Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 28 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Περιεχόμενο στραμμένο στις αγωνίες της νέας γενιάς και τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ

Αναβαθμισμένο το πρόγραμμα των Στεκιών στο πάρκο Τρίτση

Σε πορεία κορύφωσης προς το κεντρικό τριήμερο στην Αθήνα βρίσκεται το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με σύνθημα «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», εμπνευσμένο από τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη, που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκτέλεσή του.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

***

Μέσα από την πορεία του σε πόλεις και νησιά, και φέτος το Φεστιβάλ, με το πλούσιο πρόγραμμά του που ετοιμάζεται, αποτελεί μία διέξοδο στις ανάγκες της νεολαίας να μοιραστεί και να βρει απαντήσεις στις αγωνίες και τους προβληματισμούς της, ανάσα πολιτισμού, αθλητισμού και δημιουργίας, ένα βήμα γνωριμίας με την πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ και την πρόταση του ΚΚΕ. Το περιεχόμενο αυτό εξειδικεύεται στα Στέκια που λειτουργούν και φέτος με βάση την επιτυχημένη πορεία όλων αυτών των χρόνων και με συνεχώς εμπλουτισμένο και αναβαθμισμένο πρόγραμμα.

Το αγωνιστικό ραντεβού μαθητών και φοιτητών


Συνεχίζοντας την παράδοση που το έχει καταστήσει ένα μεγάλο ραντεβού για χιλιάδες μαθητές της Αττικής, λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Μαθητικό Στέκι μέσα από το πρόγραμμα και τις δραστηριότητές του στήνεται για να αποτελέσει μία ηχηρή πολιτική - πολιτιστική παρέμβαση για τις ανάγκες τους σε συνδυασμό με ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Την Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί διαδραστική συζήτηση με τίτλο «Είμαστε η γενιά που τα έχει ζήσει όλα;», με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά, να εκφράσουν τη γνώμη τους για όσα επηρεάζουν τη ζωή τους, για τη στάση της νεολαίας ώστε να ζήσει καλύτερα.

Και τις τρεις μέρες θα λειτουργήσουν τα «Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας και Γνώσης», τα οποία γνώρισαν για πρώτη φορά πέρυσι οι επισκέπτες του Φεστιβάλ και που φέτος επιστρέφουν περισσότερα. Μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ, καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων γίνονται ομάδες ώστε μέχρι τότε να παρουσιάσουν δραστηριότητες, πρότζεκτ και άλλα έργα τους. Τα νέα εργαστήρια αφορούν Τεχνολογία και Διαδίκτυο, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Προστασία του Περιβάλλοντος, Κατά των Ναρκωτικών, την Τέχνη, τα ΕΠΑΛ.

Φέτος, στον χώρο προστίθεται το Στέκι «Πάμε Γυμνάσιο» με ξεχωριστές δραστηριότητες.


Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, η κεντρική έκθεση στο Μαθητικό Στέκι θα είναι αφιερωμένη στη θρυλική ΟΚΝΕ και στην πρωτοπόρα δράση της.

Ανανεωμένο θα είναι το Φοιτητικό Στέκι στο 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που πραγματοποιείται με νέο συσχετισμό στους φοιτητικούς συλλόγους ύστερα από την ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» σε πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές.

Η Φοιτητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ έχει επιμεληθεί έκθεση με θέμα «Μπορούμε να εργαστούμε με δικαιώματα στο επιστημονικό αντικείμενο που σπουδάζουμε», μέσα από την οποία προσεγγίζεται το αν είναι ρεαλιστική σήμερα η απαίτηση των νέων να ασκούν την επιστήμη τους και να συμβάλλουν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, αναδεικνύεται η αντίφαση ανάμεσα στα επιτεύγματα της επιστήμης και την αξιοποίησή τους, αναδεικνύεται η πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο και την κοινωνία των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.

Αλλα σημεία αναφοράς στο φοιτητικό στέκι θα αποτελέσουν ο χώρος όπου θα παρουσιαστούν διατριβές, ερευνητικό έργο ή θέματα με επίκαιρο επιστημονικό ενδιαφέρον από νέους ερευνητές και διδάκτορες, σε θέματα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, αλλά και το περίπτερο γνωριμίας με πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες.

Βήμα δημιουργίας το Στέκι Πολιτισμού


Με επίκεντρο τον γνωστό πια χώρο του, το ανοιχτό θεατράκι στο πάρκο Τρίτση, το Στέκι Πολιτισμού υπόσχεται ένα γεμάτο πρόγραμμα. Και φέτος περιλαμβάνει μία κεντρική εκδήλωση - ομιλία εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί την πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων και θα έχει θέμα «Πόλεμος και ταξική σύγκρουση στη νεοελληνική λογοτεχνία» από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της.

Την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη, τη σκηνή θα καταλάβει η παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Στοιχείο αναβάθμισης του προγράμματος στο Στέκι Πολιτισμού αποτελεί η πρωτοβουλία της ΚΝΕ να οργανώσει ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του.

Βήμα φιλοξενίας νέων καλλιτεχνών και δημιουργών και νέων έργων αποτελεί η Σκηνή Νέας Δημιουργίας η οποία εγκαινιάζεται φέτος στον χώρο του Φεστιβάλ. Εκεί θα παρουσιαστούν πολιτιστικές παραγωγές του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της Αθήνας και όλων των υπόλοιπων Στεκιών της ΚΝΕ που λειτουργούν στην Αττική. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς από όλο τον κόσμο, αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, αφιερώματα στα τραγούδια της Μικράς Ασίας, στον δίσκο «Τα Αντιπολεμικά», συναυλία από το Alekos Vretos Mediterranean Trio, μικρασιατικό γλέντι με τις «Smyrna» και τη συμμετοχή της Ερωφίλης, ενώ την τελευταία μέρα λειτουργίας της σκηνής θα γίνουν παρουσιάσεις δίσκων.

Ο Αθλητισμός λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα


Με αφιερώματα στο Στέκι Αθλητισμού και με το πρόγραμμα του Αθλητικού Camp, που συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας, αναδεικνύεται ο Αθλητισμός ως λαϊκή ανάγκη, τίθεται στο επίκεντρο η οργάνωση της πάλης απέναντι στα οξυμένα προβλήματα. Ιδιαίτερα φέτος η παρέμβαση αυτή γίνεται με όπλο τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο ΚΣ της ΚΝΕ για την παρέμβαση στο μέτωπο του Αθλητισμού.

Κλασικά Ολυμπιακά αθλήματα, αναρρίχηση, αγώνες δρόμου, τουρνουά, επιδείξεις συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο αυτό, από το Αθλητικό Camp που ξεκινά στις 11 Σεπτέμβρη με τη 2η αναρριχητική συνάντηση της ΚΝΕ, συνεχίζεται στις 17 και 18 Σεπτέμβρη με το 10ο Τουρνουά Μαχητικών Αθλημάτων και στις 18 Σεπτέμβρη με τον 10ο λαϊκό αγώνα δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων και τον παιδικό αγώνα δρόμου 1 χλμ. στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης».

Στο Στέκι Αθλητισμού η Πέμπτη θα είναι μέρα αφιερωμένη στο σκάκι, ένα άθλημα - οργανικό στοιχείο του Στεκιού, την Παρασκευή θα γίνουν επιδείξεις των αθλημάτων της ιστιοπλοΐας, κανόε καγιάκ και κωπηλασίας και το Σάββατο επιδείξεις αναρρίχησης και τραμπολίνο για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ και παρουσίαση της ορειβατικής δραστηριότητας από την πρόσφατη ανάβαση στον Ολυμπο.

Κάθε μέρα ένα ξεχωριστό «μικρό Φεστιβάλ»


Για «το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό» πετά φέτος το «Κόκκινο Αερόστατο» με παράλληλες δραστηριότητες στον χώρο του το τριήμερο των εκδηλώσεων: Διαδραστικές δραστηριότητες, πρωτότυπα παιχνίδια, παραστάσεις, εικαστικές συλλογικές δημιουργίες, δράσεις για το περιβάλλον, ανάδειξη του επίκαιρου ζητήματος του πολέμου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, αλλά και μια ξεχωριστή γωνιά θα είναι αφιερωμένη στον επαναστάτη κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη.

Με σύνθημα «Με τη δύναμη της φαντασίας και του ονείρου παίζουμε, τραγουδάμε, αλλάζουμε τον κόσμο!» στον Παιδότοπο ξεδιπλώνεται και φέτος ένα τριήμερο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, που την πρώτη μέρα περιλαμβάνει παράσταση μαγείας από τον μάγο Τριστάν, δημιουργία ομαδικής καλλιτεχνικής σύνθεσης για την ειρήνη και έναν κόσμο χωρίς αδικία, παράσταση «Το Παντζαράκι» από το Θέατρο Κούκλας της Ιρίνα Μπόικο «White Puppet». Την Παρασκευή, το πρόγραμμα συνεχίζεται με θέατρο, χορό και ζωντανή μουσική για παιδιά από 10 μηνών από την Ομάδα «Artika», παραστάσεις Καραγκιόζη, από το θέατρο σκιών του Θανάση Λιούνη και μαριονέτας από τον Χρήστο Τζίκα. Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη οι δραστηριότητες ξεκινούν με μουσικοκινητικό παιχνίδι (για παιδιά 3 έως 6 ετών), συνεχίζονται με παράσταση με μικρές, μεγάλες και τεράστιες σαπουνόφουσκες από τη «Fundastick Performing Arts» και «Ερωτόκριτο» για παιδιά, από τους Ηλία Καρελλά, Αρετή Κετιμέ και String Demons (για παιδιά 5 έως 105 ετών).

Σημείο αναφοράς αναμένεται να αποτελέσουν όπως κάθε χρόνο η Διεθνούπολη αλλά και τα Στέκια Νέων Εργαζομένων, Νέων Στρατευμένων, που θα λειτουργήσουν με περιεχόμενο και πρόγραμμα που θα ανακοινωθούν αναλυτικά το επόμενο διάστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Περιήγηση» στο περιεχόμενο και στο πρόγραμμα των Στεκιών (2022-08-12 00:00:00.0)
Η ανάδειξη του αθλητισμού ως λαϊκής ανάγκης της νεολαίας στο επίκεντρο (2022-08-06 00:00:00.0)
Ομορφες εκδηλώσεις και βήμα στη νεανική δημιουργία (2022-07-27 00:00:00.0)
Νέο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ στο Μενίδι (2019-10-15 00:00:00.0)
Η καρδιά της ανυπόταχτης νεολαίας χτυπά στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» (2019-09-19 00:00:00.0)
Κάλεσμα συμμετοχής στις Πολιτιστικές Ομάδες της ΚΝΕ (2017-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ