Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ - ΔΕΠΑ
Νέα «πακέτα» σε ιδιώτες

Στο ιδιωτικό κεφάλαιο επιπλέον 10% με 15% της ΔΕΗ, σε «στρατηγικό εταίρο» μέχρι και το 35% της ΔΕΠΑ

Στο ιδιωτικό κεφάλαιο παραδίδει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νέα μετοχικά πακέτα κρατικών εταιριών του ενεργειακού τομέα, σε μια εξέλιξη που δρομολογεί και νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια και που ταυτόχρονα υποβαθμίζει την ενεργειακή υποδομή της χώρας.

Το ξεπούλημα κρατικών εταιριών του ενεργειακού τομέα (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ) ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου, όπου αποφασίστηκε η αναθέρμανση των σχετικών διαδικασιών και η επιλογή των τραπεζών που θα αναλάβουν (έναντι αδράς αμοιβής) να παίξουν το ρόλο του συμβουλάτορα της κυβέρνησης στο ξεπούλημα των μετοχικών πακέτων.

  • Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούν τη διάθεση σε λεγόμενους ιδιώτες «επενδυτές» επιπλέον ποσοστού της τάξης του 10% με 15% της ΔΕΗ και υπολογίζουν ότι το σχέδιό τους θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Οι τράπεζες που επιλέχτηκαν για «σύμβουλοι» είναι οι: Εθνική, UBS Warburg, Alpha και Deutsche Bank. Η ημερομηνία εισαγωγής του ποσοστού αυτού στο χρηματιστήριο εξαρτάται και από τη συγκυρία που θα επικρατεί στους ναούς του τζόγου.
  • Για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν μέσα στο προσεχές διάστημα στη δημοσιοποίηση της διακήρυξης για την εξεύρεση «στρατηγικού επενδυτή». Από παλαιότερες επίσημες ανακοινώσεις προκύπτει ότι η κυβέρνηση απεργάζεται το ξεπούλημα ποσοστού μέχρι και 35% στον ιδιώτη «στρατηγικό εταίρο».
  • Για τα ΕΛΠΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «μέσα στο μήνα θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο», δηλαδή το ξεπούλημα του 23,4% στο όμιλο Λάτση - «Lukoil».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ