Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
Ενισχύονται οι ισχυροί θα την πληρώσει ο καταναλωτής

Ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε στη Βουλή ότι το σχετικό νομοσχέδιο λειτουργεί υπέρ των μεγάλων μονοπωλιακών εταιριών πετρελαίου

Στην περαιτέρω ενίσχυση των ισχυρών μονοπωλίων στο χώρο των πετρελαιοειδών αποσκοπεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών», η επεξεργασία του οποίου άρχισε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προκειμένου να μην ακουστούν στην επιτροπή αντίθετες με την πολιτική της φωνές, απέρριψε την πρόταση του εκπροσώπου του ΚΚΕ να κληθεί στην επιτροπή το σωματείο των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, παρόλο που η δημόσια αυτή επιχείρηση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των πετρελαιοειδών.

Μιλώντας στην επιτροπή ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ενταγμένο σε ένα γενικότερο κυβερνητικό και κοινοτικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα υπέρ των ισχυρών, σε βάρος των μικρομεσαίων του χώρου και τελικά σε βάρος και του ίδιου του καταναλωτή. Κινείται, υπογράμμισε, σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, αφού διευρύνει τον έλεγχο του εμπορίου των πετρελαιοειδών από τα μονοπώλια του χώρου.

Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορες διατάξεις του νομοσχεδίου, αφού η διανομή και η λιανική εμπορία δίνεται στους ισχυρούς και χτυπιούνται οι βενζινοπώλες παρά τη θετική πρόβλεψη για το ωράριο των βενζινάδικων. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω προβλέψεων θα είναι η αύξηση των τιμών των καυσίμων, αφού όπως έχει δείξει η εμπειρία, η απελευθέρωση της αγοράς ισούται με τη μονοπώλησή της αφού όλα τα μέτρα που παίρνονται είναι υπέρ των ισχυρών.

Ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε ότι ακόμα και αυτός ο αγωγός που θα μεταφέρει καύσιμα στο αεροδρόμιο στην ουσία θα είναι σε ιδιωτικά χέρια και είπε ότι το ΚΚΕ - επειδή ο τομέας της ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας - τάσσεται υπέρ της σύστασης ενιαίου εθνικού φορέα ενέργειας που να ανήκει στο κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ