Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φάρμακο» για τον πληθωρισμό οι χαμηλοί μισθοί

Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας για ...αντιπληθωριστικό προϋπολογισμό και το 2003. Ν. Γκαργκάνας: «Ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα οφείλεται στις μεγάλες αυξήσεις αμοιβών»

Με την κλασική πλέον πολιτική λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει τον ογκούμενο πληθωρισμό που πυροδοτεί η επιχειρηματική αισχροκέρδεια στην αγορά, αλλά και να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες στο νέο προϋπολογισμό του 2003. Προκλητική παρέμβαση υπέρ της συνέχισης της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας στους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και υπέρ των κερδών των επιχειρήσεων, έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν.Γκαργκάνας σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκη. Ο τελευταίος, σε μια παρωδία δηλώσεων κατά της... αισχροκέρδειας, επανέλαβε και πάλι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2003 θα κινηθεί στα πλαίσια της «δημοσιονομικής σταθερότητας», καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό, πού θα στηρίξει και πάλι η κυβέρνηση την αντιπληθωριστική της πολιτική.

Και ενώ σε κυβερνητικό επίπεδο ξεκαθαρίζει το θέμα της εισοδηματικής πολιτικής του 2003, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις κυβερνητικών παραγόντων, που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, αναμένεται να προσδιοριστούν οι γενικές κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2003, αλλά και οι κυβερνητικές θέσεις για την οικονομία που θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός, Κ.Σημίτης, από το βήμα της ΔΕΘ. Ετσι, σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας Ν.Χριστοδουλάκη, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν.Γκαργκάνα, ενώ άλλη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για αργά το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και υπηρεσιακών παραγόντων. Η τυπική λήψη των αποφάσεων αυτών αναμένεται να γίνει αύριο Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Από τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές δηλώσεις, το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, είναι πλέον αρκετά σαφές: Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2003 θα κινηθεί και πάλι στη στενωπό της λιτότητας, όπως άλλωστε προβλέπει και το πρόγραμμα σταθερότητας. Σταθερή γραμμή πλεύσης έχει η κυβέρνηση και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, «Ολυμπιακή») τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων. Το θέμα της περιβόητης φορολογικής μεταρρύθμισης, φαίνεται να περιπλέκεται με τις πολιτικές σκοπιμότητες για ανάκαμψη και επανάκτηση της επιρροής της κυβέρνησης στο εκλογικό Σώμα στην προοπτική των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Οκτώβρη, ίσως όμως και στην πιο μακροπρόθεσμη προοπτική των βουλευτικών εκλογών. Ετσι αποφάσεις για σημαντικά κεφάλαια της μεταρρύθμισης αυτής (φορολογία ακινήτων, επιβολή αυξήσεων σε έμμεσους φόρους, νέες μειώσεις συντελεστών φορολογίας επιχειρήσεων κλπ.) που θα δημιουργήσουν λαϊκή δυσφορία, φαίνεται ότι μετατίθενται προς τα πίσω στο βάθος του χρόνου. Από την, καιροσκοπικά, τεμαχισμένη φορολογική μεταρρύθμιση, αναμένεται να προωθηθεί η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τα φυσικά πρόσωπα -το κερασάκι της τούρτας- ίσως ορισμένα μέτρα για πολύτεκνες οικογένειες, με χαμηλό όμως δημοσιονομικό κόστος, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και η κατάργηση ορισμένων εκπιπτωμένων από το εισόδημα δαπανών (δαπάνες με αποδείξεις, ενοίκια κατοικιών, φροντιστήρια). Το βαρύ πυροβολικό των προτάσεων Γεωργακόπουλου, μετατίθεται για αργότερα.

Ο προκλητικός Γκαργκάνας...

Σε συνέντευξη προς τη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη Δευτέρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, φέρεται να δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις των αμοιβών, που μακροπρόθεσμα μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την ανταγωνιστική θέση της χώρας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι στη διαμόρφωση υψηλού πληθωρισμού συνέβαλε και ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης που υπερέβη το κοινοτικό μέσο όρο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν τα οφέλη από την παραγωγικότητα για την αύξηση των αμοιβών, αντί της βελτίωσης των περιθωρίων κερδών των επιχειρήσεων. Κατά τον κ.Γκαργκάνα «η αύξηση της παραγωγικότητας δεν πρέπει επ' ουδενί να χρησιμοποιηθεί καθ' ολοκληρίαν για υψηλότερες αμοιβές»!

Μηχανισμοί εξαπάτησης
των αγροτών

Τους μηχανισμούς εξαπάτησης των αγροτών - βαμβακοκαλλιεργητών, στήνει και πάλι η κυβέρνηση, σε μια προσπάθειά της να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί εν όψει της επίσκεψης Σημίτη της ΔΕΘ. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι χτεσινές δηλώσεις - κοροϊδία του υπουργού Γεωργίας Γ.Δρυ αμέσως μετά την επίσκεψή του στο μέγαρο Μαξίμου. Ετσι δήλωσε ότι στο τέλος της βδομάδας ή το πολύ στις αρχές της επόμενης θα αρχίσει η καταβολή της επιστροφής των 10 δραχμών ανά κιλό στους βαμβακοπαραγωγούς». Οσο για τη δυνατότητα ενίσχυσης των βαμβακοκαλλιεργητών από τον κρατικό προϋπολογισμό, το θέμα αυτό -κατά τον κ.Δρυ- θα εξεταστεί στη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου υπουργών Γεωργίας των «15» στη Δανία στις 8 - 10 Σεπτέμβρη... Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός στο κατακόρυφο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξαναζήτησε θυσίες από τα θύματα της κερδοσκοπίας (2002-12-17 00:00:00.0)
Το προσχέδιο προϋπολογισμού (2002-09-27 00:00:00.0)
Περικοπές και λιτότητα ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων (2002-09-22 00:00:00.0)
Εξι λόγοι για νέο «πάγωμα» στους μισθούς (2002-08-22 00:00:00.0)
Επιχείρηση εξαπάτησης της κοινής γνώμης με αιχμή το φορολογικό (2002-08-01 00:00:00.0)
Στο μισό τρισ. οι φόροι τσιγάρων (1997-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ