Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ
Απαίτησαν να ζουν με αξιοπρέπεια, να μην υπάρξει καμιά περικοπή στα αναλώσιμα

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Υγείας, όπου απέσπασαν δέσμευση. Παραμένουν σε αγωνιστική επαγρύπνηση

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), η Επιτροπή Αγώνα Μητέρων παιδιών με διαβήτη, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και νήσων και διαβητικοί, απαιτώντας από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη δωρεάν παροχή όλων των σύγχρονων θεραπευτικών μέσων, φαρμάκων, αντλιών νέας τεχνολογίας, αναλώσιμων, εξετάσεων για όσους πάσχουν από διαβήτη, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι. Ακόμα συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΟΓΕ.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν συνθήματα που κατήγγειλαν την αντιμετώπιση των διαβητικών όχι ως ανθρώπων αλλά ως αναλώσιμων, όπως «Ζωή, υγεία, αξιοπρέπεια, δεν είμαστε αναλώσιμοι να βγάζετε λεφτά» και «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας», καθώς στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολλοί γονείς που τα παιδιά τους έχουν διαβήτη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Αυγούστου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ απόφαση του ΕΟΠΥΥ, με την οποία μειωνόταν η αποζημίωση για τα αναλώσιμα αισθητήρων νέας τεχνολογίας που λειτουργούν με τις σύγχρονες αντλίες, εν είδει τεχνητού παγκρέατος, για τους διαβητικούς τύπου 1. Το αποτέλεσμα ήταν διαβητικοί και γονείς παιδιών με διαβήτη να μην μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν τα αναλώσιμα αυτά, γιατί οι εταιρείες αρνούνταν να τα δώσουν. Πρόκειται για είδη απαραίτητα για χιλιάδες διαβητικούς τύπου 1, που με ευθύνη του κράτους έπρεπε να διατίθενται απολύτως δωρεάν, μαζί με τις σύγχρονες μεθόδους και προϊόντα, και για τους ασφαλισμένους και για τους ανασφάλιστους, κάτι που δεν συμβαίνει. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει σωρευτικά μεγαλύτερα προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου.


Κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή των αναλώσιμων, χωρίς συμμετοχή, στους διαβητικούς. Ωστόσο, οι ανησυχίες των ίδιων και των οικογενειών τους παραμένουν, αφού η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται τη δημοσίευση σε σχετικό ΦΕΚ ρητής δέσμευσης του κράτους. Για αυτό απαιτείται αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, όπως επισήμανε προς τους συγκεντρωμένους μετά τη συνάντηση ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ.

Εξάλλου, ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις για τους ανασφάλιστους, όπως και για το να καλυφθούν αναδρομικά τα χιλιάδες ευρώ που αναγκάστηκαν να καταβάλλουν πολλοί γονείς παιδιών με διαβήτη ή ενήλικες διαβητικοί - πολλοί έχουν πάρει ακόμα και δάνειο για να βρουν τα χρήματα - γιατί μέχρι κάποια περίοδο η αγορά αντλιών δεν καλυπτόταν από τον ΕΟΠΥΥ!

Η κυβέρνηση μάλιστα ξεδιάντροπα επιχείρησε να συκοφαντήσει τον δίκαιο αγώνα των διαβητικών, με τον υπουργό Υγείας να δηλώνει ότι η κινητοποίηση «ξεκίνησε από κόμματα και βουλευτές εκφράζοντας ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας ως προς τη διατήρηση υψηλότερων τιμών αποζημίωσης στα προϊόντα της», γεγονός που κατήγγειλε ο Χάρης Χουρδάκης. Ο Χ. Χουρδάκης αναφέρθηκε επίσης στην απαράδεκτη στάση των ηγεσιών των Ομοσπονδιών των διαβητικών που δεν ήταν παρούσες στην κινητοποίηση, παίζοντας το παιχνίδι της κυβέρνησης.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε και η Σοφία Κουμπλή, μητέρα παιδιού με διαβήτη, που ευχαρίστησε τη ΣΕΕΑΝ και τον Ενιαίο Σύλλογο για την άμεση ανταπόκριση και αντίδρασή τους. Σε δήλωσή της στον «Ριζοσπάστη» στο περιθώριο της κινητοποίησης, ανέδειξε την ανάγκη οι σύγχρονες τεχνολογίες να γίνονται κτήμα όλων των ανθρώπων, καθώς, όπως είπε, η τελευταίας τεχνολογίας αντλία και ο αισθητήρας βοηθούν στην πολύ καλή ρύθμιση του διαβήτη και επιτρέπουν να έχουν καλύτερη ζωή οι διαβητικοί, ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι να μετρούν τις τιμές κάθε δύο ώρες, ακόμα και μέσα στη νύχτα.

Η ΣΕΑΑΝ απαιτεί: Δωρεάν όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, φάρμακα, αντλίες νέας τεχνολογίας, αναλώσιμα, εξετάσεις για όσους πάσχουν από διαβήτη, είτε είναι ασφαλισμένοι, είτε είναι ανασφάλιστοι. Κανένας διαχωρισμός, καμία εξαίρεση, κανένας αποκλεισμός. Κανένα πλαφόν. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ