται τα κέρδη εκείνα που φορολογούνται αυτοτελώς, καθώς και τα κέρδη που προέρχονται από μερίσματα ΑΕ, συνεταιρισμών, μερίδια ΕΠΕ, κέρδη αμοιβαίων κεφαλαίων κλπ. Μετά τις αφαιρέσεις αυτές, το εναπομείναν κέρδος φορολογείται κατά 50% με συντελεστή 25%, ενώ το υπόλοιπο 50% θεωρείται επιχειρηματική αμοιβή για μέχρι τρεις ομόρρυθμους εταίρους και φορολογείται με βάση την κλίμακα φυσικών προσώπων. Εστω ότι η συγκεκριμένη εταιρία παρουσιάσει σε μια χρήση καθαρά κέρδη 10 εκατ. δραχμές. Από αυτά το 1,5 εκατ. δρχ., είτε έχει φορολογηθεί αυτοτελώς, είτε αποτελεί φορολογηθέν κέρδος, μέρισμα ανωνύμων εταιριών, αφαιρείται. Τα εναπομείναντα 8,5 εκατ. δρχ. φορολογούνται κατά 50% με συντελεστή 25% (άρα στα 4,3 εκατ. δρχ. προκύπτει φόρος 1,1 εκατ. δρχ.), ενώ τα υπόλοιπα 4,3 εκατ. δρχ. επιμερίζονται στους τρεις μεγαλύτερους ομόρρυθμους εταίρους και φορολογούνται με βάση την κλίμακα. Με δεδομένο ότι το αφορολόγητο όριο είναι σήμερα 2,1 εκατ. δρχ., τα ποσά αυτά απαλλάσσονται από φόρο, η συγκεκριμένη επιχείρηση θα πληρώσει τελικά φόρο 1,1 εκατ. δρχ.

Στην περίπτωση που η ίδια η επιχείρηση φορολογηθεί πλέον ως αμιγές νομικό πρόσωπο, από τα καθαρά κέρδη των 10 εκατ. δρχ. θα αφαιρεθεί και πάλι το 1,5 εκατ. δρχ., αλλά τα υπόλοιπα 8,5 εκατ. δρχ. είτε θα φορολογηθούν με 35%, όπως φορολογούνται σήμερα οι ΑΕ και θα καταβληθεί φόρος 3 εκατ. δρχ., είτε - στην περίπτωση που υπάρξει μια πιο... ευνοϊκή πρόταση - με 25% και άρα θα καταβληθεί φόρος 2,1 εκατ. δρχ.

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε σχεδόν τριπλασιασμό του φόρου και στη δεύτερη περίπτωση διπλασιασμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ